Sve o rukoli, plus recepti za čorbu i pesto od rukole

 

Rukola, sveprisutna biljka na food blogovima, polako postaje passé, ali se i dalje dobro drži, ako ništa ono zbog svoje dekorativnosti… par listića ovde, par listića tamo, i eto lepog garnirunga za fotografisanje.  Pored priče o rukoli, kakva je to biljka i kako se uzgaja, daću vam par recepata, jedan je za čorbu od rukole, a drugi za pesto od rukole. Takođe, priložiću par ideja za salate i druga jela od ove biljke.

Prvi put sam probala rukolu sa file minjonom i balzamikom u jednom beogradskom restoranu pre dosta godina i bila je to ljubav na prvi pogled. I dalje mi je ta kombinacija jedna od omiljenih. Posle sam je uglavnom koristila u raznim salatama, evo par – Zapečene kruške sa buđavim sirom i rukolom, Salata sa rukolom i kruškama.  E onda sam počela da je sadim u bašti što je podrazumevalo ozbiljniju kulinarsku upotrebu, i tako smo došli do mojoj porodici omiljenje Paste sa rukolom, limunom i Rikota sirom. I onda sam napravila pesto od rukole jer je bašta proizvodila više od naših kapaciteta, a to je idealan način da se sačuva. Moram da priznam da mi je to jedna od najkorisnijih namernica u frižideru a videćete i zašto. Već sam ranije pisala o rukoli, ali na mom blogu na engleskom Dolce Fooda. Takođe, ako želite više da saznate o drugim vrstama začinskog bilja idite na moj članak Začinsko bilje za početnike.

Rukola je izuzetno jednostavna biljka za uzgajanje, čak ne morate ni da je sadite jer se sama oplođuje, ili kako se to već kaže. Zbog aromatičnog ukusa ni štetočine neće na nju. Najbolje uspeva u rano proleće i u jesen, dakle kad temperature nisu visoke. Najukusniji su rani listovi, što je list stariji to  je ljući. Kad biljka počne da cveta vise nije za upotrebu. Mada su i cvetovi jestivi, a i dobri su za dekoraciju. Na slici čorbe od rukole možete da vidite kako izgledaju. Beli cvetovi su od obične rukole, a žuti su od divlje, koja je inače sitnija. To su dve vrste koje se najčešće uzgajaju. Negde sam čitala da se i njeno seme koristi u ishrani, umesto bibera. Inače, poreklom je iz Azije (postoji i turska rukola) i južne Evrope. Bila je popularna sve do XVIII veka a onda je bukvalno nestala. Posle dva veka dolazi do njenog preporoda, postaje jedna od najpopularnijih biljki širom sveta.

Obična rukola

 

 

Divlja rukola

Čorba od rukole

Jela sa rukolom


Sastojci:

4 kašike putera
200g rukole
150g mladog luka, iseckanog
1 litar supe od povrća
1 jaje
2 kašike kisele pavlake
1 kašika gustina
So i biber

 

Priprema:

Iseckani luk propržite na puteru, a zatim mu dodajte rukolu. Dinstajte sve par minuta a zatim dodajte supu, so i biber. Kad supa provri smanjite temperaturu i kuvajte još 30 minuta. Umutite jaje, kiselu pavlaku i gustin i na kraju to sipajte u čorbu. Štapnim mikserom izblendajte sadržaj čorbe. Služite je uz prepečen hleb i dodajte joj kisele pavlake po želji.


Pesto od rukole

pesto

 

Kao što sam već naglasila izuzetno korisna namernica, mi je rado koristimo za razna jela. Osim od bosiljka pesto možete da pravite od raznog zeleniša. Meni je ostalo puno rukole, a već je bila pri kraju, pa sam je utrošila za to. Takođe, umesto pinjola možete da koristite orahe, pikane (kao što sam ja radila poslednji put), a skoro sam našla recept za pesto od peršuna u koji idu čak semenke od suncokreta. Dakle, mogućnosti su ogromne. Ono zašto je pesto super je što možete napraviti zdravo i ukusno jelo očas posla, pomešajte pesto sa pastom, ili ispečenim mladim krompirim, a možete da ga dodati i u sendvič. Čak možete da napravite i odlično pecivo kao ono na slici dole, ili Majmunski hleb sa pestom od rukole i suvim mesom.


Sastojci za dve manje teglice pesta:

5-6 šolja rukole (nabijene)
2 kašike iseckanog bosiljka
2 čena iseckanog belog luka
3/4 šolje narendanog Parmezan sira
1/2 šolje maslinovog ulja (ekstra devičansko)
1 kašičica soli
1 kašika limunovog soka
1 šaka oraha ili pikana ili suncokretovih semeniki

 

Priprema:

U multipraktiku izblendajte rukolu, bosiljak, beli luk, orahe, Parmezan sir i so. Od gore sipajte maslinovo ulje dok se formira pasta. To sve traje oko pola minuta. Na kraju dodajte limunov sok. Sipajte pesto u teglice i čuvajte u frižideru nekih desetak dana.

Evo šta sve možete da uradite sa pestom:

 


 

Pecivo sa pestom od rukole, recept pogledajte ovde.

 

 

Mladi krompirići sa pestom

 

 

Salata sa cveklom i rukolom
Salata sa crvenom i žutom cveklom i rukolom, recept pogledajte ovde.

 

Pasta sa pestom od rukole

 

Par ideja za salatu:

Salata sa rukolom, kruškama, orasima i kozijim sirom

 

 

Salata sa rukolom i pečenom cveklom

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Pesto od rukole
Published On
Preparation Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 23 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

19 Comments

  1. Kod tebe uvijek neki informativni postovi 🙂 Obožavam rukolu i sama pravim neki sličan pesto, ali uvijek onako koliko čega imam i šta imam… Super ideje za salate, a ovim pecivom sa pestom bih se vrlo rado počastila 🙂

  2. Sjajan tekst,pogotovo sto ja nikako da se sprijateljim sa tom rukolom. Predrasude su cudo. Davno sam je probala u restoranu, i nesto mi se nije bas dopala…mozda su, sto ti kazes listovi bili matori, i posle toga je stalno zaobilazim. Naletim na neki recept, zagledam se, al opet preskocim. Uopste je nema u mojoj kuhinji. Mislim da cu joj ponovo dati sansu, bas si me zaintrigirala.

  3. Sjajan post… Taman kad sam ja napokon nabavila seme, ona izlazi iz mode… 🙂 Ali, nema veze, ima da ju koristim za sve i svasta. 🙂

  4. Baš mi se sviđa ono što si napisala! Ne pratim modu, pa mi je rukola i dalje in…
    Jedem je naradije kao salatu, začinjenu aćetom i maslinovim uljem. Inače, imam je i ja u baštici već treću godinu. Kad precveta, naprave se male mahunice koje su pune crnog semena koje pada na zemlju i ona se sama poseje 😉 Kad je pokrije sneg pregura i zimu, ne smeta joj mraz do -2

  5. Divne ideje! Nikada nisam probala da napravim pesto od rukole, uvek je to po navici bio samo bosiljka, tako da sam baš odlučna da probam, obzirom da je obožavam. 🙂

  6. Kada bi ljudi znali koliko je rukola zdrava, ukljucujuci to da ima antikancerogeno dejstvo, jeli bi je bez pitanja 🙂

    1. Nisam to znala, meni je ona veoma ukusna i jednostavno je drugačija. Čak i moja deca je vole, posebno sa balzamikom. Bukvalno me mole u prodavnici da je kupim ako je ugledaju. Tokom proleća imamo je u bašti, veoma je zahvalna za uzgoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *