Švedske ćuftice ukusnije od onih iz Ikee

Jedno od onih malih radosti je kad odeš u šoping u Ikeu pa usput svratiš u njihov restoran i najedeš se švedskih ćuftica. Uvek prijaju, pogotovo posle umora od kupovine, a i namirišeš se mirisa hrane koji dolazi iz restorana, tako da totalno ogladniš.

Šta je to toliko privlačno kod ovih ćuftica? Najpre njihova veličina, sve što je malecko nekako izgleda lepše, zatim zanimljiv ukus koji dolazi od začina koji se obično koriste za kolače, onda je tu sos od moče i naravno džem od skadinavskih bobica, koji uvek možete da zamenite džemom od brusnica, borovnica ili višanja. U ovom jelu igranje sa slatko-slanim ukusima potpuno ima smisla. Pire od krompira je takođe obavezan prilog.

Veliki sam fan Ikee zato što im proizvodi imaju evropski šmek, ponuda je raznovrsna, cene su vrlo prihvatljive, da budem iskrena to je jedna od retkih prodavnica u koju zalazim, odlazak u tržni centar mi je neviđeno mrzak, sve kupujem online. Inače u Ikeinom restoranu, koji više podseća na neku kantinu, prodaje se i jedna neobično dobra torta od badema, karamela i čokolade koju zovu Daim. Kad poželim da je probam, onda umesto ćuftica naručim onaj bolnički, niskokolorični obrak, sa lososom i uvelom boranijom. Kako losos i boranija mogu da budu moćna kombinacija pogledajte ovaj Džejmijev recept na blogu

vedske ćuftice 6 (1 of 1)

Ćufte i ćuftice su moja opsesija, svaki put se raznežim kad ih vidim u tanjiru. To je ona hrana koju ovde zovu comfort food, nje ste svagda željni, podseća na detinjstvo, uvek vam prija i donosi puno radosti. Podjednako volim one italijanske ćufte u marinara sosu slične našim, a i  ćuftice od jagnjetine sa gremolata sosem, šta tek da kažem za svatovsku supu (Američki kuvar str. 68), kada sam je prvi put probala a da nije bila iz kesice, imala sam osećaj kao da sam progledala, došlo mi je da plačem od sreće. Jedino što ne volim je svinjsko mleveno meso u njima, pa ga zato nikada ne stavljam, ako vama odgovara slobodno ga koristite. Ponekad ćufte pravim od ćurećeg mlevenog mesa, ali ono ima tu manu što je suvo, ćufte vole masnije meso (oko 20% masti), to im daje sočnost. Isto važi za hamburgere.

vedske ćuftice 7 (1 of 1)

Više puta sam pravila ove švedske ćuftice no nikada nisam bila posve zadovoljna rezultatom. Možda mi se čini, ali mislim da je dodatak kardamona, koga sam prvi put koristila, bitno popravio utisak, i sad su bile baš kako treba da budu. I da, definitivno su ukusnije od onih iz Ikee, u šta možete sami da se uverite.

Imam jedan švedski kuvar u kome se nalaze recepti za torte i kolače i primetila sam da im je kardamon jedan od omiljenih začina, kod nas se pak nikada nije primio. Inače, taj kuvar sam dobila od jedne vrlo mile Ruskinje, kada je odlazila iz Baltimora u Švedsku, odakle je njen muž. Oboje su naučnici, on fizičar, ona hemičarka, moram da primetim ne tako retka kombinacija, i na kraju su se ubrzo ponovo vratili u Ameriku, on predaje na nekom od od univerziteta u Koloradu. Javljamo se jedna drugoj samo za pravoslavni Božić, ali eto ostao je taj kuvar koji me uvek podseti na nju.

Spremite se uskoro za jedno raskošno švedsko pecivo – venac sa marcipanom.

 

Švedske ćuftice

vedske ćuftice 5 (1 of 1)


Sastojci za ćuftice:
750g mlevenog junećeg mesa (možete da koristite mešano, svinjsko i junetinu)
3 kriške starog hleba, iseckane na manje komade
80ml mleka
1 + 3 kašike maslinovog
1 srednji crni luk, vrlo sitno iseckan
1 čen belog luka, sitno iseckan
1 jaje, umućeno
3/4 kašičice soli
1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
1/3 kašičice muskatnog oraščića, izrendanog
2 mahune kardamona, oko 1/2 kašičice semenki istucanih u avanu

 

 

 

Sastojci za sos od moče:

3 kašike putera

3 kašike brašna

 

1 šolja juneće ili pileće supe (dodajte više ako želite ređi sos)

1/2 šolje slatke pavlake (bez šećera)

1 puna kašika džema od brusnica ili sličnog voća

So i biber prema ukusu

 

Za posip: 1 kašika iseckanog svežeg peršuna

 

Za služenje:

džem od brusnica ili sličnog bobičastog voća

krompir pire

 

Priprema:

Najpre potopite iseckane kriške hleba u mleko. Kad je hleb omekšao izgnječite ga viljuškom.

U većem tučanom tiganju izdinstajte iseckani crni luk na maslinovom ulju (1 kašika). Posle 5 minuta kuvanja na umerenoj vatri izvadite luk i stavite ga u veliku činiju gde ćete staviti preostale sastojke: izmrvljeni hleb, mleveno meso, iseckani beli luk, umućeno jaje, muskatni oraščić, kardamon, so i biber. Sastojke mešajte rukom, kad ste dobli sjedinjenu smesu, stavite je u frižider oko pola sata, da se zgusne.

Izvadite smesu sa mesom iz frižidera i rukama pravite ćufte, veličine oraha, i ređajte ih na papir za pečenje. Zagrejte ponovo tučani tiganj na srednje jakoj vatri, dodajte kašiku  i po ulja i u tome pržite ćuftice dok ne pobraone sa svih strana. Kada su gotove stavite novu turu, i dospite ulje.

Zatim u istom tom tiganju gde su se pržile ćufte napravite sos. Zagrejte 3 kašike putera, dodjte mu brašno, mešajte ga, kuvajte ga oko 1 minut, i na kraju stavite supu. Mešajte sve i gledajte da varjačom sastružete ostatke mesa na dnu tiganja. Dodajte kašiku džema i slatku pavlaku na kraju. Kada se sos fino zgusno i sjedinio, dodaje so i biber, ako je neophodo. Ako želite gladak sos procedite ga kroz cediljku i ponovo vratite u tiganj. Smanjite značajno temperaturu i u sos stavite ispržene ćuftice. Poklopite tiganj i kuvajte ćuftice oko 10 minuta.

Kad su gotove pospite ih iseckanim peršunom. Služite ih odmah uz pire krompir i slatki džem.


Ikeine police (1 of 1)
Veoma sam zadovoljna što sam uspela da nabavim u Ikei ove pokretne police za cveće.

 

 

 

 

 

Zavirite i u ove recepte:

2 Comments

  1. Ove cuftice su se odomacile u nasoj kuci. Kupujemo inace i cufte u Ikei i to mi dodje kao “pu spas za sve nas”, kad nemam vremena za kuvanje. Bas su socne i meke. Moj muz je po prvi put zadovoljan jer ga ne muci luk kasnije, posto se ne stavlja sirov vec prethodno proprzen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *