Tart sa pečenim čeri paradajzom i rikota sirom

Slani tart

Nikada nisam imala toliko paradajza u mojoj bašti kao ove godine. Posebno onog sitnog, kojeg ovde zovu čeri. On jeste mali, ali zato ima izuzetno moćan i aromatičan ukus, za razliku od krupnijih komada paradajza. Pogotovo kad se ispeče u rerni.

I dalje ga ima u mojoj bašti, zahvaljujući veoma toploj jeseni, i moram da priznam da mi je teško da ispratim proizvodnju. Poslednjih nedelja sam pravila toliko toga sa paradajzom, čorbe, salse, salate, soseve, i onda sam poželela da napravim nešto novo, pa sam smislila ovaj tart. Razmišljala sam da mu dodam i redukciju balzamik sirćeta, ali tart je već ionako prepun ukusa.

Ovaj slani tart uopšte nije težak za pravljenje, jedino što traži da se neki sastojci prethodno naprave. Izuzetnog je ukusa, pogotovo ako se pre služenja zagreje u toster rerni. Možete sa velikim samopuzdanjem da ga iznesete pred goste, jer će sigurno biti oduševljeni.

Tart sa pečenim čeri paradajzom i rikota sirom

Recepti za pravljenje rikota sira i kore pâte sablée već postoje na blogu. Jedino je nov recept za čeri paradajz pečen u rerni. Samo da znate da možete tako ispečen paradajz da koristite u pripremi paste, dodajte tome izrendani parmezan, i eto vam ukusne večere. Takođe možete da ga jedete, zajedno sa rikota sirom, na prepečenom hlebu.

Čeri paradajz pečen u rerni

Tart sa pečenim čeri paradajzom i rikota sirom

Tart sa pečenim čeri paradajzom i rikota sirom


Sastojci

Za rikota sir:

1l punomasnog mleka

500ml slatke pavlake

1 1/2 kašičica soli

3 kašike belog vinskog sirćeta ili limunovog soka

 

Za pečeni čeri paradajz:

500g čeri paradajza

1 1/2 kašičica soli

1/2 kašičice bibera

1 kašika iseckanog svežeg začinskog bilja (ruzmarin, origano ili timijan)

4 kašika maslinovog ulja

 

Za koru (pâte sablée):

160g brašna

1/2 kašičice soli

115g hladnog putera, iseckanog na manje komadiće

4 kašike veoma hladne vode

 

Priprema

Rikota sir – recept za pravljenje pogledajte ovde. Možete da koristite i kupovni.

Pečeni paradajz – zagrejte rernu na 150C (300F). Na veliki tanki pleh, koji ste obložili papirom za pečenje, ravnomerno rasporedite čeri paradajz. Pospite po njemu začinsko bilje, so, crni biber i maslinovo ulje, pa rukama sve to dobro pomešajte. Stavite pleh u zagrejanu rernu i pecite oko 45 minuta.

Kora – Recept za pravljenje ove kore pogledajte ovde.

Kad je kora pečena po njoj rasporedite rikota sir, a preko njega ispečen paradajz zajedno sa sokom sa pleha. Na kraju umetnite par listića bosiljka. Ovaj tart je najbolje da služite dok je još topao. Nabolje da ga zagrejete u toster rerni pre služenja.


Tart sa pečenim čeri paradajzom i rikota sirom

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Tart sa pečenim čeri paradajzom i rikota sirom
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Zavirite i u ove recepte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *