Trajfl sa jagodama i piškotama

Pre neki dan sam bila na partiju moje prijateljice Megan napravljenog u čast kraljevskog venčanja, i za tu priliku sam napravila ovaj trajfl. Procenila sam da je sasvim u skladu sa događajem, to je tako tipična britanska poslastica. Recept koji sledi ne morate striktno da pratite, jer ovaj kolač može da se pravi sa raznim sastojcima, i u različitoj količini, u tome je njegova lepota. Da ne pominjem da se veoma jednostavno pravi, i impresivno izgleda. Poslastičarski krem i šlag su obavezni, kao i voće koje ne mora nužno da bude jagode, a umesto piškota možete da koristite manje komade patišpanja, ili Pound cake, ili bilo koji mekši biskvit. Ovaj kolač se sprema u dubokoj staklenoj činiji nebili se videli lepi slojevi kremova, biskvita i voća. Samo da znate ovaj slatkiš odlično ide uz penušavo vino.

Trajfl od jagoda i piškota

Inače parti je počeo veoma rano, u šest sati ujutru, zbog vremenske razlike. Ja sam došla nešto kasnije, taman kada su prenosili ceremoniju venčanja u crkvi. Jutro je bilo kišno i mračno, pravo britansko, a u kući moje prijateljice je bilo toplo, sto prepun raznih britanskih đakonija. Ustala je tog jutra u tri ujutru da sa mužem sprema hranu, zaista poštujem njen entuzijazam. Čajni sendviči sa krastavcem, engleski skonsi sa clotted cream-om i džemom od kupina (recept pogledajte ovde), klasični skonsi (slični ovima), kiševi, razni čajni keksi, Pound cake, kapkejkovi sa limunom i zovom (navodno od tih sastojka je bila napravljena torta za venčanje), nezabilazan čaj u starinskim šoljicama, šampanjac, i tim redom.

Gosti su bili elengantno obučeni, dame su nosile ekscentrične šešire, i došle su u visokim štiklama, bez obzira na rano kišovito jutro. Jedino sam ja štrčala svojom svakodnevnom garderobom. Videlo se da sam stranac, nemam tu specijalnu vezu sa Njenim Visočanstvom. Kad bolje razmislim, još od malih nogu smo učeni da imamo zazor od monarhije i ostale aristokratije. Ne čudi da su svi ostali na partiju bili Amerikanci anglo-saksonskog porekla.

Na kraju, svi smo se složili da je mlada lepo izgledala, ali ipak ni prineti Kejt.

Trajfl od jagoda i piškota

Nešto slično ovom trajflu već ste mogli ranije da vidite na mom blogu:

Uragan Sendi kolač, trajfl sa karamelom, piškotama, bananama i nutelom

Tart sa jagodama, u koji takođe ide poslastičarski krem

 

 

 

 

Trajfl sa jagodama i piškotama

Trajfl od jagoda i piškota


Sastojci

za poslastičarski krem:

150g šećera

40g gustina

Prstohvat soli

6 žumanca

700ml mleka

50g putera

1 kašičica ekstrakta vanile ili 1 kašika Grand Marniera, likera od pomorandže

 

za šlag:

500ml slatke pavlake

4 pune kašike šećera u prahu

1 kašičica ekstrakta vanile

 

300g piškota (najbolje da su sveže), prelomljene

500g jagoda, opranih, očišćenih i iseckanih

 

za dekoraciju: listovi sveže nane

 

Priprema:

Najpre napravite poslastičarski krem. U šerpi srednje veličine pomešajte šećer i gustin. Dodajte prstohvat soli. U drugoj posudi dobro pomešajte mleko i žumanca. Tu smesu sipajte u šerpu gde ste već stavili šećer i gustin. Uključite ringlu na srednju jačinu i kuvajte krem uz stalno mešanje, najbolje žicom. Kad krem počne da vri, ostavite ga na vatri tačno 1 minut, uz stalno mešanje. Do tada bi trebalo da se lepo zgusne. Skinite krem sa vatre i u njega umešajte puter, i na kraju dodajte ekstrat vanile ili Grand Marnier.

Pošto se krem malo ohladio, pokrijte ga plastičnom folijom i ostavite u frižideru da par sati. Ili, ubrzano ga ohladite tako što ćete staviti šerpu u veću posudu punu leda. U tom slučaju krem će se potpuno ohladiti za manje od sat vremena.

Pre nego što ćete početi da ređate sastojke u činiji napravite šlag.  U većoj posudi, koju ste prethodno ohladili u zamrzivaču, mikserom mutite slatku pavlaku. Tokom mućenja dodajte šećer u prahu i ekstrat vanile. Gledajte da ne premutite šlag.

U većoj staklenoj činiji ređajte sastojke ovim redom –

  • poslastičarski krem
  • piškote
  • šlag
  • iseckane jagode
  • poslastičarski krem
  • piškote
  • iseckane jagode
  • lišće sveže nane

Pažljivo trajfl pokrijte aluminijumskom folijom i ostavite ga par sati u frižideru, da piškote omekšaju. Najbolje da trajfl prenoći u frižideru.


 

Trajfl od jagoda i piškota

Trajfl od jagoda i piškota

Summary
recipe image
Recipe Name
Trajfl sa jagodama i piškotama
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *