Tuna stejk sa aromatičnim puterom

Tuna stek

Možda bi naslov mogao da bude – kako da napravite ukusno i jednostavno jelo za neku intimno-svečanu priliku. Da, pada mi na pamet 8. mart, i razmišljam kako je ovo odlična ideja za muškarce da iznenade svoju lepšu polovinu. Sigurna sam da će dame obradovati neki fin poklon, odlazak u restoran, ali, verujte mi, nema veće radosti nego kad se muškarac sam potrudi da svojoj dragoj pripremi lepu večeru, pogotovo ako je ona ta koja svakodnevno obavlja taj posao. Mislim da je tuna stejk sa aromatičnim puterom pravi izbor za jednu ovakvu priliku, i sad ću vam reći zašto.

Veoma se jednostavno pravi, ne treba vam neka umešnost u kuhinji, i priprema ne traje duže od 30 minura. Dame obično vole i cene ribu, još ako tome dodate aromatičan putera sa ukusom limuna i crnog bibera, potpuno ćete je impresionirati. Tu su i obarene špargle, divno sezonsko povrće,  i mešani pirinač, lepo serviran, još jedan sitan ali bitan detalj. Tome svemu dodajte neko bolje vino, meni je baš lepo legao francuski Pinot Noir, i znaćete da ste uradili pravu stvar.

tuna stek

Ako vam je problem da nađete tunu, onda uvek možete da napravite klasičan goveđi stejk iliti biftek, i to u rerni, uz koji će takođe dobro da ide aromatični puter. Ideju za još jedan predivan puter sa začinskim biljem pogledajte ovde. Umesto špargli uvek možete da stavite obarenu boraniju, pogledajte ideje kako da je pripremite. Kao prilog sam odabrala sjajnu mešavinu integralnog pirinča, više o tim vrstama pirinča saznajte ovde.

Tuna stejk sa aromatičnim puterom

tuna stek


Sastojci za dve osobe:

1 šolja izmešanog pirinča (integralni, divlji i beli)

So

1 kašičica ulja

Za aromatični puter:

100g omekšalog putera

1 1/2 kašičica izrendane kore limuna

1/4 kašičice soli

1/2 kašike krupno mlevenog crnog bibera

1 kašičica soka od limuna

2 veća komada stejka od tune (odrezaka), najbolje sveža, ali će i zamrznuti odraditi posao – ostavite ih 20 minuta na sobnoj temperaturi

So i biber prema ukusu

2 kašike maslinovog ulja

1 kašika ulja koje ima visoku tačku ključanja, ja sam koristila ulje od avokada

1/2 veze špargli

So i biber

Sok od pola limuna

Priprema:

Najpre stavite pirinač da se kuva. Operite ga u više voda, zatim ga stavite u šerpicu u kojoj ste stavili 2 šolje vode, malo soli i ulja. Najpre ga kuvajte da jakoj vatri dok voda ne provri, a onda je smanjite, i kuvajte dok pirinač ne omekne. Sve vreme držite poklopac na šerpi. Kad je pirinač gotov, posle 25 minuta, ocedite tečnost ukoliko je ima, stavite u male posudice, dobro pritegnite pirinač kašikom, zatim izručite na tanjir, ako hoćete da dobijete oblik kao na fotografijama.

Odrezke od tune dobro osušite papirnatim ubrusom. Utrljajte u njih so i crni biber, i premažite maslinovim uljem, i ostavite ih tako 15 minuta.

Zatim napravite aromatični puter tako što ćete u njega umešati limunovu koru i sok, crni biber i so. Sve dobro promešajte i stavite u zamrzivač.

U međuvremenu zagrejte vodu u loncu do ključanja, dodajte soli. Na kraju ubacite špargle i kuvajte ih oko 2 minuta. Kad su gotove stavite ih pod tuš hlade vode.

U tiganj, nabolje tučani, zagrejte jednu kašiku ulja na vrlo visokoj temperaturi. Pre nego što će ulje da počne da gori stavite stejk od tune da se prži. Ukoliko imate veliki tiganj stavite oba stejka, ukoliko imate mali stavite po jedan komad. Dok pržite stejk malo ga pomerajte da se ne zalepi za tiganj. Što se tiče prženja tuna stejka tu postoji pravilo da se središnjost odrezka ostavlja da bude sirov, ali ja lično ne volim sirovu tuna, pa je spremam taman da je unutra rozikasta, a ne crvena. Pržite stejk oko 3 minuta sa jedne i 3 minuta sa druge strane. Ostavite ga oko 1-2 da se malo odmori, a onda ga stavite na tanjir, preko njega stavite puter, dodajte špargle, preko kojih ste stavili malo soli i limunovog soka, i na kraju pirinač. I onda se prepustite trenutku.


tuna stek

Summary
recipe image
Recipe Name
Tuna stejk sa aromatičnim puterom
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *