Ultimativni kolač sa jabukama

nnajlepši kolač sa jabukama

Mislim da sam pronašla recept za dobijanje savršnog testa za voćni kolač. To je ono univerzalno testo u koje možete da ubacite bilo koje voće i dobijate voćni kolač. Bila sam zadovoljna i ranijim kolačima koje sam pravila, ali je ovaj kolač tako divno vazdušast i sočan, da u vama izaziva poseban užitak. Može čak da vam se desi da zadrhtite od lepote.

Ono po čemu se razlikuje od mojih ostalih voćnih kolača je to što sam umućenim jajima sa šećerom dodala tečni otopljeni puter i mešala mikserom, ostalo je sve isto. Dovoljno je bila ta mala novina, da tekstura bude značajno popravljena. Ne znam kako vi, ali ja obožavam vazdušasta testa.

Ne bih više pisala o ovom kolaču od jabuka, jer žurim da ga što pre objavim, obećala sam recept prijateljici koja se sprema da ga napravi za neko okupljanje. Inače sam pravila jako sličan kolač pre neki dan, jedina razlika je bila u tome što sam testu dodala izrendanu koricu celog limuna, i umesto jabuka stavila kupine. Podjednako je bio ukusan.

I vama preporučujem da ga što pre napravite, uživaćete ne samo u njegovoj teksturi nego i u divnim jesenjim ukusima jabuka začinjenih cimetom. Jedina mana ovog kolača je to što će brzo nestati.

nnajlepši kolač sa jabukama
nnajlepši kolač sa jabukama

Jesenji kolač sa jabukama

nnajlepši kolač sa jabukama

Sastojci:

2 jabuke, oljuštene, očišćene i iseckane na tanje kriške

2 kašike putera

3 kašike šećera

1/4 kašičice cimeta

320g brašna

2 kašičice praška za pecivo

1/2 kašičice sode bikarbone

1/2 kašičice soli

3 krupnija jajeta, na sobnoj temparaturi

150g šećera

115g putera, otopljenog

250ml jogurta

1 kašičica ekstrakta vanile

2 kašike soka od limuna

1/2 šake badema iseckanog na listiće

Za služenje: šećer u prahu

kružni pleh za pečenje, prečnika oko 23cm (obložen papirom za pečenje)

Priprema:

Najpre ispržite iseckane jabuke u šerpici u kojoj ste zagrejali puter na umerenoj temperaturi. Dodajte tri kašike šećera. Kuvajte jabuke dok ne odmeknu, oko 15 minuta. U međuvremenu dodajte cimet. Kad su jabuke gotove ostavite da se malo ohlade.

Zagrejte rernu na 175C (350F).

U jednoj posudi pomešajte prosejano brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.

U drugoj posudi mikserom umutite jaja sa šećerom, dok ne dobijete bar duplo naraslu smesu. Zatim dodavajte postepeno otopljeni puter dok sve vreme mešate mikserom, posle 1-2 minuta mućenja, ugasite misker. Dodajte jogurt, ekstrakt vanile i brašno, ali postepeno, dok sve mešate spatulom. Kad ste dobili ujednačenu smesu, sipajte je u pripremljeni pleh. Preko testa lepo rasporedite odmekle kriške jabuka. Pospite jabuke iseckanim bademima.

Stavite pleh u zagrejanu rernu i pecite 55-60 minuta. Ukoliko čačkalica izađe čista kada se ubode u kolač znači da je dobro ispečen.

Izvadite kolač iz pleha, i sačekajte da se ohladi. Pre služenja pospite kolač šećerom u prahu.


nnajlepši kolač sa jabukama
Summary
recipe image
Recipe Name
Ultimativni kolač sa jabukama
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *