Vlašac, začinska travka sa kojom je sve lepše i ukusnije

Vlašac začinska biljka

Ovog leta vlašac je moj apsolutni favorit među začinskim biljem, a sad ću vam reći i zašto. Ja veoma volim mladi luk i svugde ga stavljam, pa ipak vlašac, koji dosta podseća na njega ali ima delikatniju aromu, pre će završiti u mom tanjiru nego prvopomenuti. Dakle ima ukus luka ali aroma nije tako intezivna, za mene idealno.

Pored toga izuzetno je dekorativan, bilo da ga seckate na male komadiće ili koristite cela perca, uvek oživi jelo, nije dosadan kao peršun… jeste, dosadan je.

Ja sam ga do skoro zvala čajvs (chives) jer nisam nikad videla ni čula o ovoj biljci dok sam živela u Srbiji – ako ga nije bilo na Kaleniću onda ga nigde nije bilo, takvo je bilo moje razmišljanje. Međutim, videla sam na domaćim kulinarskim blogovima da se vlašac ušunjao u kuhinje naših domaćica, što me veoma raduje. Generalno volim našu kuhinju, ali moram da priznam da mi se ne dopada što se tako malo koriste začini i začinsko bilje, uglavnom u tragovima, čak i kada su samonikle biljke. Ipak, vidim da se stvari menjaju na bolje.

Prošle godine sam ga prvi put posadila, i semenu je baš dugo trebalo da nikne. Nešto je bio sav nikakav, i to isključivo što sam ga gusto posejala. U rano proleće sam malo razredila lukovice na kojima su tek počela da se pojavljuju zelena perca i ove godine srećom sjajno napreduje.

Kad koristite vlašac iz bašte najbolje da perca isečete makazama, ona će ponovo da brzo izrastu, a ako čupate rukama često možete da mu iščupte koren. Biljka je veoma zahvalna za uzgoj. Ima dekorativne ružičaste cvetove koji takođe mogu da se koriste u ishrani. Zbog svoje arome tera štetočine od sebe i okolnih biljaka. Ovde ga često uzgajaju kao cveće.

Jako je popularan u francuskoj kuhinji, ali i u dalekoistočnoj. Moja komšinica, poreklom sa Tajvana, obožava ovaj začin i stalno mi daje ideje uz šta da ga koristim.

Da ne zaboravim, postoje dve vrste vlašca, onaj koji miriše na crni i onaj koji se oseća na beliki luk. Ovaj poslednji nisam koristila.

Ovo je delikatna travka i zbog toga je stavljajte uvek na kraju pripreme jela. U suprotnom izgubiće aromu i dobiće neku jadnu boju.

 

 

Glavni recept uskoro sledi, ali pre toga evo ideja gde da koristite ovu ovu sjajnu biljku:

– kad pravite salate sa paradajzom i krastavcem, ili sa zelenom salatom, umesto običnog luka dodajte iseckani vlašac.
– sos od kiselog mleka sa svežom mirođijom i vlašcem (odnos 1:1) i malo origana je moja omiljena letnja hrana.
– cela perca vlašca možete da dodate supi prilikom služenja (vidi sliku).
– ova biljka je idealna za dekoraciju kanapea i za recimo punjena jaja; evo kako je Maja sa Cooks and Bakes koristila vlašac za dekoraciju, to mi je ostalo u sećanju kao veoma lep detalj.
– napravite kajganu sa vlašcem i videćete kako je super ukusna.
– pomešajte puter i vlašac, ili ga dodajte u krem sir.
– ma pospite ga svuda uvek će da da jelu specijalan šmek.

Preliv od vlašca

Ovaj recept sam našla u nekom časopisu i vrlo je jednostavan a dobar. Možete koristiti ovaj preliv za salate, ali i za recimo pečenu ribu ili kuvani krompir. Moja drugarica se proletos porodila i onda kad sam išla kod nje da vidim bebu ja sam joj napravila paket u koji sam stavila moju zelenu salatu iz bašte, mladi luk, i ovaj preliv u nekoj teglici koju sam malo dekorisala. Verovatno joj je bilo malo neobično da vidi taj poklon ali je posle bila oduševljena salatom koju je napravila od tih sastojaka.


Sastojci:

1/2 čena belog luka, veoma sitno iseckanog
Krupna so
2 kašičice limunovog soka
2 kašike maslinovog ulja, ekstra devičanskog
1-2 kašike iseckanog svežeg vlašca
Sveže samleven biber

Priprema:

Ima jedna tehnika kad seckate beli luk zajedno sa krupnom solju, tako se dobije nešto kao pasta. Probajte i vi to da uradite, ili seckajte luk posebno. U manjoj teglici pomešajte belik luk, so, limunov sok, maslinovo ulje, iseckan vlašac i biber. Najbolje je da poklopite teglicu i onda da energično mućkate. Preliv odmah koristite.


Popovers od grijer sira i vlašca

Popovers ili možda po naški nabujke, mada ta reč više ogovara za suflee, sam relativno skoro upoznala. I dalje moj omiljeni recept je Popovers sa oraščićem i biberom, ali ovaj nije loš, samo što bih ja ovde napravila par izmena. Originalan recept vidite ovde.  Kad sam ih probala odmah su me podsetili na gibanicu, tu su dosta slični sastojci, zato su mi se valjda svideli.

Popovers možete da pravite u obličnom plehu za mafine, ili u onim specijalno pravljenim za ovu vrstu peciva. Na slici možete da vidite kako on izgleda.


Sastojci:

700ml mleka
390g brašna (ja bih stavila manje brašna sledeći put, možda 310g)
1 i 1/2 kašičica soli
6 jaja
1 i 1/4 šolje narendanog grijer sira (Gruyere), kvalitetan švajcarski sir
3-4 kašike naseckanog svežeg vlašca (originalno su date samo 2 kašike, ali zašto da se štedi na vlašcu)
30g putera, otopljenog

Priprema:

Zagrejte rernu na 205C (400F).

Podgrejte mleko ali da ne bude previše vruće.

U jednoj posudi prosejte brašno i dodajte mu soli.

U drugoj posudi umutite jaja, a zatim dodajte mleko, sve vreme mešajući, zatim brašno postepeno, i na kraju umešajte izrendan sir i vlašac. Ostavite malo sira kojim će te posuti vrh popoversa.

Otopite puter u mikrotalasnoj i kuhinjskom četkom pređite preko pleha za mafine ili popoverse.

Sipajte smesu u pleh tako da dosegnu 3/4 svakog udubljenja i na kraju pospite sirom. Pecite popoverse 20 minuta, zatim smanjite temperature rerne na 150C (300F) i pecite još 10 minuta.

Fora je da tokom pečenja ne otvarate rernu! Inače popoversi se neće nadići.

Kad su gotovi brzo ih izvadite iz pleha i služite tople.


O ostalom začinskom bilju pročitajte ovde.

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Popovers od grijer sira i vlašca
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

17 Comments

  1. Vlašac obožavam i kod mene je vrlo često u kuhinji…gajim ga u bašti i veoma lepo izgleda, posebno kad procveta. Od cvetova vlašca pravim domaći preliv za salate sa ukusom belog luka, a boja sirćeta je fantastična,cvetovo se takođe mogu jesti i u salati. Prvi put sada čujem od tebe da vlašac ima sa ukusom crnog luka,nikada ga do sada nisam ni videla ni probala,kod nas jedino ima sa ukusom belog luka.Topli pozdrav.

  2. Vlašac obožavam i kod mene je vrlo često u kuhinji…gajim ga u bašti i veoma lepo izgleda, posebno kad procveta. Od cvetova vlašca pravim domaći preliv za salate sa ukusom belog luka, a boja sirćeta je fantastična,cvetovo se takođe mogu jesti i u salati. Prvi put sada čujem od tebe da vlašac ima sa ukusom crnog luka,nikada ga do sada nisam ni videla ni probala,kod nas jedino ima sa ukusom belog luka.Topli pozdrav.

  3. Obozavam vlasac, u mom rodnom kraju je jako popularan… Moja mama je uvek koristila razlicite zacine, tako da sam uvek smatrala da je nasa kuhinja bogata zacinima, sigurno ako poredim sa nekim drugim zemljama gde sam zivela. Receptic mi se svidja, bas sam se nasmejala kad sam procitala da Ameri Gruyere izgovaraju kao grajer… Simpaticno!

  4. Obozavam vlasac, u mom rodnom kraju je jako popularan… Moja mama je uvek koristila razlicite zacine, tako da sam uvek smatrala da je nasa kuhinja bogata zacinima, sigurno ako poredim sa nekim drugim zemljama gde sam zivela. Receptic mi se svidja, bas sam se nasmejala kad sam procitala da Ameri Gruyere izgovaraju kao grajer… Simpaticno!

  5. Mislim da sam negde videla sliku tvog recepta sa cvetovim vlasca… idem da ga pogledam, jako zanimljivo zvuci. Meni cerka sve pobere cvetove tako da nista ne ostane da se od njih nesto napravi. Veliki pozdrav.

  6. Mislim da sam negde videla sliku tvog recepta sa cvetovim vlasca… idem da ga pogledam, jako zanimljivo zvuci. Meni cerka sve pobere cvetove tako da nista ne ostane da se od njih nesto napravi. Veliki pozdrav.

  7. Imas srece sto ti je mama bila adventurous u kuhinji. Ma Amerikanci izgovaraju strane reci po njihovim pravilima tako da kad ja neku rec na francuskom, nemackom ili latinskom kazem kako se u original izgovara gledaju me belo. Meni je vec uslo grajer u glavu tako da mi to nista nije neobicno.

  8. Imas srece sto ti je mama bila adventurous u kuhinji. Ma Amerikanci izgovaraju strane reci po njihovim pravilima tako da kad ja neku rec na francuskom, nemackom ili latinskom kazem kako se u original izgovara gledaju me belo. Meni je vec uslo grajer u glavu tako da mi to nista nije neobicno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *