Zapečena piletina sa 40 čenova belog luka

Pečena piletina sa 40 čena belog luka

 

U 17. veku, u Holandiji, paralelno sa Rembrantom i Vermerom, stvarali su mnogo manje poznati slikari koji su slikali isključivo hranu tj. mrtvu prirodu. Te slike su bile jako popularne među bogatim trgovcima i zanatlijama. Većina tih slika izgledaju kao da su se osobe koja su sedele za stolom u sred jela negde izgubile. To je trebalo da simboliše prolaznost života – memento mori. Osim toga sva ta hrana bila je puno religioznih simbola, ali po mom mišljenju to je bio samo izgovor da bi se predstavila u svojoj punoj raskoši i bogatstvu, bio je to praznik za svačije oči čak i na slici.

Pečena piletina sa 40 čena belog luka

Zašto ja sad vama držim čas istorije umetnosti? Delom zato što su me moje fotografije zapečene piletine jako podsetile na te slike svojim naturalizmom, i zato što nije suvišno pomenuti holandske slikare koji su bili pioniri današnjih stilista i fotografa hrane. Da se ne lažemo hrana je bila večita inspiracija tokom istorije slikarstva, još su Stari Rimljani voleli da je prikazuju na mozaicima i freskama, ali čini mi se da niko nikada nije toliko do detalja obrađivao ovaj motiv kao ovi holandski slikari.

Ono što je takođe interesantno a što se može zaključiti iz slika holandskih slikara je to da se i pre nekoliko vekova dobro jelo. Verovatno ta hrana nije bila dostupna mnogima, ali se može videti da su i tada ljudi imali osećaj da lepo prikažu i serviraju hranu.

Evo par slika iz tog doba.

Floris Dijck
Osias Beert, Mrtva priroda sa ostrigama
Clara Peeters, Mrta priroda sa sirom, bademima i perecima

Piletina nije moje omiljeno meso, ali uz neki poseban začin kao što je beli luk, tu već menjam stav. Ne treba tu mnogo pripreme, ni sastojaka, vrlo jednostavno za pravljenje, a izgleda bogato i veoma je ukusno.


Sastojci:

1 celo pile, tranžirano na osam delova
Maslinovo ulje
So i biber
Pola šake svežeg timijana (majčine dušice)
40 čenova belog luka (prilikom čišćenja olakšajte sebi život, najpre zgnječite čen belog luka širokom stranom noža, ljuske će se same skidati)

Priprema:

Uključiti rernu na 175C (350F).

Komade piletine posoliti i pobiberiti i staviti da se prže u većoj šerpi na maslinovom ulju, na jakoj vatri. Kada počnu da dobijaju braon koricu sklonite ih sa vatre i stavite u pleh u koji ste već predhodno stavili čenove belog luka, timijan i maslinovo ulje. Pomešajte začine sa mesom. Pokrijte pleh aluminijumskom folijom i pecite oko 1 sat i 15 minuta. Ako hoćete da vam piletina bude zapečenija otkrijte pleh 5-10  minuta pre navedenog vremena za pečenje.

Služite piletinu uz kuskus. Odlično ide uz ovo jelo.

Da, poželećete da je bilo više belog luka u jelu, stoga nije loše da malo pretereta se njegovim brojem.


Summary
recipe image
Recipe Name
Zapečena piletina sa 40 čenova belog luka
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 13 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

22 Comments

  1. Ne znam kako bi mi stomak reagovao na beli luk? Reaguje na 1 čen, mada kad sam pekla cveklu i beli luk, nije bilo baš velikih problema.
    Probaću pa šta bude, pogotovo jer imam baš šaku svežeg timijana. Timijan se povratio posle letnjih vrućina pa je lepši nego kad mu je bilo glavno vreme;.)

  2. Ne znam kako bi mi stomak reagovao na beli luk? Reaguje na 1 čen, mada kad sam pekla cveklu i beli luk, nije bilo baš velikih problema.
    Probaću pa šta bude, pogotovo jer imam baš šaku svežeg timijana. Timijan se povratio posle letnjih vrućina pa je lepši nego kad mu je bilo glavno vreme;.)

  3. Moj takodje, mozda ga u stvari manje cupkas:) Ma ne brini nista ti nece biti od tolikog luka, on se potpuno promeni u pecenju, na kraju bude ti zao sto ga nema vise.

  4. Moj takodje, mozda ga u stvari manje cupkas:) Ma ne brini nista ti nece biti od tolikog luka, on se potpuno promeni u pecenju, na kraju bude ti zao sto ga nema vise.

  5. Ha, ha, ha… svidja mi se, holandski blogeri!
    Znas kako to predhodno przenje je dobro za koricu tj. kozicu, ja sam vrlo osetljiva sto se tice toga, tako ako ti to nije problem onda tu fazu preskoci.

  6. Ha, ha, ha… svidja mi se, holandski blogeri!
    Znas kako to predhodno przenje je dobro za koricu tj. kozicu, ja sam vrlo osetljiva sto se tice toga, tako ako ti to nije problem onda tu fazu preskoci.

  7. Meni ovo izgleda vrlo finoo, vec odavno imam zelju da isprobam piletinu na taj nacin, i da znas vec sam zamislila tvoj rucak u nekom lepom ramu.:)) p.s. ako ti zafali neki batacic, znas vec ko se tu motao…;)))

  8. Meni ovo izgleda vrlo finoo, vec odavno imam zelju da isprobam piletinu na taj nacin, i da znas vec sam zamislila tvoj rucak u nekom lepom ramu.:)) p.s. ako ti zafali neki batacic, znas vec ko se tu motao…;)))

  9. Pravila sam jednom ovakvu piletinu i puno nam se dopala. Doduse, mi volimo piletinu na svaki nacin.
    Super podsecanje na holandske majstore. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *