Crni rižoto sa mastilom i lignjama

Prošle nedelje mom mužu i meni je bila godišnjica. Rezervisala sam večeru u jednom obližnjem restoranu, samo zato što su najavili za to veče živu džez muziku na klaviru. A ja se primam na takve stvari. Bila sam ranije par puta tamo, ali kada je restoran poslovao pod drugim imenom. Poseduje ga velika lokalna kompanija, koji inače vodi nekoliko restorana u gradu, i zbog toga nemam običaj da ga posećujem. Vrlo je popularno mesto, ima divnu baštu, uvek sa najlepšom vegetacijom koja odaje utisak prijatne džungle. Iako je bila sreda veče, iznenađujuće restoran je bio pun gostiju. Dosta sveta je verovatno došlo iz drugih krajeva grada, takvu ekipu ne viđam u našem kraju. Zanimljivo, gotovo sve žene su nosile crne duge haljine, ja sam bila jedina u beloj.

Šarkuteri je bio standardno dobar, ali kad je došlo glavno jelo, naručila sam testeninu sa sosom od mastila i sa krabom, učinili mi se interesantna ideja, dobila sam jelo toliko slano da nisam mogla da ga jedem. Baš sam se bila iznervirala zbog toga i na kraju sam, po odlasku kući, odlučila da moram sama nešto da napravim sa sipinim mastilom, da izbrišam ukus pomenutog jelo. To često činim, mene takve stvari vrlo uznemiravaju, pogotovo što restoran uopšte nije bio jeftin. Inače, muzika je počela tek kada smo krenuli kući, iako je trebalo da počne mnogo ranije. Ovo je poslednji put da sam bila u ovom restoranu, mislim se u sebi.

Imala sam već sipino mastilo, koje mi je prijateljica donela sa Sardinije, tako da sam već sutradan rešila da nešto lepo pravim sa njim. Rižoto je bio logičan izbor za pripremu. Htela sam da dodam još nešto rižotu, šta drugo nego lignje, ali sam ih posebno pripremala, i sjajno su ispale. Inače sam odustala od brze pripreme lignji, uvek su pune vode, tako da ćesto dobijem one kuvane i gumenaste teksture. Ovog puta sam ih duže dinstala, dodala im paradajz i bila sam vrlo zadovoljna rezultatom.

Na kraju sam dobila obrok dostajan nekog super fensi restorana. Jela sam ga dok sam pijuckala belo vino i slušala opuštajuću džez muziku. Bila sam zadovoljna, misija je ispunjena.

Ukoliko volite rižoto probajte i ove recepte:

Ako volite lignje, probajte ih i ovako pripremljene:

Sipino mastilo

Nije baš lako razlikovati sipe (Cuttlefish) od lignji (Squids), ali bar im se razlikuju mastila po boji. Sipino mastilo je crno, dok lignje proizvode teget mastilo, u šta sam mogla sama da se uverim čisteći ih. Nekada je ovo mastilo imalo široku upotrebu, danas se uglavnom koristi u kuhinji, i to pre svega u italijanskoj i španskoj kuhinji. Sigurno najpoznatije jelo sa sipinim mastilom je rižoto – risotto nero. Takođe, od njega se pravi crna testenina. Mastilo osim dramatične boje ima vrlo suptilan morski ukus. Obratite pažnju jer nekad mastila mogu da budu vrlo slana. Prodaje se u malim bočicama kao recimo ova na slici.


Crni rižoto sa mastilom i lignjama


sastojci za rižoto:

1 kašika maslinovog ulja

2 kašike putera

1 veći čen belog luka, izgnječen

1 veći luk, fino iseckan

300g Arborio ili kočanskog pirinča, koji su najbolji za pravljenje rižota

120ml belog suvog vina

1200ml pileće supe ili supe od povrća

3 kašičice mastila

So i biber prema ukusu

ta služenje: parmezan, iseckani svež peršun

sastojci za dinstane lignje:

1 1/2 kašika maslinovog ulja

1 veći luk, iseckan

2 čena belog luka, sitno iseckanog

1/2 kg lignji

2 paradajza, iseckana

So i biber prema ukusu

priprema:

Natapkajte lignje papirnatim ubrusom da uklonite višak tečnosti. Možete lignje da iseckate na prestenove ili da ih ostavite cele. U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri, dodajte iseckani luk, dinstajte ga 4-5 minuta, dodaje beli luk, i posle pola minuta dodajte lignje. Posle par minuta dodajte iseckani paradajz kao i so i biber prema ukusus. Dinstajte lignje na umerenoj vatri, uz povremeno mešanje, oko 20 minuta, ako tečnost ispari dodajte malo vode ili supe.

Dok spremate lignje kuvajte i rižoto.

Stavite pileću supu da se greje i neka se kuva na tihoj vatri sve vreme dok pravite rižoto.

U većem dubljem tiganju zagrejte maslinovo ulje i 2 kašike putera, na srednje jakoj vatri. Stavite zgnječen čen belog luka u šerpu, mešajte ga sa masnoćom da poprimi njegov šmek, a onda ga izbacite. Dodajte iseckan crni luk i pržite ga dok ne postane staklast, 2-3 minuta. Zatim stavite pirinač i sve mešajte drvenom varjačom. Posle 3 minuta, pirinač ne sme da pobraoni, dodajte belo vino. Sve vreme mešajte rižoto, svaki put kad ponestane tečnosti u njemu dodajte po jednu kutlaču supe. Dodajte 3 kašičice mastila od sipe. Kuvajte uz stalno mešanje oko 20 minuta, najbolje je da ga probate da bi utvrdili da li je gotov.

Trebalo bi da bude al dente, ni prekuvan ali ni tvrd. Ukoliko ponestane supe, dodajte vrelu vodu. Takođe, rižoto ne sme da bude ni previše tečan, a ni gust, više kremast. Ja na kraju dodam so, imajte na umu da je pileća supa slana kao i mastilo. Dodajte i crni biber.

Rižoto služite uz lignje sa parmezanom i iseckanim peršunom.

Summary
recipe image
Recipe Name
Crni rižoto sa mastilom i lignjama
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Zavirite i u ove recepte:

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *