Kubanski gulaš (Ropa Vieja)

Pravila sam ovaj kubanski gulaš par puta poslednjih meseci, jer se ove zime palim na gulaše. Ima nešto prijatno u njima, nije samo do ukusa, već je lep osećaj da možeš da hraniš porodicu dva dana nečim zdravim i zasitnim. Ima u ovom gulašu vrlo hranljivih sastojaka, bogatiji je od našeg, ima puno proteina, mislim na meso i pasulj, kao i povrća i začina.

Kubanski gulaš, ili Ropa Vieja, kako se zove u originalu, je došao na Kubu, i u Južnu Ameriku, iz Španije. Njegovo ime znači “stara odeća”. Tradicionalno se služi uz pasulj i pirinač, mada ruku na srce meni se više sviđa sa testeninom.

Probala sam više recepata, onaj sa pečenom paprikom iz tegle i sa maslinama mi je bio previše kiseo, ipak ostavila sam kapar. Vizuelno pasulj je lepši kad je sitniji, i poslednji put sam ga stavila direktno u gulaš, nisam ga služila kao prilog.

Što se tiče odabira mesa, obično se koristi potrbušina (flank), to je jeftiniji komad mesa, ali mislim da je bolje da koristite meso sa vrata (chuck roast). Juneće meso treba dugo da se kuva, minimum tri sata, da bi bilo mekano i počelo lako da se odvaja. To je cela misterija u vezi ovog jela.


Kubanski gulaš (Ropa Vieja)


sastojci:

1.5 kg junetine ( podtrbušina, vrat ili donji deo vrata)

2 kašičice krupne soli

1 1/2 kašika ulja

1 veći crni luk, iseckan na rebro

2 velike babure, zelena i crvena, iseckana na tanke kriške

4 čena belog luka, sitno iseckana

1 kašičica sušenog origana

2 kašičice kumina

1 kašičica slatke mlevene paprike

1/4 kašičice mlevenog bibera

2 lovorova lista

3 kašike koncentrata od paradajza

120ml suvog belog vina

800g pirea od paradajza, pelata

240 ml juneće supe ili vode

So prema ukusu

opciono

Pola šake maslina punjenih paprikom (pimento masline)

1 kašika kapra, iseckanog

1/2 kašičice istucanog karanfilića

prilozi: pirinač, pogledajte ovde kako da ga pripremite, i skuvani pasulj (pasulj možete da stavite i u gulaš)

priprema:

Uzmite meso i natapkajte ga papirnatim ubrusom. Zatim u njega utraljajte so.

U šerpi zagrejte ulje na srednje jakoj vatri i pecite meso oko 7 minuta sa jedne i isto toliko sa druge strane.

Izvadite meso i u šerpu stavite iseckan crni luk i paprike. Dinstajte sve oko 5 minuta, na kraju dodajte beli luk, slatku papriku, kumin, biber i lovorov list i sve promešajte. Posle jednog minuta dodajte koncentrovan paradajz, promašajte sve i posle jednog minuta dodajte belo vino. Kad se vino ukuvalo dodajte paradajz pelat, supu ili vodu, promešajte sadržaj i u šerpu vratite meso.

Poklopite šerpu, kad sadržaj počne da ključa, smanjite vatru na tihu i kuvajte gulaš 3-4 sata dok meso ne postane meko, i može lako da se cepka viljuškom. Možete meso da izvadite iz šerpe i iscekate ga pa da ga vratite u šerpu. Ako gulaš nije dovoljno gust, sklonite poklopac sa šerpe i kuvajte ga još pola sata. U međuvremenu dodajte masline, kapar, i istucani karanfilić, ukoliko želite da ih koristite. Takođe, možete dodati pasulj iz jedne konzerve. Posolite jelo prema ukusu.

U međuvremenu skuvajte pirinač. Jelo služite odmah. Stavite preko njega svež iseckani peršun.

Zavirite i u ove recepte:

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *