Najpoznatije tajlandsko jelo – Pad Thai

Ovo je bilo jedno od mojih omiljenih jela kad sam došla u Ameriku. Svideo mi se pad thai zbog interesantnih sastojka, hrskave teksture koja dolazi od klica pasulja i kikirikija, i prijatnog sosa i moje omiljene kombinacije soka limete i lišća od korijandera. Srećom moglo se veoma lako nabaviti jer su još u to vreme tajlandski restorani bili sveprisutni. U Americi pojedine nacije dominiraju u restoranskoj industriji, te je njihove nacionalne restorane vrlo lako naći. Naravno, i tu vladaju trendovi, pa je recimo tajlandska kuhinja bila vrlo popularna u prvoj deceniji 21. veka, sad je recimo vijetnamska kuhinja više u modi, kad govorimo o dalekoistočnoj hrani. I skoro sam saznala da to nije slučajno, jer je početkom ovog veka tajlandska vlada, u želji da proširi svoj kulturni uticaj u svetu, počela da pomaže otvaranje tajlandskih restorana izvan granica Tajlanda. Nekako je jelo Pad Thai osvojilo najviše simpatija internacionalne klijantele, i sad nosi titulu najpoznatijeg tajlandskog jela.

Iako zvuči neobično, ali ovo jelo nije tradicionalno tajlandsko jelo, nastalo je relativno skoro, oko polovine prošlog veka. Recept je manje-više isti, mada postoje varijacije, ako je veganska varijanta onda se koristi tofu, suprotno piletina je najčešći izbor pa i gambori.

Kao i svako dalekoistočno jelo traži određene soseve koje mi nismo navikli da koristimo i često ih nemamo pri sebi. Ipak, riblji sos nije teško nabaviti. Umesto tamarind paste, ja sam koristila običan kečap, jer sam čula da je to dobra zamena. Ni testeninu od pirinča nije teško pronaći, gledajte da to bude ona šira i tanja. Ja volim da kombinujem piletinu i gambore ali vi koristite ono što vam je dostupnije.

Kasnije sam otkrila i mnoga druga tajlandska jela, koja nisu ništa manje ukusna, a to su:


Pad Thai


sastojci za 4 osobe:

250g testenine od pirinča, tanja i šira je poželjnija

1 1/2 kašika ulja

300g piletine sa grudi, iseckane na manje kocke

200g gambora, opciono

2 jajeta, umućena

So i biber prema ukusu

za sos:

4 kašike vode

2 1/2 kašike ribljeg sosa

2-3 kašike smeđeg šećera

2 kašike tamarind paste ili kečapa

1 kašika putera od kikirikija, opciono

1 kašika sirćeta od pirinča, opciono

1 kašika ulja

1 manji luk ili još bolje 2 ljutike, iseckane

3 čena belog luka, sitno iseckana

2 šake klica pasulja

3 mlada luka, iseckajte ih na četvrtine uzdužno, pa na pola poprečno

2-3 kašike iseckanog pečenog kikirikija

Luta tucana paprika, prema ukusu

za služenje:

klice pasulja

iseckan pečeni kikiriki

lišće korijandera

limeta iseckana na kriške

priprema:

Najpre skuvajte rezanca od pirinča, prema upustvu sa pakovanja. Obično im se doda kipuća voda u kojoj odleže dok ne odmeknu. Posle se properu u hladnoj vodi.

Pomešajte sve sastojke za sos.

U voku, ili dubljem tiganju, zagrejte kašiku ulja na srednje jakoj vatri i najpre ispržite komade isečene piletine, koje ste prethodno natapkali papirnatim ubrusom, i posolili i pobiberili prema ukusu. Pržite ih dok se ne ispeku sa obe strane, 5-6 minuta. Onda ih izvadite iz tiganja, pa zagrejte 1/2 kašike ulja i stavite gambore koje ste takođe posolili i pobiberili prema ukusu. Oni će se još brže ispržiti, za 3-4 minuta.

Pošto ste izvadili meso, dodajte u tiganj još jednu kašiku ulja, i na jakoj vatri ispržite umućena jaja, pa ih izvadite iz tiganja.

Dodajte iseckani luk, propržite ga kratko, pa dodajte beli luk, i posle 20 sekundi dodajte pripremljeni sos, pa prethodno skuvanu testeninu od pirinča. Pošto je par puta promašate sa sosom, dodajte prženu piletinu i gambore, klice pasulja i mladi luk, ispržena jaja, iseckani kikiriki i sve dobro mešajte i kuvajte oko 1 1/2 minut. Dodajte soli i bibera ako je potrebno kao i ljutu tucanu papriku ako je volite.

Sklonite tiganj sa vatre i servirajte pad thai uz još klica od pasulja, iseckani kikiriki, listove korijandera i iseckane komade limete. Pre konzumacije iscedite sok od limete preko jela.

Zavirite i u ove recepte:

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *