Prolećni rižoto sa spanaćem i šparglama

Dok kriziram celog meseca marta, u kom je proleće više hladno i okrutno, nego toplo i nežno, gledam da u mojoj kuhinji spremam hranu koja podseća na proleće, kako svojim bojama, tako i mirisima i ukusom. Zelena boja je ključna, ona asocira na novi početak, prirodu koja se budi, život. Zato sam odabrala kobinaciju spanaća i špargli, možete da je nađete i ovom zanimljivom kišu na mom blogu. Tu je i mladi luk, mada možete da koristite i običan crni. Korica limuna ume da oživi svako jelo, a i timijan (majčina dušica) ide dobro svuda. Na kraju tu je i isprženo jaja na oko, jer uvek lepo ide uz zeleno povrće, a i nije loše imati malo proteina u jelu.

Uživala sam u ovom rižotu, i sigurna sam da će se i vama podjednako svideti. Ne zna se šta je lepše, osvežavajući ukus limuna i spanaća, miris belog vina i parmezana i hrskavi komadi špargle u kontrastu sa kremastom teksturom rižota. Za pripremu rižota vam ne treba više od pola sata, ovaj moj video može puno da vam pomogne u spremanju.


Prolećni rižoto sa spanaćem i šparglama


sastojci:

200g spanaća, jedna veza (operite spanaća, osušite pa iseckajte)

1/2 veze špargli (pre nego što ih stavite da se kuvaju, isecite im krajeve na 2-3 cm)

2 kašike maslinovog ulja

3 + 1 kašike putera

1 veći čen belog luka, izgnječen

4 mlada luka, ili običan luk, iseckan

par grančica svežeg timijana (majčine dušice)

350g Arborio ili kočanskog pirinča, oni su najbolji za pravljenje rižota

200ml belog suvog vina

1200ml pileće supe

2 kašike limunovog soka

Izrendana korica jednog limuna

40g parmezana, sveže izrendanog

So i biber prema ukusu

priprema:

Pripremite sve sastojke unapred. Iseckajte luk i spanać, izrendajte parmezan, zagrejte supu do vrenja, i onda je kuvajte na vrlo tihoj vatri dok se sprema rižoto. Ali pre svega blanširajte špargle u kipućoj vodi. Nemojte da ih dugo kuvate, one bi trebalo da zadrže čvrstinu, a zatim ih potopite u hladnu vodu zajedno sa ledom pa ocedite. Potom ih iseckajte, svaki komad na 3-4 dela.

U većem, dubljem, tiganju ili plićoj šerpi zagrejte maslinovo ulje i 3 kašike putera, na srednje jakoj vatri. Stavite zgnječen čen belog luka u šerpu, mešajte ga sa masnoćom da poprimi njegov miris, a onda ga izbacite. Dodajte iseckan mladi ili crni luk i pržite ga dok ne postane staklast, 2-3 minuta. Takođe, dodajte iseckani timijan. Zatim stavite pirinač i sve mešajte drvenom varjačom. Posle 3 minuta prženja, pirinač ne sme da pobraoni, dodajte belo vino. Sve vreme mešajte rižoto, svaki put kad ponestane tečnosti u njemu, dodajte po jednu kutlaču supe. Kuvajte uz stalno mešanje oko 20 minuta, najbolje je da ga probate da bi utvrdili da li je gotov.

Negde pri kraju kuvanja dodajte iseckan spanać pirinču i on će brzo da se skuva.

Trebalo bi da pirinač bude al dente, ni prekuvan ali ni tvrd. Ukoliko ponestane supe, dodajte vrelu vodu. Takođe, rižoto ne sme da bude ni previše tečan, a ni gust, više kremast. Ja na kraju dodam so, imajte na umu da je pileća supa slana, kao i parmezan. I sveže samleven crni biber, to je odličan začin za ovo jelo. Sklonite rižoto sa vatre i onda na kraju umešajte 1 kašiku preostalog putera, izrendan parmezan, i iseckane obarene špargle.

Na kraju ispržite jaja na oko, ili ih čak poširajte, i njih služite uz pripremljeni rižoto. Dodajte izrendani parmezan i malo tucane ljute paprike preko jela.


Zavirite i u ove recepte:

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *