Tajlandski pileći kari sa kokosovim mlekom

Poslednjih meseci ovaj pileći kari nam je omiljeno jelo, čak i deci. Redovno ga spremam i mislim da je ovaj recept koji sledi izuzetan. To je i prvo jelo koje sam jela kada sam nedavno bila na Maldivima, i bilo je vrlo slično mom, jedino nenormalno ljuto, iako sam tražila da bude mild. Suze su mi išle od ljutine, a u nekom trenutku bi se i zagrcnula. Ta ljutina dolazi od kari paste, koja predstavlja mešavinu ljute paprike, đumbira, belog luka, limunove trave i ribljeg sosa. Ja je kupujem u prodavnici, ali ako vam je nedostupna možete da koristite kari začin, u tom slučaju kari će više da liči na indijsko jelo. Kao što možete da vidite moj kari jedva da je crven, jer sam malo dodala ove paste, ne mogu da jedem previše ljuto. Da znate da postoji i zelena kari pasta.

Tajlandski pileći kari se jednostavno i brzo sprema, ne treba vam više od pola sata.

Kokosovo mleko je izuzetan sastojak, daje specifičnu toplinu i fini ukus jelu. Ja sam prešla na “težu drogu”, pa sad koristim kosov krem, koji je gušći i kremastiji. I retko se zaustavim na jednoj konzervi, u ovo jelo obično stavim dve. Crvena paprika i zeleniš, mladi spanać ili lisnati kelj, kao i zamrznuti grašak super idu u ovaj pileći kari. Kad kuvate sa kokosovim mlekom tu važi čuveno trojstvo – kokosovo mleko, sok od limete i lišće korijandera.

Ja volim da dodam piletini i gambore, ali to je opciono. Takođe umesto piletine možete da spremite ovaj kari sa junetininom, ili koristite tofu, ukoliko želite vegeterijansku varijantu.

Ovo jelo možete da služite uz kuvani pirinač ili uz pirinčanu testeninu.

Ukoliko volite slična jela pogledajte i sledeće recepte:

Tajlandski pileći kari sa kokosovim mlekom


sastojci:

1/2 kg pilećih grudi, iseckanih na manje komade

So i biber prema ukusu

1 1/2 kašike ulja

1 manji luk ili 2-3 mlada luka, iseckana

1 kašika sitno istruganog đumbira

3 čena belog luka, sitno iseckanog

2 kašičice korijandera u prahu

1 1/2 crvene babure, iseckane na tanke uzdužne komade

100g spanaća ili lisnatog kelja

1 šaka zamrznutog graška

200g gambora, očišćenih (opciono)

1-2 konzerve kokosovog mleka ili krema

150ml pileće supe ili vode, ukoliko koristite 1 konzervu kokosovog mleka

So i biber prema ukusu

1/2 – 1 kašika crvene kari paste

Za služenje: limeta i lišće korijandera, skuvani pirinač, najbolje jasmin, ovde pogledajte kako dobro da ga pripremite

priprema:

Najpre propržite iseckanu piletinu koju ste prethodno natapkali papirnatim ubrusom a zatim posolili i pobiberili prema ukusu. Pržite meso u zagrejanom ulju (3/4 kašike) i kada je dobro isprženo sa obe strane izvadite ga iz tiganja.

U tiganj stavite još 3/4 kašike ulja, smanjite temperaturu, pa izdinstajte luk. Posle 2-3 minuta dodajte đumbir, beli luk, korijander u prahu i kuvajte sve još jedan minut uz mešanje. Zatim dodajte iseckane paprike i pržite ih još 4-5 minuta. Zatim dodajte kokosovo mleko ili krem zajedno sa spanaćem/lisnatim keljom, graškom, gamborima (opciono) i isprženom piletinom. Promešajte dobro sve i pojačajte vatru. Dodajte supu ili vodu ukoliko ste stavili jednu konzervu kokosovog mleka ili krema. Posolite i pobiberite kari prema svom ukusu. I na kraju dodajte kari pastu ili kari začin, takođe prema ukusu. Kad kari počne da ključa, smanjite vatru i kuvajte još oko 5 minuta.

Pileći kari služite odmah uz skuvani pirinač. Iscedite limetu u kari i dodajte lišće korijandera.

Summary
recipe image
Recipe Name
Tajlandski pileći kari sa kokosovim mlekom
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *