Kako da napravite dobar burito (kao iz Chipotle restorana)

Moja ćerka obožava burito iz popularnog lanca restorana “Čipotle”, tako da je insistirala da ga napravim kod kuće i da recept objavim na blogu. Reče, neka uživaju u ovom sjajnom buritu i ljudi koji ne žive u Americi. Iako je u pitanju restoran brze hrane, sve je unapred pripremljeno, samo radnicima govorite šta bi od mesa i priloga, mislim da je to jedna od kvalitetnijih ponuda na američkom tržištu. Njihov burito sadrži i proteine, i žitarice, i razno povrće, i ja mislim da je to vrlo hranjiv i zasitan obrok. Da budem iskrena, mi naručujemo burito u činijama, to se zove burrito bowl, bez tortilje, iako se pravi burito jede sa njom. Još jedino moj sin jede takav burito. Možete da probate obe verzije, pa vidite šta vam se više dopada.

Inače burito na španskom znači – magarence. Nastao je na severu Meksika, vremenom je njegova popularnost prešla granicu, i danas ćete ga u Americi naći svuda. Postoje i razni drugi restorani koji nude burito. Ja sam ga recimo probala prvi put u lancu restorana Qdoba, i dugo sam ga tamo kupovala.

Burito podseća na takose, još jedan veoma popularan proizvod Tex-Mex kuhinje.

Naučila sam da pravim burito kada sam jednom prilikom morala da ih fotografišem. Namučila sam se ne oko motanja, već pošto bih burito isekla na pola, i krenula da nameštam na tanjiru, sastojci unutar tortilje bi počeli da ispadaju, i lep presek bi bio totalno uništen.

Nije loše znati:

Čipotle nisu ništa drugo do halapinjo paprike kada pocrvene. Više o njima možete da saznate ovde. One nisu previše ljute, i ja ih rado gajim u bašti.

Ovaj sos je glavni sastojak marinade za pileće meso.

Adobo je popularni meksički sos koji se pravi od mlevene ljute paprike, belog luka, sirćeta, origana, itd, i na kraju se u njega stave sušene čipotle paprike. Ukoliko ne možete da nabavite ovaj sos zamenite ga ljutim papričicama iz turšije, i dodajte im mlevenu ljutu papriku.

Ja sam sekla piletinu na manje komade pre prženja, da bi lepše izgledala, ali u restoranu peku veće komade mesa i onda ih seku nožem na sitne delove, kao što možete da vidite u donjoj galeriji slika.

Za burito se koristi velika pšenična tortilja.

Burito možete da punite i sa:

  • kajganom i kobasicama (za doručak)
  • mlevenim junećim mesom
  • cepkanom prasetinom
  • grilovanim povrćem
  • stejkom

Burito Čipotle


sastojci:

4 velike pšenične tortilje

1/2 kg pilećeg mesa, sa grudi ili karabataci

1 kašika ulja

za marinadu:

2 čipotle papričice iz adobo sosa + 1 kašičica sosa, ili

2 ljute papričice iz zimnice i 1 kašičica ljute mlevene paprike

1/2 kašičice soli

1/4 kašičice mlevenog bibera

1 kašika suvog origana, izmrvljenog

1/2 kašičice kumina, mlevenog

1 kašika sirćeta

1 kašika ulja

PRILOZI

kuvani pirinač:

200g pirinča, basmati

1/2 kašičica soli

1/2 šake korijandera, iseckanog

Sok od 1/2 limete

crni ili braon pasulj iz konzerve

za kukuruz salsu:

kukuruz kuvan ili iz konzerve

1 1/2 kašika crvenog luka, iseckanog

1 šaka lišća korijandera, iseckanog

1/4 kašičice soli

za paradajz salsu:

2 krupnija paradajza, sitno iseckana

1 1/2 kašika crvenog luka, iseckanog

1/2 šake lišća korijandera, iseckanog

1/4 kašičice soli

salsa verde, opciono

rendani sir

za gvakamole:

1 avokado

1/2 šake lišća korijandera, iseckanog

1/4 kašičice soli

1/4 kašičice kumina, mlevenog

1/2 čena belog luka, iseckanog

Sok od pola limete

kisela pavlaka, opciono

zelena salata, iseckana

priprema:

  1. Najpre napravite marinadu za piletinu – u blenderu pomešajte ljute paprike iz sosa, ili paprike iz turšije i mlevenu ljutu papriku, origano, sirće, kumin, beli luk, so i biber, i maslinovo ulje. Piletinu natapkajte papirnatim ubrusom, stavite u Ziploc kesu, dodajte marinadu, zatvorite kesu, i rukama gledajte da dobro utrljate marinadu u meso. Ostavite tako meso pola sata.
  2. Za to vreme skuvajte pirinač. Kako to da učinite pogledajte ovde. Pošto je pirinač skuvan, dodajte mu iseckano lišće korijandera i sok od limete i sve to pomešajte.
  3. Spremite i salsu od kukuruza, sa paradajzom, salasu verde (recept), gvakamole (recept), izvadite pasulj iz konzerve, isecite zelenu salatu.
  4. U tučanom ili običnom tiganju sa debljim dnom, zagrejte ulje na srednje jakoj vatri i pecite piletinu sa obe strane dok ne pobraoni. Kad je piletina ispečena, isecite je nožem na manje kocke, vratite u tiganj, stavite preostalu marinadu i pržite sve 2-3 minuta na blagoj vatri dok sve mešate.
  5. Pre zavijanja burita, stavite sve priloge na jednom mestu. Zagrejte tortilju u mikrotalasnoj na 15 sekundi ili rerni, samo da se opusti, a onda ređajte sastojke – pirinač, pasulj, piletina, salsa od paradajza, kukuruza, salsa verde, rendani sir, gvakamole i zelena salata.
  6. Savijte ivice sa obe strane, oko 5 cm, pa počnite da rolate tortilju sa filom, kao kad pravite pitu, ali da bude dobro zategnuta. Svaki put će da ide sve lakše.
  7. Tortilju stavite na tanjir za služenje, pa je dijagonalno isecite na pola, sa onim reckavim nožem za hleb.

Summary
recipe image
Recipe Name
Burito
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Zavirite i u ove recepte:

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *