30 ideja za nedeljni ručak

Nedelja je stvorena za odmor, ali i uživanje, posebno u hrani koja nije svakidašnja. To je dan kad imate vremena da se razmašete u kuhinji, i treba da to iskoristite na najbolji mogući način. Sa tom idejom sam sakupila na jednom mestu ideje za najlepše nedeljne ručkove. Čak sam ih poređala prema godišnjim dobima. Već od ranije na blogu postoji veoma posećen post sa idejama za brza i svakodnevna jela.

A nedeljni ručak znači puno, ne potcenjujte te važne porodične rituale. To je dan kad ne moramo nigde da jurimo, kada smo najopušteniji i kada možemo da najviše uživamo u vremenu provedenim sa našim najbližima. A jednog dana, nedeljnih ručkava, kada je cela porodica okupljena, će se deca najviše sećati. Ti mirisi, ukusi i slike će se urezati u njihovo sećanje, i neće ih napuštati ma gde god ih život odnese. Tako i mi odrasli, kad osetimo miris punjenih paprika i gulaša, mi se momentalno vratimo u detinjstvo, i emocije samo nadolaze.

Skoro mi je muž opisivao nedeljne ručkove koje je pravila najpre njegova baka, a kasnije njegova mama. Prisećao se raznih detalja, i kako je njegova baka, inače Sremica, svake nedelje spremala za prvo jelo supu, uz meso i povrće iz supe, pa je onda išlo glavno jelo, i na kraju je uvek bilo nešto slatko. Ne znam da li sam uspela da dosegnem kulinarsko umeće koje je posedovala njegova baka, ali mislim da će me moja deca često pominjati kada je hrana u pitanju. Plus, imaju ovaj blog sa mojim receptima – to mu dođe kao one sveske sa receptima koje su imale naše majke i bake.

Kao što ćete videti većina jela se duže kuva, ali ne traže previše truda, kao ni neke posebne sastojke. Ima i domaćih i stranih jela, koja se svima dopadaju.

Da biste otišli na recept, kliknite na naslov jela.

Jesen

Ovo je najbolji recept za pile iz rerne koji sam ikada probala. Dobićete sočno i aromatično meso, i povrće fantastičnog ukusa, kao prilog.


Kao neko ko obožava ćufte svih vrsta reći ću vam da su ove ćufte do sada neprevaziđene. Služite ih uz špagete ili pire krompir.


Domaći goveđi gulaš sa testeninom miriše na nedelje iz našeg detinjstva. Uvek mu se obradujem.


Nemojte da vas obeshrabri količina belog luka – kad je ispečen on poprimi totalno drugačiji ukus od onog svežeg, bude prijatnog i slatkastog ukusa.


Eksplozija ukusa i mirisa – to je ovaj arapski pilav.


Sočni i aromatični komadi telećih šnicli koje možete da služite uz različito pripremljen krompir.


Sa ovim receptom sam uspela da konačno dobijem sočne ćureće ćufte. Služite ih uz pire krompir.


Čuveni francuski goveđi gulaš koji zaista ostavlja bez daha. Ne morate da ga pravite samo kada imate goste.

Zima


Ako volite podvarak kao ja, onda ćete voleti i ovaj, spremljen sa dimljenim ćurećim batacima i suvim šljivama. Idealno zimsko jelo.


Ovo je najverovatnije najpoznatiji pileći gulaš. Sprema se sa vinom, što doprinosi sjajnom ukusu i mirisu.


Još jedno jelo koje se priprema sa vinom, ali ovog puta glavni sastojak su juneća rebra. Dugo se kuva pa meso postane vrlo mekano. Obavezno ga služite uz palentu.


Iako se pečenica često sprema za praznik, može da bude odličan izbor i za nedeljni ručak. Možete oko mesa da stavite različito povrće, pa i voće, to je uvek odličan prilog .


Ovo jelo traži samo pačije batake i mast, i par začina. Dugo se peče na tihoj vatri, i na kraju dobijete mekano meso koje se topi u ustima.


Nešto drugačije jelo koje može da bude odličan izbor za nedeljni ručak.


Svinjsko mese se odlično slaže sa pojedinim voćem, posebno onim kiselijim. Jabuke i dunje daju sjajnu aromu i miris krmenadlama.


Ovo jelo često pravim za goste, i uvek se svima dopadne. Možete da uz losos služite i domaći ajoli.


Proleće

Savršen prolećni nedeljni ručak podrazumeva zelje. Ova musaka podseća dosta na sarmice od zelja, ali se mnogo lakše sprema.

Nije teško ispeći cele pastrmke u tiganju, i u receptu ćete videti kako to da učinite. Bilo bi lepo da ih služite uz prilog od krompira i blitve.


Domaći ravioli traže vreme i strepljenje, ali rezultat je neopisivo lep.


Sa pravom su omiljeno domaće jelo, i vredne su svakog truda.


Još jedan italijanski klasik. Ne samo što ćete da uživate u ukusu jela već i u njegovoj pripremi.


I ovo jelo se krčka dugo, i na kraju dobijete izuzetno sočno i mekano meso. Obavezno ga služite uz milanski rižoto.


Leto

Italijanski klasik, ali malo drugačiji, bez bešamel sosa i sa tri vrste sira, rikotom, mocarelom i parmezanom.


Savršeno jelo u zrelo leto kada povrća ima u izobilju.


Moje omiljeno letnje jelo. Miris punjenih paprika je nešto tako lepo.


Ima posla oko ovog jela, ali nećete zažaliti vreme i trud za njegovo pravljenje. Služite ga uz testeninu.


Leti često spremamo meksička jela, pored omiljene čili čorbe tu je i enčilada. Nije loše da spremite i ostale priloge, pa da dobijete sjajnu gozbu.


Nešto drugačiji juneći gulaš koji se služi uz pirinač i pasulj.


Brancin je jedna od mojih omiljenih morskih riba i lako se sprema. Možete da je kombinjete sa raznim prilozima.


Još jedno italijansko jelo sa plavim patlidžanom koje se svima dopada. Prava je bomba izuzetnih ukusa.


Ukoliko posedujete moj Američki kuvar, pogledajte recepte za Pohovanu piletinu, Veknu od mesa, Brisket i Italijansku svatovsku supu, koji su takođe odličan izbor za nedeljni ručak.

Summary
recipe image
Recipe Name
30 ideja za nedeljni ručak
Published On

Zavirite i u ove recepte:

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *