Pečenica iz rerne sa dunjama i jabukama

Predivno jelo, kao stvoreno na božićni ručak. Dunje i jabuke se sjajno slažu sa svinjetinom (pečenica je za ovakve prilike najbolji izbor), dodajte tome začinsko bilje, med i predivan sos od sajdera, i dobićete jedno zaista posebno jelo.

Mnogo volim miris dunja, zimi su uvek izložene u mojoj trpezariji, gde im je u početku jedina uloga de lepo mirišu. Kad odlučim da mogu da budu i od neke druge koristi, onda od njih pravim kompot ili ovo jelo. Probala sam dunje i u drugim jelima, recimo paprikaš sa dunjama, pa piletinu iz rerne sa dunjama, ali ovo je ipak najbolje jelo.

Teško je poverovati, ali ovaj komad mesa, na slici, je moja porodica savlađivala dva dana, i kao po običaju drugog dana jelo je bilo najukusnije.

Pečenica sa dunjama i jabukama 3 (1 of 1)

Par saveta, ukoliko se odlučite da pravite ovo jelo:

  • komad pečenice (svinjski kare) može da bude mnogo veći, u tom slučaju meso duže pecite, i dodajte voće kasnije. Kilogram mesa pecite 50-60 minuta.
  • ljutika, kozjak, ili shallot, je luk koji je nezamenljiv za ovakvu vrstu jela, ukoliko pak ne možete da ga nabavite koristite crveni luk, ili na kraju običan luk.
  • sos je zvezda ovog ovog jela, ukoliko ne možete da nabavite sajder, ubacite u sokovnik jabuke, i koristite sok koji ste dobili.
  • umesto dunja i jabuka, uvek možete da stavite iseckanu šargarepu, celerove stabljike, krompir, pa i komorač.

 

Pečenica sa jabukama (1 of 1)

 

Pečenica iz rerne sa dunjama i jabukama

Pečenica iz rerne sa jabukama i dunjama 2 (1 of 1)


Sastojci:

1 kg (i više) pečenice, trimovane i uvezane

Krupna so i biber prema ukusu

1 kašika maslinovog ulja

 

2 kašike putera

3 ljutike (shallot) ili nekog drugog sitnijeg luka, iseckane na tanja rebra

2 manje jabuke, očišćene iznutra i iseckane na kriške

3 dunje, očišćene iznutra i iseckane na kriške

1/2 kašičice soli

1/4 kašičice bibera

5 grančice timijana

2 grančice ruzmarina

2 kašike meda

 

Za sos:

240ml  sajdera (nefiltrirani sok od jabuke)

2 kašike  senfa, najbolje dižonskog

2 kašike jabukovog sirćeta

2 kašike putera

 

 

Priprema: 

Izvadite meso pola sata pre pečenja. Zagrejte rernu na 200C (400F). U meso obilato utrljajte krupnu so i sveže samleven crni biber.

Zagrejte maslinovo ulje u tučanom tiganju na srednje jakoj vatri. U njemu ćete propržiti komad mesa sa svih strana, par minuta, dok korica ne pobraoni. Stavite meso u posudu u kojoj će se peći, ako je veći komad mesa, stavite ga odmah u rernu da se peče.

U već korišćeni tučani tiganj stavite puter, pa na tome propržite najpre luk, na srednje jakoj vatri, pa tome dodajte timijan i ruzmarin, iseckane dunje i jabuke, so i biber. Dinstajte sve uz povremeno mešanje, oko 10 minuta. Na kraju sve to ravnemerno izručite u sud u kome se peče meso, i sve prelijte medom.

Dok se meso i voće peku napravite sos.

U tučanani tiganj, koji ste koristili, nemojte još da ge perete, sipajte sajder i kuvajte ga na umerenoj vatri dok se ne redukuje, oko 20 minuta. Na kraju dodajte senf i jabukovo sirće, i u to umešajte puter.

Pecite meso 50-60 minuta. Kad je gotovo, izvadite ga iz rerne i uvijte ga u aluminijumsku foliju, nek tu odleži 5 minuta.

Služite jelo odmah, isecite meso na kriške, dodajte mu dunje i jabuke i sve prelijte sosem. Kao prilog možete da koristite pire krompirili kus-kus.

Najbolje je da jelo služite uz Rizling, Sauvignon Blanc ili Pinot Noir.

 


Pečenica sa dunjama i jabukama 2 (1 of 1)

Pečenica iz rerne sa jabukama i dunjama 7 (1 of 1)

Summary
recipe image
Recipe Name
Pečenica iz rerne sa dunjama i jabukama
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *