Mont Blanc, novogodišnja poslastica sa pireom od kestena

Moram da priznam da sam pripremajući Mont Blanc kolač toliko uživala, kako u njegovom osmišljavanju tako i u realizaciji, što se sigurno da primetiti, da je posle degustacija istog došla kao bonus. Zamislite samo kakav je to ugođaj kad zagrizete ovaj kolač, pire od kestena je sam po sebi retka i izvrsna poslastica, ali u kombinaciji sa ganašom od čokolade, koji vas čeka sakriven unutra, je vrlo prijatno iznenađenje, i još tome dodajte hrskavu teksturu nežnih puslica. Meni ovaj kolač izgleda kao savršen izbor za doček Nove godine, a vama? 

Kao što i sami vidite, ovaj čuveni francuski kolač veoma je atraktivnog izgleda, i zaista podseća na planinu – zbog toga je i dobio ime Mont Blanc, po najvišem planinskom vrhu u Evropi. Postoje razne verzije, doduše pire od kestena je obavezan sastojak, a ovo je moja. 

Umesto puslica možete da koristite korpice od testa za tart, pâte sablée, a umesto ganaša običan šlag. Kolač služite odmah pošto ste ga napravili, jer puslice će se istopiti zbog vlage koja dolazi iz filova.

Mont Blanc, poslastica sa puslicama i pireom od kestena 8 (1 of 1)

Ako ste ljubitelj raskošnih poslastica sa pireom od kestena, onda pogledajte i ove lepote:

Mont Blanc, poslastica sa puslicama i pireom od kestena 6 (1 of 1)

Pre nego što počnete da slažete kolač, morate naravno da pripremite pire od kestena, ganaš i puslice.

 

Pire od kestena

Ukoliko poželite da napravite pire od kestena from scratch, onda sledite instrukcije iz jednog mog ranijeg recepta. Ipak, ja vam preporučujem da nabavite u prodavnici skuvano i očišćeno kestenje, uštedeće sebi vreme i nećete se namučiti.

Mont Blanc, poslastica sa puslicama i pireom od kestena 5 (1 of 1)

 

Sastojci za pire od kestena:

300g skuvanog i očišćenog kestena

500ml mleka

4-6 kašika šećera

1 kašika ruma, opciono

2 kašike putera

 

Priprema:

Istopite šećer u mleku koje se kuva, tome dodajte već skuvano i oljušteno kestenje, i na tihoj vati kuvajte sve 45 minuta uz povremeno mešanje, dok kestenje potpuno ne odmekne. Na kraju umešajte rum i puter. Štapnim blenderom izblendajte smesu dok ne dobijete glatak i gust pire. Pire od kestena možete da napravite dan ranije.

Mont Blanc, poslastica sa puslicama i pireom od kestena 2 (1 of 1)

Ganaš

Alternativa ganašu je šlag.

 

Sastojci za ganaš:

120ml slatke pavlake

120g čokolade

50g putera

 

Priprema:

Zagrejte dobro slatku pavlaku i puter, i sklonite je sa vatre. Tome dodajte čokoladu iseckanu na manje komade, poklopite sve i sačekajte par minuta da se čokolada potpuno otopi, a onda na kraju dobro promešajte smesu. Ganaš možete dan unapred da spremite.

Mont Blanc, poslastica sa puslicama i pireom od kestena 3 (1 of 1)

Puslice

 

Sastojci za puslice:

4 belanca, na sobnoj temperaturi

200g šećera

Prstohvat soli

Par kapljica zelene boje za hranu

Priprema:

Zagrejte rernu na 105C (225F). Obložite plitki pleh sa papirom za pečenje.

Mikserom mutite belanca zajedno sa prstohvatom soli na srednjoj brzini. Kad se stvori pena pojačajte brzinu i dodavajte šećer postepeno. Mutite smesu dok ne dobijete baš gust sneg, taman kad okrenete posudu sneg ne sme da padne.  Ne mešajte previše jer će sneg da se razredi.

Zatim ravnomerno rasporedite kapljice zelene boje po snegu od belanaca, ne mešajte ništa, nego smesu direktno stavite u dresir vrećicu sa oblim ili zvezdastim krajem. Istiskajte smesu po plehu u vidu kružne spirale.

Pecite puslice jedan sat, a zatim ugasite rernu, i ostavite ih još oko pola sata u rerni da se dobro osuše. Čuvajte ih na suvom mestu, najbolje u zatvorenoj posudi.

 

Slaganje kolača

Najpre pire od kestena i ganaš stavite u odvojene dresir vrećice. Na puslicu prvo stavite odmekao ganaš, ukoliko ste ga prethodno čuvali u frižideru, po sredini. Oko ganaša stavite pire od kestena. Pospite sve šećerom u prahu i služite odmah.

Mont Blanc, poslastica sa puslicama i pireom od kestena 10 (1 of 1)

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Mont Blanc, novogodišnja poslastica sa pireom od kestena
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 8 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *