Kolač sa kajsijama, malinama i bademima

Kolač sa kajsijama

Dok Amerikanci imaju njihove voćne poslastice kao što su krisp, kobler i krambl, mi imamo ove voćne kolače koji su podjednako neodoljivi. Dovoljno je da zagrizem ovaj kolač pa da me tako podseti na domaću kuhinju, i da se setim svih onih leta iz detinjstava kada sam ga često jela.

Sigurna sam da je gotovo svako pravio ovaj kolač, čak su i moji skromni počeci u kuhinji vezani za ovu poslasticu. Zaista se jednostavno pravi, ali, verujte mi, meni je dugo trebalo da nađem dobar recept, i postoji razlog za to. Voće je puno soka i po pravilu može da previše navlaži testo, što nije dobro. Testo sa druge strane mora da bude prave gustine, ako je retko voće će da ode na dno, opet ni previše gusto nije dobro jer je poželjno da kolač bude rastresit.

Dok je većina mama ovaj voćni kolač pravila sa višnjama, moja mama ga je najčešće pravila sa kajsijama, jer smo uvek imali višak kajsija u bašti, i ja sam se navikla na taj ukus, ovde možete da vidite razne varijacije na temu kolača sa kajsijama. Ovog puta sam htela nešto drugačije, želela sam da kolač obogatim malinama, i da mu dodam brašno od badema… dok drugi stavljaju integralno ili brašno nekih drugih žitarica kao alternativu belom brašnu, ja stavljam samlevene bademe jer su zdravi i testo je tako ukusno sa njima. Umesto putera, kojeg uglavnom koristim za kolače, za ovaj dezert isključivo koristim ulje, definitivno utiče na teksturu.

Kolač je mnogo lepo ispao, čak i sutradan, posle boravka u frižideru. Ukus kajsija i malina je fenomenalan, divna rastresita kora i hrskavi bademi koji kolaču daju lepu teksturu. Evo, sad sam pojela jedan kuckajući ovaj post, i stvarno moram da ga nahvalim, izuzetan kolač.

Inače ovaj kolač sam pravila za neku žurku, a i sutradan smo imali jednu gošću, pa je količina malo veća, uvek možete da je prepolovite. Takođe, umesto kajsija možete da stavite breskve.

Kolač sa kajsijama

Kolač sa kajsijama, malinama i bademima

Kolač sa kajsijama


Sastojci:

190g brašna

190g brašna od badema

1/2 kašičice soli

2 kašičice praška za pecivo

6 jaja, na soboj temperaturi

260g šećera

150ml jogurta

200ml ulja

3/4 kašičice ekstrakta od badema

2 kašičice ekstrakta vanile

500g kajsija, koštice ukloljene, iseckane na kriške

170g svežih malina

Pola šake badema iseckanog na listiće

Za služenje: Šećer u prahu

Pravougaoni pleh dimenzija 23x30cm

Priprema:

Najpre zagrejte rernu na 200C (395F). Na pleh stavite papir za pečenje.

U jednoj posudi pomešajte prosejano pšenično i brašno od badema. Dodajte soli i prašak za pecivo.

U drugoj većoj posudi umutite mikserom jaja sa šećerom dok se smesa ne utrostuči. Dodaje jednu polovinu brašna i mešajte sve varjačom, nikako mikserom. Zatim u smesu dodajte ekstrakt vanile i badema, jogurt i ulje. Na kraju umešajte ostatak brašna. Fora je da previše ne mešate da bi testo bilo vazdušasto.

Preko njega rasporedite najpre kajsije pa maline. Listiće od badema možete da stavite sad ili kasnije, pošto je kolač pečen.

Pecite kolač na srednjoj pregradi 10 minuta na temperaturi od 200C, a onda smanjite temperaturu na  180C (365F) i pecite još 25 minuta.

Kad je kolač gotov izvadite ga iz rerne i sačekajte da se ohladi. Pre služenje pospite ga šećerom u prahu i isecite na kocke.

Summary
recipe image
Recipe Name
Kolač sa kajsijama, malinama i bademima
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 17 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

2 Comments

  1. Prelep kolac! Bademovo brasno je izuzetno, prvi put sam ga sad upotrebila uz ovaj recept i jako mi se dopada. Daje nesto posebno ovom naizgled obicnom kolacu naseg detinjstva. Hvala ti, draga Ivana, uz tebe je kuvanje mnogo lakse 🙂

    1. Marija, zadovoljstvo je moje:) Baš sad spremam video – Kako da napravite brašno od badema. Ima na blogu dosta recepta u kojima se koristi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *