Kulinarski rečnik od A do Ž

Kulinarski rečnik

All Spices začin

Allspice

 


Američka pita (American Pie)

Nešto najbolje što je američka kuhinja dala ljudskoj civilizaciji. Otkrivene, pokrivene, sa jabukama, borovnicama, breskvama, višnjama, bundevom, pikanima… name it. Obično se služe tople uz sladoled od vanile. Pogledajte glavni recept  ovde.


Anis


Anis zvezda začin (Star anis)

zvezda anis zacin


Arepas

arepas venecuelanski sendvic

Lepinja od kukuruza koja se koristi za pravljenje sendviča u Venecueli i Kolumbiji.


Artičoke

Artičoke-1

Iako izgleda kao neka svemirska biljka, ona je potpuno neodoljiva. Sve u vezi nje je čudno, i izgled biljke i plod, to kako se čisti, priprema i jede. Teško je objasniti kako je moguće da sisanje listića ploda tj. cveta i ono malo “mesa”, što može da se nahvata pri korenu cveta, može da donese toliko uživanja. Njena priprema tj. čišćenje je dosta naporno, a ne može čovek baš da se najede od nje. Zato se i koristi kao predjelo. Obično se pune mlevenim mesom ili hlebnim mrvicama, uz belo vino i začine. Ili se koriste artičokina srca za dipove i razne vrste jela. Veoma je popularna u kuhinji Južne Italije,  uopšte Južne Evrope, kao i u Dalmaciji.

Prilikom kupovine birajte one artičoke čije su latice zatvorene, imaju tamno zelenu boju i kada se uzmu u ruke su teže nego što deluju. Što su artičoke manje njihovi plodovi su nežniji. Velike artičoke su dobre za punjenje. Mogu da se nađu zamrznute, samo srca, ili ukuseljene u teglama.

Pogledajte recepte za Punjene artičoke i Dip od spanaća i artičoki.


Avokado

o avakadu

Povrće veoma popularno u Latinskoj Americi i SAD. Kad sam ga prvi put kupila, u Beogradu, obletala sam danima oko njega ne znajući kako da ga “napadnem”, i ispostavilo se da je trebalo još da čekam, dok plod ne postane dovoljno mekan. Vrlo se lako čisti. Zaseče se ceo na pola, i svaka polovina se skida sa kore kašikom, i izvadi se koštica. Brzo oksidira, zato mu uvek dodajte limunovog ili limetinog soka. Sigurno najpopularnije jelo od avokada je Gvakamole. Obično se dodaje kao prilog u buritu i takosu. Ja ga stavljam i kao namaz na hleb.

 


Azijske pečurke

 

Azijske pečurke


Baba ganuš


Bademovo brašno (Almond flour, meal)

Brasno od badema

Možete i sami da ga napravite, pogledajte ovde kako se to radi.


Biftek (Fillet Mignon, Medallions)

Biftek


Blitva (Swiss Chard)

Blitva


Bob (Fava bean, broad bean)

Mahuranka koja proizvodi velika i pljosnata zrna. Mogu da se koriste sveža zelena zrna, ali kod nas se više koriste starija suva zrna. Ova poslednja imaju opnu (na slici braon boje) koja se lako skida blanširanjem. Često se prodaju bez opne. Koriste se u pravljenju čorbi, raznih variva, ali i namaza.


Bok čoj (Bok Choy)

bok čoj

Podseća na kineski kupus, ali je drugačiji. Ima hrskavo belo stablo i tamnozelene listove. Uglavnom se dinsta i prži. Koristi se kao prilog drugim jelima ili kao glavno jelo.  Kineska kuhinja ne može da se zamisli bez ovog povrća. Recept za bok čoj sa belim lukom, đumbirom i soja sosom pogledajte ovde.


Borovnice

Borovnice

Osim čuvenog soka od borovnice ne sećam se da sam ih ikada probala sveže u Srbiji. Zašto je to tako stvarno nemam ideju. Koliko znam rastu u Srbiji, malo se teže sakupljaju, što opet nije razlog da ih ne bude na tržištu.

Borovnice su super voće. Sjajne su za kolače, ili sveže u cerealijima za doručak. Od njih mogu da se prave odlični sokovi i džemovi. (Mafini od borovnica)


 

Brancin (Branzino, Sea Bass)

Brancin

Veoma cenjena riba koja živi na Mediteranu. Nema tu puno razmišljanja oko njene pripreme, kako god je napravite biće dobra. Ja pravim marinadu u koju stavljam beli i mladi luk, peršun, so i biber, i maslinovo ulje.


 

Brašno od leblebija (Besan)

brašno od leblebija

Ovo brašno je veoma popularno u indijskoj kuhinji, koristi se i na Mediteranu. Vrlo je zdravo i hranljivo, bogoto je proteinima. Često se koristi kao zamena za brašno sa glutenom i popularno je među veganima.

Vidi: Pakora, Socca, Bezglutenski čokoladni mafini.


Bri sir (Brie)

Prvi finiji inostrani sir koji sam u životu probala. Kora mu je bela i jestiva a unutra je mekan i kremast. Naravno najbolji je onaj iz Francuske. Važno je da ga jedete kad je baš zreo. Ovde ga često služe zagrejanog a odozgo ga pospu sa koštunjavim i suvim voćem. Mada jednom sam probala picu sa jabukama i bri sirom i nije baš bila tako loša. Kod finijih sirova je jako bitno da ih konzumirate same ili sa hlebom, grožđem ili nekim drugim voćem i uz vino. Ako ih kombinujete sa više stvari odjednom, zapamtite njihova aroma i ukus će se izgubiti.


Brokoli

Najpopularnije povrće u Americi ako izuzmemo krompir koji mnogi i ne svrstavaju u povrće. Neverovatno zdrava namernica. Neko ih jede sirove umočene u dip, neko ih samo kratko obari, ja ih volim blanširane sa prženim belim lukom. U Americi ih puno stavljaju u kinesku hranu, nisam sigurna da to isto rade u Kini. Da, postoji čuvena čorba, Brokoli sa čedar sirom, mada čorba samo od brokolija je mnogo zdravija varijanta.


Broccoli Rabe, Rapini

ripini

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Brioš (Brioche)

Brioš

Jedan od najpoznatijih francuskih hlebova obogaćen jajima, puterom i mlekom. French toast ne može da se zamisli bez brioša. Jedna od najprepoznatljiviji oblika je Brioche à tête, na slici. Skoro sam našla neku poslastičarnicu u kraju sa francuskim pecivima, i oni prodaju brioš u ovom obliku. Inače, nije ga teško napraviti, jedino što testo mora da prenoći u frižideru, i teško je takvo testo mesiti bez miksera.


Brusnice (Cranberry)

sveže brusnice

Veoma su popularne u Severnoj Americi. Prodaju se sveže i sušene. Pošto su oporog ukusa često se kombinuju sa drugim voćem u pitama i džemovima. Na veoma nebičan način se beru tj. skupljaju – uz pomoć vode kojom se ispuni površina na kojoj su zasađene. Inače, bez sosa od brusnice, koji ide uz pečenu ćurku, ne može da se zamisli večera za Dan Zahvalnosti.


Cimet (Cinnamon)

Cimet


Crveni sneper (Red Snapper)


Čia (Chia Seed)

Puding od čia semenki sa džemom od sušenog manga i kajsija

 


Čičoka (Sunchoke, Jerusalem artichoke)

čičočka


Čorizo (Chorizo)

Kobasica napravljena od sveže ili dimljene prasetine, začinjena belim lukom, ljutom papričicom i drugim začinima. Veoma je popularna u Španiji i Meksiku. Najpoznatija jelo u koje se stavlja je Paelja.


Dagnje, mušlje (Mussels)

 

 


Divlji pirinač (Wild Rice)

Divlji pirinač


Dižonski senf (Dijon mustard)

Jedan od najkvalitetnijih senfova poreklom iz Dižona, grada u Francuskoj. Nezaobilazan sastojak preliva za salate. Pravi se od zrna biljke senfa, vina, soka od grožđa i raznih začina. Jedan od najpoznatih brendova je Poupon.


 

Đumbir (Ginger)

Veoma popularan začin koji se koristi svež i osušen. U pitanju je koren koji mora da se očisti pre upotrebe. Ima osvežavajuću aroma praćenu blagom ljutinom. Koristi se kako u slanim jelima tako i u kolačima. Ukus svežeg i osušenog đumbira se veoma razlikuju. Osušen i samleven se koristi često u kolačima, koji po njemu nose ime gingerbread cookies. Pravi se i kandiran đumbir, a i poznato piće ginger ale. Takođe se pravi i neka vrsta turšije od njega koja se uvek služi uz suši. Vrlo je zdrava namernica i često se koristi u spravljanju čajeva protiv prehlade. Kažu da je i dobar protiv mučnina u ranoj trudnoći ali kod mene to nije delovalo.


Džambalaja (Jambalaya)


 

Endevija

endevija

Biljka koja se koristi uglavnom sveža za salate, mada može da se dinsta i peče. Popularna je u francuskoj kuhinji. Najpoznatija je ona svetlo žute boje, Briselska endevija, koja raste na mračnim mestima da ne bi dobila zelenu boju, jer u tom slučaju postaje gorka i nejestiva.


Enoki pečurke

enoki pečurke


Estragon (Tarragon)

Estragon


Feta sir

Ja sam dugo mislila da je feta sir ono što se kod nas tako zove, vrlo masan sir. Međutim, došavši u Ameriku saznala sam da je feta ovčiji sir (mada se pravi i od kravljeg i kozijeg mleka), prilično jake arome, poreklom iz Grčke (mada je jedno vreme čak i Danska polagala pravo na to ime). U dijaspori on se najčešće koristi za pravljenje gibanice, proje, kiflica sa sirom, i sličnih stvari. Pošto ima jaku aromu ja ga često mešam sa cottage cheese. Prodaje se u komadu ili izmrvljen kada se koristi za salate i umake. Moram priznati se sva ozarim kada vidim kako se sa komada fete sliva maslinovo ulje u grčkoj salati. Ovde mogu da se nađu i bugarski i turski sirevi identične arome kao grčka feta.


 French press kafa


Fritata (Frittata)

Italijanski omlet u koji se stavlja razno povrće (luk, tikvice, špargle, paprika, itd), sir (obično parmezan) i neka šunka. Za razliku od običnog omleta ja ovaj pravim za ručak ili večeru, a ne za doručak. Obično se u dublji tiganj proprži povrće i šunka, i onda se dodaju umućena jaja. Na kraju se fritata dopeče u rerni na nekoliko minuta. Može da se služi prevrnuta.

 


Gambori (Shrimps)

gambori


Ganaš (Ganache)

Ganaš

Čokoladna glazura za torte koja se pravi od kuvane čokolade, bele ili crne, i slatke pavlake.

 


Garam masala


Grem krekeri (Graham Crackers)

Izumeo ga je Amerikanac, Sylvester Graham, u prvoj polovini 19. veka. Neizostavan je deo u mnogim američkim pitama i čizkejkovima jer se od  njega pravi donja kora. Sastoji se od integralnog brašna, šećera ili meda.


Grijer sir (Gruyere)

Švajcarski polutvrdi sir koji se pravi od nepasterizovanog mleka dobijenog od krava koje jedino što konzumiraju je alpska trava ili seno. Sir se isključivo pravi u bakarnim posudama. Nažalost do mene dolaze falsifikati originala, jer u Americi je zabranjeno prodavati sireve koji su napravljeni od nepasterizovanog mleka. I takav je izuzetan. Fantastična aroma. Nažalost dosta je skup. Koristi se uglavnom rendan u sosevima ili čorbama.


Grčki jogurt

Veoma popularan jogurt poslednjih godina. Moguće da svoju popularnost duguje kremastijem i gušćem ukusu od klasičnog zapadnjačkog jogurta. Koristi se između ostalog i za pravljenje popularnog bliskoistočnog sira – lebnah.

 


Jastog (Lobster)

jastog


Kajenska paprika u prahu (Cayenne pepper)

kajenska paprika

Više o ovom začinu pogledajte ovde.


Kamkvat (Kumquat)

Kamkvat

Minijaturan citrus ovalnog oblika. Najviše se gaji u Kini, Japanu i SAD. Jede se zajedno sa korom. Koristi se kao dodatak salatama i za dekoraciju. Ipak, najčešće se od njega prave džem i slatko, i prvom prilikom se spremam da to napravim. Njegov aroma i oblik su idealni za to. Bogat je vitaminima.


Kapar (Caper)

kapar


Kardamon

Kardamon začin


Kari (Curry)

kari začin

Mešavina raznih začina koja se koristi uglavnom u indijskoj kuhinji, ali i u karibskoj i tajlandskoj.  Začini koji se stavljaju u kari variraju, najčešći su šafran, turmerik, kardamon, oraščić, cimet, koriander, čili, kumin, karanfilić, crni i crveni biber, đumbir. Kupovni kari ima dosta drugačiji ukus od domaćeg i jako brzo izvetri pa mora često da se obnavlja. Više o njemu pogledajte ovde.


 

Kejl, Lisnati kelj (Kale)

lisnati kelj

Super zdravo povrće koje podseća na blitvu, a pripada porodici kupusa, ali nema glavicu. Na slici je jedna od vrsta, a ima ih raznih. Može da se koristi u čorbama, u svežim salata, neki ga čak peku pa bude kao neka vrsta čipsa. Drška se prilikom čišćenja odstranjuje. U Americi je veoma popularan, kao i u Severnoj Evropi. Više o njemu pogledajte ovde.


Kineski patlidžan

Istog ukusa kao običan samo izduženog oblika i sa svetlijom ljubičastom korom.


Kinoa (Quinoa)

Šta je to kinoa

 

Zovu je super hrana zato što je veoma hranljiva i zdrava, puna je proteina i vlakana, ima sve aminokiseline, bogata je magnezijum, gvožđem i kalcijumom. Poreklom je iz Južne Amerike. Jednostavno se priprema, kuva se oko 20 minuta u vodi, kad je skuvana oko zrna se formira prsten. Najbolje je da je operete pre kuvanja da ne bi bila gorka. Odličan je prilog za razna jela, dobra zamena pirinču i kus-kusu. Pogledajte ovde šta sve možete da napravite od nje.

Postoje razne vrste kinoa, ali najpopularnija je ona bele tj. bež boje. Ona se najkraće kuva i ima puterast ukus. Crvena kinoa se manje raspada tokom kuvanja tako da je najbolja za salate. Crna kinoa je najsitnija i najduže se kuva, ipak najhranljivija je, samim tim i najskuplja.


Klafuti (Clafouti)


Klice

Sprouts-1


Krimini (Cremini)

Iako izgledaju kao malo finije pečurke to su obični šampinjoni samo malo stariji, pa otuda tamnija boja. I ne samo to, i Portobello pečurke su takođe šampinjoni samo još stariji, pa su zato i krupniji. I meni je bilo čudno kad sam to saznala.

Krutoni (Croutons)

Domaći krutoni
Prepečeni komadi hleba sa maslinovim uljem koji se najčešće koriste kao dodak salatama. Pogledajte ovde kako se prave.

Kumin (Cumin)

Cumin


Kurkuma (Turmeric)

kurkuma koren

Ovaj popularni začin u indijskoj kuhinji dosta je sličan đumbiru. Neizostavan je deo kari začina kome daje žučkasto-narandžastu boju. On daje žućkastu boju i senfu. Veoma je lekovit. Češće se koristi osušen u prahu nego svež koren.


Kus-kus

Kus-kus

Durum pasta u obliku zrna popularna u Severnoj Africi i Bliskom Istoku. Priprema se tako što se stavi u vrelu vodu u koju su dodati začini, maslinovo ulje ili puter, i ponekad mleko. U poklopljenom sudu stoji oko 15 minuta i zatim se malo promeša da bi bio rastresit. Koristi se kao prilog ali nekad i kao glavno jelo. Može da se kombinuje sa raznim namernicama, ali najčešće sa koštunjavim i suvim voćem.


Labneh sir

labne sir

 

 

 

 

 

 


 

Liči, azijska trešnja (Lychee)

liči

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Limunova trava (Lemongrass)

Neizostavan začin u tajlandskoj i vijetnamskoj kuhinji. To jeste neka vrsta trave sa citrusnim mirisom i aromom. Koristi se u sosevima, supama i u čajevima.


Lignje (Kalamari)

Lignje

 

Definitivno ih najviše volim na žaru. Mogu i da se prže, pune… najmanje ih volim u sušiju. Samo sam ih jednom čistila, i to je bio pravi čas biologije. Nisam mogla da se načudim od čega su sve sastavljene. Možda najbizarniji detalj jeste plavo mastilo u njima koje su koristi u italijanskoj kuhinji za rižoto.

Kombinacija lignji sa dinstanim krompirom i spanaćem, plus dosta limonovog soka, je apsolutno neodoljiva. Pogledajte  Punjene lignje i Lignje sa začinskim biljem.


Limeta (Lime)

Mali zeleni rođak limuna. Nema tako izraženu kiselkastu aromu kao limun, a ni toliko tečnosti, opet ima neki šmek i neka jela se ne mogu zamisliti bez njega, a bogami ni pića, mislim na koktele. Pazite kada ih kupujete, jer iz nekih primeraka ćete iscediti tečnosti taman toliko koliko i iz kamena. Na slici popularni koktel Mohito koji se pravi sa limetom.

 


Lisičarke  (Chanterelle)

Lisicarke-1


Losos (Salmon)

Moja najomiljenija riba. Ali treba praviti razliku između divljeg i onoga uzgajanog na farmi. Divlji je u svemu superiorniji (na slici). Spolja neugledna riba a unutra meso jarko crveno i izuzuetnog ukusa, potpuno drugačije od bilo koje ribe. Dimljeni losos u kombinaciji sa pavlakom, kaprima i paradajzom, na bejgelu, najbolji doručak koji možete zamisliti. I sirov u sušiju je odličan.

Najčešće se koriste fileti od lososa jer je velika riba. Meni omiljena kombinacija koja ide uz pečene filete je  – đumbir, beli luk i paradajz, plus pinjoli.

 


Ljutika, kozjak (Shallot)

Ljutika kozjak luk

Moj omiljeni luk, sve je ukusnije sa njim. Kod mene na blogu ćete ga naći često, ali pod engleskim nazivom šelot (shallot). Kao što vidite na slici drugačiji je, glavice mu se umnožavaju. Meni se više dopada od običnog luka zato što mu je ukus suptilniji, slatkast i ne tako dominantan. Odličan je za soseve, dinstana jela, prelive za salatu, za kiseljenje. Jedina mana mu je cena. U francuskoj kuhinji je veoma prisutan, ali ga puno koriste i u Centralnoj i Jugoistočnoj Aziji, odakle vodi poreklo.


Mango Lassi

Mango lassi


Marsala vino

Slatko vino koje se proizvodi u oblasti istoimenog grada u Italiji. Spada u grupu vina koja se služe kao aperitiv ili dezertno vino a među njima su: Šeri, Porto i Madeira (Madera). Koristi se dosta u kuvanju kako za soseve tako i za kolače (Chicken Marsala, Zabajone).


Mlaćenica (Buttermilk)

Mlaćenica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Mocarela (Mozzarella)

Mocarela sir

Mekan beli sir koji je najlepši kada se zapeče na hlebu, a zatim mu se doda so i biber, malo maslinovog ulja, i sveži bosiljak. Može i varijanta sa paradajzom, i to mu dođe Kapreze sendvič, izveden od čuvene Kapreze salate. Iako malo podseća na naš mladi beli sir tekstura mu je potpuno drugačija. Obično se pravi u obliku lopte čije veličine mogu veoma da variraju. U prodavnicama uglavnom ćete naći mocarelu pravljenu od kravljeg mleka, iako originalno treba da bude napravljena od bivoljeg. Svuda možete da ga stavljate: u čorbe, salate, na picu, u pastu.


Komorač, morač (Fennel)

komorač

Aromatična i delikatna biljka koja pripada cikorijama. Može da se jede svež u salatama, ali i da se dinsta. Više o njemu pogledajte ovde.


Mančego sir (Manchego)


Mango

Ko nije nikada sekao mango ne zna šta je muka. Postoje novodno neke fore kako se mango seče, ali ja priznajem nisam talentovana za to. Ima neku nesretnu košticu, pardon, koščetinu, za koju je vezano meso, da na kraju završim sa glodanjem iste.

Čatni od manga je odličan i super ide uz meso. Moja omiljena salsa je od manga, crvenog luka, limete i silantra. Na slici još zeleni mango koji visi na grani.

 


Mangulica

pig-3-1


Marinara sos

Paradajz sos začinjen origanom, bosiljkom i belim lukom. Koristi se u pravljenju pica, sa pastom,  i sa mesom i plodovima mora. Jela sa marinara sosom nose italijnski izraz Alla marinara. Pogledajte Shrimp Marinara i Ćufte u Marinara sosu.


Marjoram


Muskatna tikva (Butternut Squash)

tikva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Orada (Orata, Durada, Gilt-head Bream)

Orada

Jedna od najukusnijih riba Mediterana. Svako je drugačije zove, ali ako sam uspela dobro da istražim kod nas se zove orada. Sigurna sam da može da se nađe u onoj dobro snabdevenoj ribarnici na Kelenić pijaci. Na slici se vide sastojci uz koje je pravim: limun, limeta, mladi crni luk, beli luk, đumbir i peršun.

 


Ostrige (Oysters)

Ostrige školjke


Panko mrvice

Panko-1-1024x683

Japanske mrvice od hleba. Krupnije su od običnih ali su nekako vazdušaste pa su zbog toga sjajne za pohovanje.


Papaja (Papaya)

papaja drvo sa plodovima


Parmezan  (Parmigiano Reggiano)

 Najbolji tvrdi sir, tačka. U mojoj kući to je staple, tj. uveg ga ima u frižideru. Bez toga se ne jedu mnoge čorbe, o pastama da ne govorim. Samo je jedan pravi, onaj koji ima utisnuta slova Parmigiano Reggiano na kori. Posle dugog stajanja, naravno hoće da se stvrdne, ali nikako ga ne bacajte. Kuvajte ostatke u čorbi. Ja sam videla da se čak ti ostaci sa korom prodaju u prodavnici. Inače, star parmezan poprimi slatkastu aromu pa se može koristiti kao dezert.

 


Paštrnak, Paškanat (Parsnip)

 paškanat paštrnak

Pesto od bosiljka (Pesto Genovese)

Parmezan, bosiljak, beli luk, pinjoli i maslinovo ulje – fatalna kombinacija. Sve se to u multipraktiku isecka i izmeša  i eto sjajnog sosa za pastu. Pažljivo sa receptima, jer kada sam ja pravila svoj prvi pesto sos zbog neverovatne količine belog luka koji je tražen u receptu jedva sam se oporavila.

Pikan (Pecan)

Koštunjavo voće slično orahu, ali za razliku od njega gorči je i dosta masniji. Ljuska mu je glatka i dosta drugačija od oraha. Koristi se u kuhinji američkog Juga. Najpoznatiji dezert je pita od pikana.

Plantein (Plantain)

Ono što je za neke narode krompir, pirinač ili hleb, to je za afričke narode ova namernica. Po obliku su isti kao banane, jedino što ne mogu da se jedu sveži, jer plod je tvrd i oporog ukusa. Zato se uglavnom termički obrađuju, prže se ili peku u rerni. Izuzetno su popularani u Latinskoj Americi, na Karibima i u Africi. Koriste se samo kad kora potamni, jer tada su dovoljno mekani.


 

Persimon (Persimmon, Kaki, Japanska jabuka)

Ima ukus između manga i kajsije. Može da se jede svež, ali da se koristi i u pravljenju kolača i pudinga. Zimsko voće, dostupan je u prodavnicima od oktobra do februara.


Pinjoli (Pine nuts)

Seme iz šišarke. Bez njega nema poštenog Pesto sosa. Kad bolje razmislim gde god ga stavite super je. Postoje i sjajni italijanski kolači sa njima. Skupi su baš.


 Porterhaus stejk (Porterhouse Steak)

Porterhouse steak 2

Prokelj (Brussels Sprouts)

Prokelj


Rabarbara (Rhubarb)

 Rabarbara-1


Repa (Turnip)

slatka repa-1

 


Rukola (Arugula)

Salata sa rukolom

Moja omiljena salata. Ima apsolutno jedinstven ukus. Dovoljno je da rukolu pomešate sa balzamiko sirćetom i dobićete savršenu kombinaciju. Najbolje ide uz file minjon. Iskreno ja je volim i na sendvičima, na koje volim da bacim i malo ajvara. Više volim mladu rukolu, baby arugula, koja se obično prodaje u plastičnom pakovanju i naravno skuplja je od one starije, koja ume da bude prilično gorka.

 


Silantro, lišće korijandera (Cilantro)

Jedan od mojih omiljenijih začinskih biljki. Veoma je popularan u Aziji i Latinskoj Americi. Izgledom jako podseća na peršun. Ima svež i intezivan miris i sjajno ide u kombinaciji sa limetom ma gde god ga stavili. Najčešće se koristi u pravljenju salsi. Seme ove biljke je korijander koji se takođe koristi kao začin i to često u našoj zimnici.

Skalopi, Jakobove kapice (Scallops)

scallops-1-of-1


Slačica (Mustard seed)


 Slatki krompir, batat (Sweet Potato)

sweet-potato-1

 Pogledajte više o ovoj namirnici ovde.


Smrčak (Morels)

Smrčak gljiva

Vrlo cenjene gljive koje se puno koriste u francuskoj kuhinji. Više o njima pogledajte ovde.


Sumak (Sumac)

Sumak začin

Začin koji se puno koristi u bliskoistočnoj, turskoj i iranskoj kuhinji. Osvežavajućeg je i kiselkastog ukusa. Često se dodaje humusu.


Suši, sašimi, suši rolnice

suši sašimi suši rolnice

Suši predstavlja kombinaciju sirovog ribljeg mesa i pirinča, meso se stavlja preko komada sjedinjenog kuvanog pirinča. Služi se uz rendanu rotkvu, ukiseljeni đumbir i umače se u soja sos u koji je dodat vasabi. Ko ga voli baš ga voli, ko ga ne voli baš ga ne voli. Važno je gde ga jedete, što je veći promet to služe svežiju ribu. Meni se najviše sviđa kad ih služe na bar traci, možete da birate koji će te da smažete.

Sašimi je jedno od najfinijih japanskih jela koje se sastoji od specijalno isečenih komada sirove ribe (losos, škampi, lignje, makarel, tuna, oktopus, itd), ukiseljenjog đumbira, izrendane repe i soja sosa sa ljutom vasabi pastom. Zato što se riba služi sirova jako je bitno da ona bude veoma sveža. Ne znam kako, pogotovo uzimajući u obzir da potičem sa prostora gde ideja o konzumaciji sirove ribe jedva da postoji, ja sam potpuno luda za ovim jelom. Nažalost, ne jedem ga često jer nije preporučljiv za trudnice i dojilje, a ja sam ili jedno ili drugo već nekoliko godina za redom.

 

Suši rolnice za koje mnogi misle da su suši često i nemaju ribu, recimo Kalifornijske rolnice. Spolja su listovi alge, zatim pirinač, a u sredini kombinacija povrća i sirove ribe.

 


Šafran začin

afran začin-1

 

To su crvenkasto-žuti končići (tučkovi) koji su deo šafranovog cveta, mada mogu da se kupe u prahu. Izuzetno je skup, jer da bi se dobilo oko 10g začina od šafrana potrebno je da se ručno izvadi iz cveta i posle osuši oko 5000 komada končića. Ovaj začin je neophodan u pravljenju Milanskog rižota, Buljubeza i Paelje.

 


Šitaki pečurke (Shiitake)

Šitaki pečurke

Poreklom iz Japana i Koreje, ali danas se uzgajaju svuda. Nažalost teško mi je da nađem reč na srpskom kojom bi opisala teksturu ove pečurke… nešto kao žilava ali na pozitivan način. Ja čak volim da žvađem i dršku koja je najžilavija. Ukus je delikatan pa je zato i tako popularna. Može da se kupi i sušena. Gde god ih stavite, kako god ih obradite, biće super.

 


 Školjke (Clams)

školjke koje se jedu


Špargle (Asaragus)

Šargle Šparoge

Zanimljivo i ukusno povrće koje nije baš često na Balkanu. Ja najviše volim da ih jedem malo blanširane sa limunovim sokom i puno bibera, ili pravim krem čorbu od njih. Odlično idu uz holandeze sos, a mogu da se služe i kao predjelo uvijene u šunku. Postoje bele i zelene špargle. Kada se kupuju bitno je da budu sveže, da ne izgledaju opušteno ili imaju staro drvenasto stablo, što su tanje to bolje. Prilikom pripreme obično se odseče kraj stabla, oko 2 cm. Francuzi vole i da ogule koru sa njega pilerom, meni je to malo preterano.

 


Takosi

Riblji takosi (1 of 1)

 


T-bone stejk

t-bone stejk na grilu

 

 

 

 

 

 

 


Tahini

 

Tahini susamova pasta


Tamarind

Tropska biljka sa plodovima u obliku mahuna. U mahunama se nalaze jestiva zrna, ali često se od pulpe od zrna prave sirupi i koncentrati koji se koriste kao dodatak čaju, čatniju, turšiji, itd. Iako na našim prostorim skoro nepoznat u mnogim delovima sveta (Bliski Istok, Indija, Meksiko, Afrika) je veoma popularna namernica.


Tart

tart sa voćem


Timijan (Thyme)

 


Tomatiljo (Tomatillo)

 Jako podseća na zeleni paradajz jedino što ima suvu opnu. I ukus mu je sličan ali manje opor i delikatniji od zelenog paradajza. Koristi se puno u latinoameričkoj kuhinji, obično za pravljenje salsi.

Tortilje

Ono što je za nas hleb to su tortilje za Meksikance. Prave se od pšeničnog ili kukuruznog brašna. Koriste se u brojnim jelima: burito, takos, empenade, fajitas, itd.

Vika (Black-eyed peas)

Vika


Vodica od ruže i pomorandžinog cveta

Ružina vodica
Mirisne vodice koje se koriste u spravljanju kolača, sladoleda, kremova, glazura, napitaka i sirupa. Ružina vodica se pravi od latica ruža, a ova druga se pravi od pupoljaka pomorandžinog cveta. Najpre su se koristile u Persiji a onda se njihova upotreba proširila po Bliskom Istoku, Severnoj Africi, Turskoj, pa i po Balkanu. I danas su dosta koriste u kuhinjama južnog i istočnog Mediterana. Nekada su ovi ukusi na Zapadu bili podjednako popularni kao vanila, ali su vremenom izgubili na značaju.
Ove vodice se najčešće koriste u pripremi sirupa za razne orijentalne kolače kao što su baklave, pripremu sutlijaša, koktele, džemova i za razne voćne salate i poslastice. Cortas je jedan od kvalitenijih brendova. Tajna njihove upotrebe je da ne preterate u njihovoj količini.

Vrganji (Porcini)

sušeni vrganji

 

 Divlje pečurke izuzetnog ukusa koje najbolje idu uz rižoto. Obično se prodaju suve.

Zmajsko voće (Dragon fruit)

Iako prelepog izgleda kako spolja, tako i unutra, prilično je neutralnog ukusa. To je plod kaktusa i dolazi iz Južne i Latinske Amerike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *