Posna sarma sa orasima

Moja posna sarma je bila hit na našoj nedavnoj slavi, pa mi je sugerisano od strane gostiju da se njen recept nađe na blogu. I meni se svidela, izgledom veoma podseća na regularnu sarmu, čak i njen presek, ali ukus je drugačiji, definitivno lakši, i uz krompir salatu i prebranac je praznik za nepca.

Znala sam da neće loše da ispadne sarma, jer u njoj su sjajni sastojci, generalno ne volim kada se prave zamene za određena jela, ali sam se ipak na kraju prijatno iznenadila rezultatom.

Sad je teško odlučiti koja mi se više dopada, klasična sarma ili ova posna.

Ako vam fali ideja šta da napravite za nadolazeće Badnje veče, pored ove sarme probajte i druga zanimljiva posna jela, koje možete da nađete ovde.

nije loše da znate

  • pošto smo zaključili da kupus ne može dobro da se ukiseli u Baltimoru, zato što ovde jesen nije dovoljno hladna, prinuđeni smo da ga kupujem, i ja sam dosta zadovoljna kvalitetom kupusa koji nabavljamo. Nisu mi sponzori, ali ih rado reklamiram – Marco Polo futoški kiseli kupus u tegli i ceo kupus u kesi.
  • orasi su morali da se nađu u sarmi jer već neko vreme volim da ih stavljam u slana jela, i zaista vizuelno podsećaju na mleveno meso. Oni daju gustinu i lep ukus. (pogledajte iransku piletinu sa orasima i muhamara namaz)
  • praziluk pored crnog luka ima važnu ulogu u sarmi jer on daje sočnost i fini ukus pogotovo ako se dugo dinsta.
  • suve šljive su takođe obavezne, one mu dođu kao zamena za suvo meso, uverite se i sami. Inače se veoma lepo slažu sa podvarkom.
  • osim lovorovog lista, slatke paprike, so i bibera, od začin ne morate ništa više da dodajete.
  • ono crveno na tanjiru nije ajvar, već namaz od pečenih crvenih paprika koji sam služila uz bujubes. Zove se i Rouille i apsolutno je fenomenalan.

Posna sarma


sastojci:

2 srednje glavice kiselog kupusa (isperite listove vodom ako je kupus puno slan)

3 kašike ulja

5 krupnije glavice luka, iseckane na rebra

1 krupniji praziluk, iseckan uzdužno na četvrtine, pa 3-4 puta poprečno i dobro ispran u vodi (u njemu ume da se zadrži zemlja)

1 veća izrendana šargarepa

So i biber prema ukusu

1 kašika slatke mlevene paprike

200g pirinča (kratkozrni kao što su kočanski ili arborio)

150g tostiranih i samlevenih oraha

Desetak suvih šljiva

2 lovorova lista

za zapršku:

2 kašike ulja

1 kašika brašna

1 kašika slatke paprike

Koristite šerpu sa debljim dnom, najbolje Dutch oven, da sarme ne bi zagorele.

priprema:

Najpre isecite listove i odsecite njihove drške.

U šerpi zagrejte ulje na srednjoj vatri, dodajte iseckani luk i praziluk, pa izrendanu šargarepu i dinstajte povrće dok ne omekša i počne da se karamelizuje, kao za prebranac, to može da potraje. Mešajte povrće povremeno.

Dodajte so i biber prema ukusu i slatku papriku. Posle jednog minuta sklonite šerpu sa vatre i luku dodajte pirinač i tostirane mlevene orahe. Sve dobro promešajte.

Kad se smesa malo ohladila, počnite njome da punite listove kupusa, kako da zavijate sarme pogledajte ovde.

Pre nego što počnete da ređate sarme u šerpi, iseckajte dva-tri lista kupusa i rasporedite ga po dnu šerpe, pa ređajte zavijene sarme. Povremeno umetnite suve šljive i lovorov list.

Kad ste potrošili fil, pokrijte sarme sa dva lista kupusa, a zatim poklopite sve tanjirom koji može da uđe u šerpu, naopako ga okrenite. Posne sarme su znatno lakše od klasičnih, moraju nečim da se potisnu, čak i kada se tesno ređaju. Preko toga stavite nešto malo, ali teško, ja sam koristila mermerni avan. Sipajte vodu, treba da pokrije kupus i stavite sarme da se kuvaju 2 sata na blagoj vatri, ne potpuno poklopnjene poklopcem.

Pola sata pre kraja kuvanja napravite zapršku. U maloj šerpici zagrejte ulje pa tome dodajte brašno, kuvajte sve uz mešanje 2 minuta i na kraju umešajte slatku papriku. Posle pola minuta ugasite vatru i u šerpicu dodajte jednu šolju tečnosti u kojoj se kuvala sarma. Sve dobro promešate i sipajte preko sarmi.

Ne morate, ali možete da zapečete sarmu u rerni na 15 minuta na temperaturi od 200C (400F).

Služite sarmu odmah, najbolje uz krompir salatu i prebranac.

Sutradan će biti još ukusnija.

Summary
recipe image
Recipe Name
Posna sarma
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *