Ideje za trpezu na Badnje veče

Ima nešto što podjednako volim da radim kao kad spremam i degustiram hranu a to je da planiram i sastavljam jelovnik. Meni je lako, prođem kroz moju listu recepata na blogu, koju vrlo dobro poznajem, ali drugima nije tako jednostavno da se snađu, to mi je rekla prijateljica, pa sam zato rešila da ubuduće pravim kolekcije recepata za određene prilike. Ovogo puta u pitanju su predlozi za trpezu za Badnje veče. Takođe, ovde možete da pogledate ideje za božićnu trpezu.

Iako većinu stvari koje pravim su deo nekog mog utvrđenog repertoara, uvek volim da probam nešto novo, dosadno mi je da pravim uvek jedna te ista jela, pa zbog toga, kao što ćete videti, ova kolekcija je spoj tradicionalnih i ne tako tipičnih jela, koji se uklapaju u posni jelovnik za Badnje veče.

Posni kolači nisu moj forte, ali zato na blogu postoji pregršt jela sa ribom i morskim plodovima, koje obožavam, i zato je za mene trpeza na Badnje veče tako posebna. Za tu priliku redovno spremam školjke, račiće, lignje i najkvalitetniju ribu.

Kliknite na nazive jela i poslastica, iznad slika, da bi našli recepte.

Predjelo

Čorba od šargarepe i đumbira

Ovo je vrlo ukusna i okrepljujuća čorba od pečene šargarepe i đumbira, idealna za zimske dane.


Tajlandska čorba sa kokosovim mlekom i gamborima

Čorba od kokosovog mleka i gambora

Omiljena čorba u mojoj kući, nju gotovo uvek spremam za slavu ili Badnje veče.


Supa od pečuraka

Supa od pečuraka

Pečurke su takođe čest izbor za Badnje veče, obično izdinstam nekoliko vrsta (braon šampinjone, šitake i bukovače), ali od njih možete da spremite i supu, bistru, kao ovu na slici, ili je izblendajte ako više volite potaž.


Pihtije od boba sa maslinovim uljem i kuminom

Ne postoji puno jelo koje mogu da se spreme od boba, i ove pihtije su verovatno najbolji mogući izbor. Nemaju puno veze za klasičnim pihtijama, osim što imaju beli luk, ali su podjednako interesantan prilog. Osim toga to jeste tradicionalno jelo koje se davno spremalo kod nas za Badnje veče.

Posni štapići sa maslinama i ruzmarinom

posni štapići

Izuzetne grickalice koje će prve nestati sa vašeg stola, to im je jedina mana.


Štrudla sa povrćem

Ova štrudla mi je bila hit ove jeseni, veoma jednostavna a tako ukusna. Koristite ulje umesto putera i zaboravite na parmezan.


Topla salata sa pšenicom i lisnatim keljom

Pšenica u salati

Ako ste kuvali pšenicu za žito, odvojte jednu količinu za pripremu ove interesantne tople salate koju možete da služite kao prilog.


Salata od celera, šargarepe i jabuka

Vitaminska salata

Moja omiljena vitaminska salata koja može da se koristi i za svečene gozbe. Uopšte bilo koja salata sa celerom u ovom zimskom periodu je odličan izbor.


Salata sa radičem

Jesenja salata

Obožavam radič, i iz nekog razloga uvek ga služim kada imam posnu gozbu. Sviđa mi se njegov pomalo gorak ukus i predivna boja. Ništa strašno ako nemate kaki, iliti japansku jabuku, uvek možete da mu dodate iseckane kruške i naravno celer. Lepo se slaže sa prelivom od balzamika i meda. Dodajte salati tostirane orahe ili bademe.


Salata od lignji sa začinskim biljem

Jelo od lignji

Lignje su takođe čest izbor za trpezu na Badnje veče, i najviše volim da ih pravim sa začinskim biljem ili punjene sa rižotom od pečuraka.

Punjene lignje

Punjene lignje

Dagnje u belom vinu sa začinskim biljem

Dagnje u belom vinu

Školjke takođe volim da spremam, uopšte nisu komplikovane, dagnje ovako pripremljene su omiljeno jelo moje dece.


Jakobove kapice

jakobove kapice sa paradajz sosem

Ako možete da nabavite skalope, iliti Jakobove kapice, onda ih obavezno spremite, najbolje su uz neki sos.


Sveže ostrige sa minjonet sosom

Ostrige

Ovako služene ostrige su jedno od mojih omiljenih predjela. Minjonet sos je odličan, ali i uz ren ostrige su super. Za ovakve događaje obično ih kupujem u ribarnici, tako su jeftinije nego iz restorana, jedina mana im je otvaranje, ali i to može da se savlada.


Glavna jela

Posna sarma

Odlična posna sarma sa prazilukom, pirinčem i mlevenim orasima, i sa umetnutim suvim šljivama.

Prebranac

Prebranac je obavezno jelo za Badnje veče. Obožavam ga. Po mom mišljenju to je najlepše domaće jelo. Najveći problem je čišćenje ogrome količine luka, ali i to smo rešili upotrebom naočara za plivanje.


Restovani krompir, repa i paštrnak

Pored prebranca tu je i obavezna salata od krompira. Nemam na blogu recept za nju zato što ju je jednastavno napraviti. Za promenu možete da koristite mladi ili crveni luk, i umesto alkoholnog sirćete, koristite jabukovo sirće ili limunov sok.

Takođe, možete za promenu da napravite ovaj mnogo fini restovani krompir sa repom i paštrnakom.


Jela od ribe

Riblji paprikaš sa plodovima mora

Riblji paprikaš možete da služite i kao glavno jelo, pogotovo ako mu dodate morske plodove kao što su dagnje, gambori i lignje.


Francuski bujubes

Ako poželite da napravite nešto vrlo posebno onda je ovaj francuski riblji paprikaš sa morskim plodovima pravi izbor za vas. Po mom mišljenju to je jedno od najlepših jela sa ribom i morskim plodovima.


Pastrmka u tiganju

Ovo je klasika koju svi vole. Gledajte da pastrmku dobro ispržite i dodajte joj limuna i začinskog bilja.


Losos sa komoračom i crvenim lukom u belom vinu

Losos pečen u rerni

Izuzetno jelo. Komorač i crveni luk su sjajani kao prilog.


Brancin sa maslinama

brancin u rerni

Obrni-okreni, gostima se uvek najviše svidi brancin pripremljen na mediteranski način. Možete da ga pripremite samo sa belim lukom, ruzmarinom i maslinovim uljem i dobićete ribu neodoljivog ukusa.


Fileti ribe

Ako pak ne možete da nabavite cele ribe, i prženi riblji fileti mogu budu vrlo impresivni. U poslednje vreme moj omiljeni izbor je losos.


Kolači

Kuglice sa suvim voćem i koštunjavim plodovima

Zdrave posne poslastice

Kuglice sa suvim voćem i koštunjavim plodovima su uvek najlakše za pravljenje, a mogu da budu veoma ukusne. Možete da se igrate sa raznim sastojcima.

Čokoladne praline sa marcipanom

Praline sa marcipanom

Ovo je vrlo lep način da obradujete sebe i goste. Pogledajte kako da sami napravite marcipan, koji je posan, i kako da tempirate u ovom slučaju posnu čokoladu.

Posna slatka salama sa suvim smokvama

Jednostavan kolač koji se sastoji od suvih smokvi, kajsija, ušećerene kore pomorandže, lešnika i rakije.


Pločice od sušenog manga, suvih kajsija i kokosa

Zdrav slatkiš sa mangom i kokosom

Slična poslastica kao kuglice, ali sa toplim i egzotičnim ukusima.

Zimska slatka pita sa višnjama i trešanjama

posna slatka pita

Odlična zimska pita koju možete da napravite samo sa višnjama. Pored voća tu je i korica pomorandže, burbon i mleveni badem. Umesto putera stavite ulje.

Napici

Kuvana rakija aka Šumadijski čaj

Po pravilu na Badnje veče, ali i za Božić, volimo da spremimo domaće tradicionalne tople napitke – kuvanu rakiju i kuvano vino.

Kuvano vino

Napitak od đumbira, rakije i meda

Nešto kao Hot Toddy, ali na srpski način.

Summary

Zavirite i u ove recepte:

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *