Šargarepa sa ruzmarinom pečena u rerni i Čorba od šargarepe i đumbira

Da li znate da su prvobitne šargarepe bile bele, žute i ljubičaste boje, baš kao ove na fotografiji? Šargarepa je postala naradžasta, kakvu je danas koristimo, u 16/17. veku, i to zahvaljujući metodom selekcije od strane vrednih holandskih poljoprivrednika koji su pokušavali da dobiju ukusniju i oku privlačniju vrstu. Neki smatraju da je naradžasta boja izabrana zbog holandske kraljevske porodice Oranski (Oranje), u prevodu – narandžasti.

Šargarepa narandžaste boje, koja je puna beta karotena, vremenom je postala apsolutno dominantna, kako zbog svog ukusa tako i zbog svoje privlačne boje. Opet i u drugim bojama šargarepa je veoma lepa, pogotovo kada se različite boje pomešaju, otuda ne čudi da se veze raznobojnih šargarepa sve više pojavljuju u rafovima prodavnica.

Tako je recimo i plavi patlidžan od bele boje dogurao do ljubičaste.

Šargarepa obično ima epizodnu ulogu u jelima, iako je skoro svugde koristimo. Sada konačno može da zasija punim sjajem, u jelima koja slede ima glavnu ulogu. Oba jela se jednostavno prave, imaju divan ukus, okrepljuju i umiruju i zdrava su. Zaista ne postoji bolji izbor jela za ove zimske dane.

argarepa iz rerne 1-1

Šargarepa sa ruzmarinom pečena u rerni

Šargarepa, kad se peče u rerni, dobija sasvim drugačiji ukus on onoga kada se kuva, i to mnogo bolji. Kada se peče ona se karamelizuje, postane fino slatka, još kad se pomeša sa začinskim biljem kao što je ruzmarin, onda je to jedan poseban gurmanski doživljaj. Možete da ih pečete zajedno sa krompirom, odlično se slažu, tako ćete dobiti ukusan i hranljiv prilog raznom mesu, kao recimo krmenadlama ili pečenici. Takođe, možete ih kombinovati sa pečenim paštrnakom, i on je savršenog ukusa kad se ispeče.

Sada mi pade na pamet još jedan odličan prilog od ovog povrća, kada se šargarepe ne peku u rerni već se dinstaju – u pitanju je čuveni cušpajz, ali sa medom i balzamik sirćetom.

argarepa pečena u rerni-1


Sastojci:

500g šargarepe, oljuštene i iseckane na manje komade

300g crvenog krompira, oljuštenog i iseckanog na manje komade

2 kašike ruzmarina, sitno iseckanog

3 čena belog luka, sitno iseckanog

4 kašike maslinovog ulja

1/2 kašičice soli

1/4 kašičice sveže samlevenog bibera

Priprema:

Zagrejte rernu na 220C (425F). Pripremite veći plitki pleh, obložite ga papirom za pečenje.

Iseckane sastojke pomešajte sa maslinovim uljem, solju i biberom. Smesu ravnomerno rasporedite po plehu i pecite u zagrejanoj rerni, 30-35 minuta. U međuvremenu promešajte povrće par puta.

Prilog služite odmah.


orba od šargarepe i đumbira 5-1

Čorba od šargarepe i đumbira

Potaž čorba od šargarepe je odavno poznata u francuskoj kuhinji pod nazivom Potage de Crécy. Najbolji način da napravite čorbu od šargarepe je da je najpre ispečete u rerni, zatim da joj dodate supu ili vodu, izblendate, i onda stavite na kraju u nju slatku pavlaku, bademovo mleko ili ono od kokosa. Dodatak đumbira je odličan izbor, pogotovo ako ste opsednuti njime kao što sam ja ove zime, on čorbi daje lepu osvežavajuću i ljutkastu aromu. Nećete pogrešiti ni ako čorbi dodate kari začin.

orba od šargarepe i đumbira 4-1


Sastojci:

900g šargarepe, oljuštene i iseckane na manje komade

2 kašike ruzmarina, sitno iseckanog

3 čena belog luka, sitno iseckanog

4 kašike maslinovog ulja

1/2 kašičice soli

1/4 kašičice sveže samleveng bibera

1 kašika svežeg đumbira, sitno iseckanog

4-5 šolja pileće supe ili vode

1 šolja slatke (neutralne) pavlake, ili mleka od badema, ili kokosovog mleka

Priprema:

Najpre ispecite šargarepe u rerni, kao što je opisano u gornjem receptu.

U dubljoj šerpi sipajtu supu, ili vodu, i u nju izručite ispečenu šargarepu zajedno sa preostalim sadržajem iz pleha. Tome dodajte iseckan đumbir. Kuvajte čorbu oko 30 minuta na srednje jakoj vatri. Na kraju čorbu izblendajte štapnim mikserom, dodajte slatku pavlaku, mleko od badema, ili mleko od kokosa. Dodajte soli i bibera ako je potrebno, ponovo zagrejte čorbu i služite je odmah.


orba od šargarepe i đumbira 2-1

Summary
recipe image
Recipe Name
Čorba od šargarepe i đumbira
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

8 Comments

  1. Corbe/potaze od sargarepe jako volim i prilicno cesto pravim. Prvi put sam isprobala ovaj tvoj recept sa pecenom sargarepom. I stvarno, pecenom povrce daju dodatnu dimenziju corbama. Za svaku pohvalu! Cak je i moj mali decko pojeo sve, iako je bilo poprilicno papreno sto zbog djumbira, sto zbog bibera. Prava zimska corba, greje dusu i telo 🙂 . 5 zvezdica sto se mene tice.

      1. Ovog vikenda sam napravila i sargarepu sa ruzmarinom pecenu u rerni! Kakvav divan prilog! Sargarepe u tri boje (plus jos jedna nijansa) i krompir, jako dekorativno i ukusno. I naravno ukusno! Valjda mogu opet zvezdice da kliknem :-). Hvala na receptu!

  2. Obožavam sve recepte, hvala na predivnim receptima koji me svaki put razvesele kad vidim da je nešto novo na blogu.
    Veliki pozdrav iz Njemačke.
    Alessandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *