Suve šljive i orasi – u kolačićima i kanapeima

Svi vi koji pratite moj blog znate koliko volim suvo i koštunjavo voće, pa zato ovoga puta posvećujem ceo post suvim šljivama i orasima, mojoj omiljenoj kombinaciji u ovo doba godine. Verujem da su ovi interesantni kanapei sa suvim šljivama, buđavim sirom i orasima, recept je preuzet iz kuvara Ajne Garten, kao i ovi ukusni kolačići sa suvim šljivama, orasima i medom, na čijem receptu sam sama radila, nešto što na najlepši način predstavlja ovu kombinaciju.

Kanapei sa suvim šljivama i orasima 6-1

Suve šljive su baš nepravedno zanemarene kad je u pitanju spremanje kolača i torti, i ja na blogu pokušavam da nekako to nadoknadim. Prošle godine, baš u vreme, sam spremala sebi rođendansku čokoladnu tortu sa suvim šljivama natopljenim u rakiji, koju obavezno morate da probate.

Suve šljive su interesantne zato što mogu da budu sastojak i slanih jela, pored ovih kanapea, mogu da se spremaju sa kiselim kupusom kao u ovom jelu.

Kanapei sa suvim šljivama i orasima 3-1

 

Kanapei sa suvim šljivama, buđavim sirom i orasima

Kanapei sa suvim šljivama i orasima 2-1

 

Jednostavni i neobični kanapei koje možete da iznesete pred goste u raznim prilikama. Na fotografiji vidite kanapee za koje sam koristila pikane umesto oraha, jer nisam mogla da nađem lepe polovine.


Sastojci:

24 suvih šljiva

24 polovine oraha, prepečene

90g buđavog sira, viljuškom izgnječenog

2 kašike maskarpone sira

1 kašika slatkog crnog vina (Porto, Marsala, Šeri)

 

Priprema:

U izgnječeni buđavi sir dodajte marskapone sir i slatko vino, i sve dobro promešajte.

Suve šljive prstima oblikuje u polusferične oblike sa udubljenjem. U njih stavite smesu sa sirom, i nju možete oblikovati prstima u loptice. Na kraju stavite prepečene polovine oraha ili pikana.


Kolačići sa suvim šljivama, orasima i medom

Kolačići sa suvim šljivama, orasima i medom 14-1

Fini i zarazni kolačići koji se jednostavno prave. U njima čak nema ni trunke šećera zahvaljujući medu koji se u njih stavlja. Skoro sam pravila veoma slične kolačiće koje se najpre oblikuju u valjak, zatim zamrznu i na kraju iseku na kriške i peku.


Sastojci:

260g brašna

1/2 kašičice soli

1/2 kašičice praška za pecivo

1/2 kašičice cimeta u prahu

 

115g putera, na sobnoj temperaturi

120g meda

1 jaje, na sobnoj temperaturi

1 kašičica ekstrakta od vanile

120g suvih šljiva, iseckanih

60g oraha, iseckanih

 

 

Priprema:

U jednoj posudi pomešajte brašno sa solju, cimetom i praškom za pecivo.

U drugoj većoj posudi mikserom umutite omekšao puter sa medom. Kad dobijete kremastu i ujednačenu smesu dodaje jaje, i na kraju ekstrakt vanile. Zatim dodajte smesu sa brašnom, ali postepeno. Ukoliko nemate stoni mikser, onda najbolje da testo mešate varjačom. Na kraju umešajte iseckane orahe i suve šljive

Kad ste dobili dobro umešano testo onda ga prebacite na radnu površinu, podelite na sva približno jednaka dela, i svaki komad rukama oblikujte u valjak prečnika oko 4-5cm.  Zatim umotajte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač na 2 sata dok se potpuno ne stvrdne.

Kad se testo stvrdlo izvadite ga iz zamrzivača i vrlo oštrim nožem secite na jednake kriške debljine oko 4-5 mm. Prethodno zagrejte rernu na 175C (350F) i pripremite dva plitka pleha obložena papirom za pečenje.

Isečene parčiće poređajte po plehu, napravite odstojanje, jer će testo da se raširi tokom pečenja. Pecite kolače 7-9 minuta, na srednjoj pregradi, dok ne počnu da rumene po ivici. Izvadite kolače iz rerne kad su gotovi, ali ih ostavite u plehu da se stvrdnu, par minuta, a zatim prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.


 

Kolačići sa suvim šljivama, orasima i medom 15-1

 

Ovde gde živim danas je najhladniji dan, ne samo ove godine nego uopšte cele zime, temperatura je dobrano u minusu, i duva užasan vetar. Mislim da bih mogla da prespavam preostali deo zime, i da se probudim negde krajem marta. U stvari volela bih da se preselim negde gde ljudi uživaju u suncu, moru i toplom vremenu. Moj muž, koji je prošle nedelje bio na poslovnom putovanju, mi je redovno slao fotografije telefonom iz jednog takvog mesta. U pitanju je Majami Bič na Floridi.

Evo par fotografija da vas zagreju i oraspolože ukoliko patite kao i ja od zimske letargije.

Majami Bič 3-1

Majami Bič-1

Majami Bič 4-1

Majami Bič 5-1

Majami Bič 2-1

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Kolačići sa suvim šljivama, orasima i medom
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *