Kolač sa šljivama, orasima i cimetom

Ako postoji kolač koji na najlepši način slavi ovu sezonu, prelazak leta u jesen, onda je to ovaj mirisni kolač sa šljivama, orasima i cimetom. Vrlo se jednostavno pravi, a opet kad ga budete stavili u usta, pomislićete u sebi da ništa lepše niste skoro probali. Izuzetno aromatične i ukusne šljive se nesvakidašnje lepo slažu sa orasima i začinima kao što su cimet i oraščić.

Zato se potrudite da nabavite šljive, ako ne živite u Srbiji i okolini koristite vrste koje su vam dostupne, videćete, bićete prijatno iznenađeni ovim kolačom!

Kolač sa šljivama, orasima i cimetom 9-1

Kad smo već kod šljiva ja sam veliki ljubitelj istih, pogotovo onih koje završe u kolačima.  Što možda i ne čudi jer sam rođena u zemlji šljiva. Pre neki dan listam jedan američki kuvar, i tu naiđem na fotografiju poznatih vrsta šljiva, i kad sam ugledala sortu “čačanska”, ipak su se potrudili da lepo napišu “Čačak”, momentalno me je neka milina ispunila. Takođe, moji roditelji su poreklom iz tog kraja, tamo je naše selo, pa je osećanje bilo zaista posebno. Evo, i ovde u Americi, mogu da se prisetim mirisa šljiva iz kace, kada se pravi rakija.

Vrste šljiva-1

Kolač sa šljivama, orasima i cimetom 8-1

Ako volite kombinaciju šljiva i oraha onda morate da probate i ove recepte:

Kolač sa šljivama, orasima i cimetom 12-1

Kolač sa šljivama, orasima i cimetom

Kolač sa šljivama, orasima i cimetom 7-1


Sastojci:

120g brašna

100g mlevenih oraha

Prstohvat soli

1 1/2 kašičica praška za pecivo

1 kašičica cimeta

1/4 kašičica izrendanog muskatnog oraščića

100g šećera

115g putera, na sobnoj temperaturi

1 jaje, na sobnoj temperaturi

1 kašičica ekstrakta vanile

200g kisele pavlake

350g šljiva, očišćenih od koštica i isečenih na kriške

Za posip: 1-2 kašike šećera

Priprema:

Zagrejte rernu na 175C (350F). Pripremite kružni pleh, prečnika oko 23cm, tako što ćete ga dobro namazati puterom.

U jednoj posudi pomešajte brašno, samlevene orahe, so, prašak za pecivo, cimet i muskatni oraščić.

U većoj posudi mikserom ulupajte šećer i puter dok ne dobijete kremastu smesu, tome dodajte jaje, na kraju umešajte ekstrakt vanile, pavlaku, i na kraju smesu sa brašnom,  Kad ste dobili ujednačenu smesu stavite je u pripremljeni pleh. Zatim u gornji deo smese poređajte iseckane kriške šljiva, ređajte ih u koncentrične krugove. I na kraju pospite šljive šećerom.

Pecite kolač na srednjoj rešetki oko 50 minuta, dok čačkalica ne izađe čista kad se zabode u testo.

Kad je kolač gotov ostavite ga par minuta u plehu a zatim izvadite i stavite na tanjir za služenje. Kad se kolač ohladi, služite ga najbolje uz kafu ili čaj.


Kolač sa šljivama, orasima i cimetom 10-1

Summary
recipe image
Recipe Name
Kolač sa šljivama, orasima i cimetom
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

11 Comments

  1. Kolač je fenomenalan. Zamenila bih orahe sa bademima i šljive sa borovnicama i pravila magine da li mislite da može?

    1. Zaista je odličan kolač. Marija, naravno da možeš da staviš bademe, međutim u tom slučaju mafini su mrvičastiji, pa je bolje da napraviš to kao ovaj okrugli kolač. Imaš na blogu par takvih kolača sa bademovim brašnom, mnogo su dobri, sigurno će ti se puno svideti.

  2. Danas sam pravila ovaj kolač i sjajan je! Sve pohvale! U Torontu šljive kao nase nalazim kod Kineza i super su.
    Samo jedna stvar, primetila sam da mi se negde oko 40. minuta pečenja nije bio lepo ispekao odozgo, pa sam pojačala temperaturu na 380F i pekla ga tako još nekih dvadesetak minuta. Inace nemam uopšte problema sa rernom, i do sada sam pravila puno tvojih recepata (sve kako ti opišeš) i nikad nije bio problem… tako da ne znam sta je bila fora ovaj put. Imaš li možda neki savet, pošto definitivno pravim ponovo kolač ovih dana? Hvala unapred 🙂

    1. Pa to je sigurno i do šljiva na vrhu, zavisi koliko si ih stavila, trebalo je vremena da se ispeku, plus one ispuštaju tečnost u testo. Ali, dobro, snašla si se! Meni se inače sviđa kada se na kolaču zapeče korica sa strane, nekako mu da veoma prijatan ukus i hrskavost. Btw, pečenje kolača zavisi i od samog pleha, da ne poveruješ kako mi različito ispadnu kore u dva različita pleha. I skoro sam gledala kako oblažu pleh sa mokrom trakom ili alu folijom da bi kora ispala ujednačena, moram da probam taj trik.

  3. Sjajan kolač, hvala na receptu – ide u moju svesku!
    Moji mod-ovi 😀 (morala sam, u svom stilu):
    Umesto 120, stavila 100 g brašna, od toga 70 g integralnog i 30 g oštrog belog.
    Umesto 100 g oraha, stavila 120. Buržujski 😀
    Umesto šljiva, stavila žute džanarike, koje su ove godine slatke kao med (a u kolaču ipak budu kiselkaste).
    Umesto 100 g šećera, stavila 80 g, ali to je samo zato što nisam imala dovoljno džanarika nego sam njih stavila oko 270 g i još 70 g džema od šljiva, koji je sam po sebi sladak. (Taj džem od šljiva sam ubadala u testo kašičicom isto kao voće, pa su to bili mali džepići džema.)
    Napomene: Prejako je bilo peći na 175 stepeni C. Umalo da mi kolač izgori (strugala sam ivice). Realnije mislim da je peći 10-ak minuta na 175 C ali onda smanjiti na 150 i tako peći do kraja.
    I nisam se dosetila na vreme da stavim šećer u prahu umesto kristal. Mislim da bi se dooosta lakše i bolje umutio maslac.
    Živeli i hvala još jednom 🙂

    1. Jelčice, ta temperatura je standarda za pečenje tih kolača, moguće da je to pleha u kome si pekla kolač, to zaista utiče, više puta sam se uverila. Dženerike podsećaju na ovdašnje američke šljive i sasvim su ok. Ovo je vrsta kolača gde mogu da se dodaju i oduzimaju stvari, retko ispadne loše.

  4. E ima možda i do jačine/napona struje u mreži. Na primer, 200 stepeni u rerni kod mene, kod moje mame i kod drugarice u Zagrebu se JAKO razlikuju. Razlika je sigurno za nekih 30-ak stepeni. Ja kad bih stavila gibanicu na 200 stepeni kao moja mama što radi, bila bi to “pita Fejsbukovača” (videti na internetu). 😀 Pozz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *