45 ideja za brzi ručak (30-40 minuta)

brzi ručak

Ovo je post koji je bilo najtraženiji među mojim prijateljicama. Verujem da ste i vi, koji čitate ovaj post, jedva dočekali da na jednom mestu imate pregršt ideja kako da spremite brzi, zdravi i ukusan ručak, i da otkrijete neka nova i zanimljiva jela. Zato bukmarkirajte ovu stranicu, i svaki put kad nemate puno vremena, ili pomislite “nemam pojma šta da spremim danas za ručak”, setite se da imate ovu kolekciju.

Priložena jela se vrlo jednostavno i brzo spremaju tako da nema potrebe da naručujete hranu. Da ne pominjem koliko je zdravija hrana koju sami pripremate, jer imate apsolutnu kontrolu nad kvalitetom sastojaka. Osim toga možete da je lepo servirate, i da hrana izgleda primamljivo, toplo i sveže, a ne naparena, ohlađena, zbrčkana, u plastičnim kontejnerima i sa plastičnim escajgom. I primetila sam da je cena te naručene hrane baš skočila u poslednje vreme, bar ovde kod mene, tako da kuvanjem kod kuće možete da značajno uštedite novac. Nemojte da drugi zarađuju na vašoj lenjosti, uz dobru organizaciju i radu na kulinarskim veštinama, kuvanje će vam postati omiljena aktivnost.

Kao što ćete primetiti domaća kuhinja nije prisutna, jer se naša jela dugo kuvaju, i verujem da vam nisu potrebni moji recepti za njihovu pripremu, već ste ih dobili od vaših majki i baka. Dosta ovih jela sa liste redovno spremam, tako da znam da su provereno dobri recepti, i sigurna sam da će vam se dopasti. Neka jela su sa mesom, neka nisu, neka su dobra za post. Vrlo su raznovrsna, tako da sam sigurna da će svako naći nešto što voli. Ima tu jela sa piletinom, junetinom, svinjetinom, ribe i morskih plodova, vrlo različitog povrća, i priloga. Osim toga, pokrila sam vrlo različite kuhinje: italijansku, francusku, kinesku, bliskoistočnu, američku, grčku, itd.

Kad već pričamo o pripremi ručka nije loše da pogledate ovaj spisak namirnica koje bi trebalo uvek da imate u kuhinji, mogu dugo da traju, i to će vam dosta olakšati život:

  • paradajz u konzervi / domaći kuvani paradajz
  • pasulj u konzervi / suvi
  • leblebije u konzervi
  • kokosovo mleko u konzervi
  • razna testenina
  • pirinač
  • kus-kus / bulgar / kinoa
  • palenta
  • masline, kapar, inćuni
  • razna turšija
  • razni sirevi (domaći sir, parmezan, mocarela, čedar)

Klikom na naziv jela naći ćete recept.

Ručak u činiji ili salate obroci

Ovo je odličan način da napravite brz, zdrav, ukusan i na oko atraktivan obrok. U činiji se nalaze proteini, žitarice, povrće, i ono što je najvažnije svi sastojci su lepo iskombinovani.

Italijanska čorba od pasulja

Čuvena čorba, Pasta e fagioli, je veliki hit kod moje dece, i zato je često pravim. Koristite pasulj iz konzerve kao i sitniju pastu. Slaninica i začinsko bilje čorbi daju poseban ukus. Narendajte u nju parmezan, i služite je uz prepečen hleb i kisele krastavce, ili kupus salatu.

Savršena krompir čorba sa kobasicima

Saznajte kako da napravite odličnu krompir čorbu, koja može da bude ceo obrok. Uz pomoć par trikova, koje možete da primenite i na druge čorbe, dobićete jelo kome će se svi radovati.

Toskanska čorba

Takođe veliki hit u mojoj porodici, nema osobe kojoj se nije dopala. Kobasice, krompir i lisnati kelj (može i blitva ili raštan) su sasvim dovoljni za ceo obrok. Još ukusnija je sutradan.

Dinstane pečureke

Dinstane pečurke sa palentom

Ovo je vrhunsko jelo, pečurke i palenta se tako lepo slažu sa palentom.

Smrčak pečurka

Piletina u sosu sa pečurkama

Ovo jelo možete da spremite sa bilo kojom vrstom pečurka. Nije loše da piletinu osvežite sosom u koji ide supa, slatka (neutralna) pavlaka i belo vino.

Piletina u kokosovom mleku

Kokosovo mleko je sjajan sastojak, kad budete probali ovaj sos videćete kako je ukusno. Možete da ga koristite i za ove ćuftice. Služite jelo uz pirinač.

Piletina sa limunom i slatkim krompirom

Ukusno jelo, lepih boja. Umesto slatkog krompira možete da služite običan.

Piletina Marengo

Interesantno i ukusno jelo sa pohovanom piletinom.

Pohovane pileće šnicle sa pestom

Ovako pripremljena piletina je neodoljiva, posebno sa pestom. Možete od ovih sastojaka da napravite i sendviče.

Fritata sa lukom, slaninom i blitvom

Fritata

Sjajno jelo od jaja u koje možete da stavite razne sastojke, šta god imate u frižideru ili špajzu. U ovoj fritati, na slici, se nalazi luk, blitva, šunka i sir. U linku možete da vidite recept i za fritatu sa čeri paradajzom i rikota sirom.

Salata od paste

Topla salata od makarona sa suvim mesom, mocarelom i šparglama

Ovo su mi omiljena lagana jela, nikada ne mogu da mi dosade. Možete malo rukole i raznog drugog povrća da dodate.

salata sa orzom

Salata sa tunjevinom i orzom kao obrok

Ukusna, osvežavajuća hladna salata sa tunjevinom i sitnom testeninom se vrlo jednostavno sprema, i odličan je izbor za vruće letnje dane.

Špagete sa paradajz sosom (Marinara)

Hiljadu puta spremljeno jelo, obično kad je frižider prazan. Uspela sam da značajno usavršim recept za sos od paradajza, sigurno će vam se svideti.

Pasta Amatriciana

Bogatija verzija paste u paradajz sosu, sa slaninom i belim lukom.

Špagete karbonara

Klasika koja ne može nikada da dosadi.

Testenina sa sosom od pečenih paprika iz tegle

Jedno od najbržih jela sa testeninom. Originalni kremasti sos, koji se pravi od pečenih paprika iz tegle, će vas ostaviti bez daha. To je ekspolozija najlepših ukusa.

Pasta sa pečenim povrćem

Pasta primavera

Ispecite u rerni razno povrće, tikvice, luk, brokoli, čeri paradajz i šargarepe, na visokoj temperaturi, a zatim pomešajte sa špagetama, i u to dodajte preliv od maslinovog ulja i limunovog soka. Za mene je bilo veliko otkrovenje priprema ovog jela. Leti ga vrlo često spremam.

Špagete sa čeri paradajzom

Špageti sa čeri paradajzom

Predivno letnje jelo, čeri paradajz ima tako moćan i lep kus.

Pasta sa dimljenim kabasicama i brokoli rabom

Integralni makaroni sa kobasicama i brokoli rabom

Brokoli rab, ili rapini, je odličan dodatak pasti, i super se slaže uz kobasice. Odlično zimsko jelo.

Sveže kobasice sa paprikama i palentom

Kobasice i palenta se veoma lepo slažu, tu su i slatke paprike koje ovom jelu daju lep i osvežavajući ukus. Jelo služite uz mocarelu ili domaći beli sir.

Jelo sa prokeljom

Prokelj i pančeta sa integralnim makaronima

Zanimljivo jelo u kome prokelj ima zaista poseban ukus. Odlično se slaže sa integralnim makoronima, kao uostalom razne vrste kupusa.

Pasta u Alfredo sosu

Pasta Alfredo

Pasta u bogatom sosu kojoj nije loše dodati obarene špargle ili brokoli.

Makarone sa sirom

Mac and Cheese

Tipično američko jelo koje mi se vrlo dopada. Makarone se pomešaju sa bešamel sosom u koji je umešan izrendani sir, preko se stave zapržene prezle, i to se onda ispeče u rerni. Služite jelo uz zelenu salatu.

Teleće šnicle sa pršutom i žalfijom

Teleće šnicle sa pršutom i žalfijom (Saltimbocca)

Teleće šnicle na italijanski način su apsolutno neodoljive. Teletinu možete spremiti i na ovaj način – teletina piccata.

krmenadle

Krmenadle

Omiljeno jelo muške populacije. Važno je da se krmenadle dobro naprave, da budu sočne. Služite ih uz krompir i ove salate.

jagnjeći kotleti

Jagnjeći kotleti

U mojoj kući se jagnjetina veoma ceni, posebno kotleti. Dok se peku u rerni napravite kus-kus ili bulgar, i recimo urnebes salatu ili tzatziki.

Rižoto sa pečurkama

Izuzetno jelo, i uopšte rižoto je jelo koje se lako ne zaboravlja. Služite ga uz zelenu salatu.

Prženi pirinač sa piletinom

Vrlo jednostavno jelo koje se pravi od skuvanog pirinča, mesa i povrća kojeg imate pri ruci.

Naćos

Fenomenalno jelo koje moja porodica obožava. Ovaj obogaćeni naćos pored tortilje čipsa i sira sadrži dinstano mleveno juneće meso sa začinima i pasulj, i na kraju se služi sa salsom od paprike, paradajza i luka. (Američki kuvar, str. 126)

Brza čili čorba sa piletinom

Odlična ideja za ručak ukoliko imate piletinu preostalu od supe ili pečenog pileta. Divni meksički začini i prilozi će vam itakako prijati.

Takosi

Kad god vam ostane meso od jučerašnjeg ručka, bilo da su u pitanju krmenadle, piletina, pa i riba, možete da od toga napravite takose. Pored mesa u njih stavite salsu, ili kupus salatu, iseckane paprike i luk, avokado, kao i kiselu pavlaku. Zaista odličan način da se napravi ručak od ostataka hrane.

Meksičko jelo

Fahita

Odlično jelo od junetine i dinstanih paprika i luka. Možete da koristite i piletinu, i da je služite u tortiljama.

Piletina sa ananasom i paprikama u soja sosu

Neobična kombinacija sastojaka daje ovom jelu fini slatko-kiseli ukus.

Kineska piletina sa pomorandžom

Ne morate da pohujete komade piletine već ih samo propržite a zatim pomešajte sa sosom od pomorandže.

Plavi patlidžan sa đumbirom, belim lukom i soja sosom

Lagano jelo, idealno za vegeterijance.

Tajlandski pileći kari

Mirisan, topao i sa neodoljivim ukusom ovaj pileći kari sa đumbirom, crvenim paprikama, spanaćem i graškom će vrlo brzo postati vaš favorit.

Iseckana piletina zavijena u zelenu salatu

Čuveno jelo iz restorana PF Chang’s. Nama se mnogo dopada, pogotovo svežina i hrskavost zelene salate.

Čuveno tajlandsko jelo – Pad Thai

Propržena piletina, ja volim da dodam i gambore, sa testeninom od pirinča i sve to pomešano sa sosem. Divni ukusi i divna tekstura jela.

Grilovani sendviča sa sirom i paradajz čorbom

U Americi sam naučila da za ručak može da se jede sendvič sa čorbom, i vremenom sam zavolela tu ideju. Ovo je inače omiljeni ručak mog sina.(Američki kuvar str. 74)

Neuredni hamburger

Umesto klasičnog hamburgera. Mesu dodajte izrendani sir, avokado i zelenu salatu, i videćete kako je ukusno.

Čizstejk

Ispržen iseckani stejk zajedno sa paprikom i lukom, i preko toga otopljeni sir, sve služeno u kifli. Sa razlogom je legendarno jelo.

Salata sa piletinom i avokadom

Kremasta pileća salata sa avokadom

Služite ovu salatu na prepečenom hlebu sa rukolom ili zelenom salatom.

Američka salata

Cezar salata sa grilovanom piletinom

Savršena salata koju možete da služite i uz razno grilovano meso.

Gambori sa đumbirom i belim lukom

Gambori su idealni za brzu pripremu, i mogu da se kombinuju sa raznim sastojcima. Služite jelo uz skuvani pirinač i zelenu salatu.

Jelo sa gamborima

Gambori saganaki

Idealno letnje jelo. Sos, sir i začinsko bilje mu daju vrlo poseban ukus. Najbolje da ga servirate uz pita hleb.

Losos sa povrćem

Losos pečen u papiru

Još jedno letnje jelo. Fileti lososa zajedno sa tikvicama i čeri paradajzom se kuvaju u belom vinu obmotani papirom za pečenje. Posle ih služite uz kus-kus.

Losos u kremastom sosu sa špagetima

Bogato jelo koje sadrži sve što vam treba, uključujući i brokoli kuvan na pari.

Losos iz rerne

Losos pečem u rerni sa mirođijom, kaprom i pistaćima

Odlično jelo za post. Losos je sjajna riba uz koju lepo idu razni sastojci.

Pečena pastrmka

Cela riba se zapravo vrlo lako i brzo sprema, da ne pominjem koliko je zdrava. Služite je uz salatu.

Kaponata

Sjajna italijanska salata koja može da se služi kao ceo obrok, sprema se sa plavim patlidžanom, tikvicama, krutonima od ćabate, maslinama i crvenim lukom.

Špagete od tikvica

Tikvice – špagete

Moj favorit u letnje dane. Služite tikvice uz kus-kus, i sos na bazi jogurta i belog luka.

Plavi patilidzan sa paprikom

Paprika i plavi patlidžan sa kinoom

Ovo je vrlo zdravo jelo, služite ga uz feta sir.

Kari od bundeve sa kokosovim mlekom

Kari sa bundevom i kinoom

Kari je jedno od onih brzih, zdravih i ukusnih jela. Tajlandski kari je meni omiljen. Pravi se sa kokosovim mlekom. U njega možete da stavite i piletinu.

Libansko jelo

Varivo sa tikvicama, paradazom i leblebijama

Divno bliskoistočno jelo koje sam otkrila u jednom libanskom restoranu. Služite ga uz pita hleb.

Restovani krompir sa repom i paštrnakom

Hash browns

Nisam neki ljubitelj krompira, ali ovo jelo mi je omiljeno. Pržite ga zajendo sa paštrnakom i repom, ali i ne morate. Luk mu daje vrlo poseban ukus. Služite ga uz jaja na oko i dinstani spanać.


za još ideja nabavite moj kuvar *kliknite ovde*


Summary
45 ideja za brzi ručak
Article Name
45 ideja za brzi ručak

Zavirite i u ove recepte:

3 Comments

  1. Odlicni recepti. Vrlo jednostavni, sa malo rada mogu da se spreme jako ukusni obroci. Volim da pratim ovako dobre stranice jer volim da kuvam a i uzivam u hrani.Ono sto mi je nekako pri vrhu liste omiljenih jela su i sve vrste grilovanog povrca. Cesto grilujemo sve povrce koje mozemo da nadjemo na pijaci a poseban uzitak je to sto nas solis stoni gril ima vecu povrsinu od uobicajene pa cesto pozovemo i drustvo koje voli da jede i svi zajedno provedemo lepo i kvalitetno vreme zajedno.

    1. Hvala, Dejane! Zimi ne radi gril, ali može povrće da se ispeče u rerni, i ja ga posle često kombinujem sa testeninom, dodam malo limuna i začina i bude odlično jelo. Jeste, najlepše je uživati u hrani u društvu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *