Domaće lepinje

lepinje

Puno ljudi me je zamolilo za recept za ove lepinje, koje su nedavno mogli da vide na mojoj FB stranici, vrlo su ih impresionirale, pa sam odlučila da im izađem u susret. Pravila sam ih zbog materijala koji pripremam za moj sledeći kuvar. Da, u pitanju je domaća kuhinja, i malo da vam otkrijem kako će to da izgleda. Ove lepinje su išle u paru sa pljeskavicama i ćevapima, na kojima je bio glavni akcenat, ali, mora se priznati, bez dobrih lepinja nekako ni roštiljsko meso ne može da zablista. Zato dobar recept za lepinje znači puno.

Samo da znate, pravljenje domaćeg roštilja uopšte nije teško. Na internetu ćete naći previše filozofiranja i komplikovanja, ali nemojte da vas to obeshrabri. Satisfakcija je velika kada shvatite da možete da spremite ćevape i pljeskavice baš kao kupovne, ako ne i bolje. To je zato što vi birate sastojke, a njihov kvalitet itekako utiče na krajnji rezultat.

Inače, lepinje su ispale baš kako treba da budu, mekane, dovoljno rastresite, sa finom koricom, i lepim ukusom. Ako ih pravite po toplijem vremenu ceo proces može da traje kraće, jer će testo brže da narasta.


Domaće lepinje

Sastojci za 10 lepinja:

1 kg brašna za hleb (sa puno glutena) + za rad sa testom

2 kašičice soli

700 ml tople vode

4 1/2 kašičice suvog kvasca

1 kašičica šećera

120 ml maslinovog ulja

Priprema: 

Brašno stavite u veću vanglu, dodajte soli i zatim sve promešajte.

Kvasac stavite u toplu vodu, tome dodajte kašičicu šećera, sve promešajte i sačekajte da kvasac počne da “radi”.

Dodajte tečnost sa kvascem brašnu dok mešate testo metalnom kašikom. Zatim dodajte maslinovo ulje. Mesite testo nekih 15 minuta. Najbolje je da to učinite sa mikserom za testo, jer je ono prilično vlažno. Zatim prebacite testo na radnu površinu koju ste posuli brašnom, i rukama ga oblikujte u loptu. Testo potom prebacite u nauljenu posudu, pokrijte je plastičnom folijom, i sačekajte oko 1 do 1 1/2 sat dok se testo ne udvostruči.

Nadošlo testo izvadite iz posude i na radnoj površini, koju ste posuli brašnom, podelite ga na 10 jednakih delova, trebalo bi da teže oko 180 g, i od svakog dela napravite loptastu jufkicu tako što ćete povlačiti testo od gore na dole. Jufkice pospite sa malo brašna, gore i dole i poređajte ih po plehu, trebaće vam dva, koje ste obložili papirom za pečenje.

Za to vreme zagrejte rernu na 260C (500F).

Napravite dosta prostora između loptica jer ćete ih rukama razvlačiti u disk prečnika oko 15 cm. Plus će testo narastati tokom pečenja.

Neka tako razvučeno testo odmara oko 15-20 minuta pre ulaska u rernu i to na šporetu. Potom razvlačite testo u sledećoj turi, i dok se prva tura peče, druga tura će da narasta.

Pecite lepinje 10 minuta dok korica ne počne da dobija zlatnu boju. Kad su lepinje ispečene stavite u rernu sledeću turu. Ohladite malo lepinje i onda ih uvijte u krpu.

Služite ih dok su još tople, najbolje uz ćevape i pljeskavice.

Summary
recipe image
Recipe Name
Domaće lepinje
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

3 Comments

  1. Evo danas napravljene. Divne. Vec 26 godina rostiljam i probala sam desetine raznih recepata i ovo je prvi da je uradio bas ono sto sam htjela. Voljela bih da je moj muz ovdje da vidi i proba, ali nije nazalost. Sjetit cemo ga se danas djeca i ja kada budemo uzivali u rostilju i lepinjama. Hvala Ivana. Odlicni recepti, a i tekstovi i fotografije koje objavljujes. Nisam nikad komentarisala, ali prije par godina sam pocela da pravim bozicne kolace po Tvojim receptima i jako nam se dopadaju. Zivjela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *