Kineska piletina uvijena u zelenu salatu (Chicken Lettuce Wrap)

Moja deca mnogo vole da idu u P.F. Chang, lanac restorana sa jelima iz delekoistočne kuhinje. Kad porodično odemo tamo, pored edamema i prolećnih rolnica, ovo jelo uvek naručujemo kao predjelo, kao i mnogi drugi posetioci. Naime, lettuce wrap je njihovo najpopularnije jelo, takoreći signature dish. Teško je odoleti ovom jelu, ajsberg zelena salata je potpuni hit zbog njene hrskavosti, i nekako je zabavno praviti paketiće od  listova salate, iako sadržaj hoće da curi na sve strane.

Na netu ćete naći hiljade recepata za ovo jelo, koji su kao originalni, navodno preuzeti od kuvara koji su radili u P.F. Chang-u. Ja sam naišla na jedan, koji dosta podseća na originalno jelo, pa da ga podelim sa vama. Malo sam ga izmenila, i nažalost, izostavljeni su hrskavi rezanci od pirinča, ukoliko ih imate, obavezno ih dodajte.

Kineska piletina uvijena u zelenu salatu

Ne morate nužno da koristite ajsberg salatu, ali ona je meni lično najbolji izbor za jedno ovakvo jelo. Možda je pametno da je presečete na pola, dosta se teško skidaju listovi sa nje. Osim piletine možete da koristite drugo meso, kao recimo mlevenu junetinu, svinjetinu ili ćuretinu.

U poslednje vreme dosta ljudi mi je tražilo da stavim na blog nešto od dalekoistočnih jela, jer ih ima malo na blogu, i evo, jedno interesantno i egzotično jelo, koje ne traži da imate puno sastojaka koji se teško nabavljaju. Kada sam pravila ovo jelo, dok sam preturala po policama u potrazi sa sastojcima, naišla sam na hoisin sos kome je istekao rok pre mnogo godina. Zato i ne pravim često azijska jela, zato što traže puno egzotičnih soseva, koje i kad kupim stoje mi godinama na polici, radije ih zbog toga jedem u restoranima.

Kineska piletina uvijena u zelenu salatu

 

Kineska piletina uvijena u zelenu salatu

Kineska piletina uvijena u zelenu salatu 2-1


 

Sastojci:

1 glavica ajsberg zelene salate, može i puterica, listovi razdvojeni

 

Sastojci za sos:

3 kašike šećera

120ml vode

2 kašike soja sosa

2 kašike sirćeta od pirinča

2 kašike kečapa

1 kašika limunovog soka

2 kašičice senfa

Ljute papričice ili ljutog sosa prema ukusu, opciono

1/4 kašičice tamnog ulja od susama

 

Sastojci za prilog:

3 kašike ulja

1/2kg pilećih prsa, iseckanih na manje komade

1 kašičica soli

1/4 kašičica bibera

1 kašika sitno iseckanog svežeg đumbira

1 luk srednje veličine, sitno iseckan

2 čena belog luka, sitno iseckana

120g pečuraka (beli ili tamni šampinjoni, ili šitaki pečurke), sitno iseckane

150g vodenog kestena, sitno iseckanog

 

2 kašike soja sosa

2 kašike smeđeg šećera

1/2 kašičica sirćeta od pirinča

 

Mladi luk, iseckan dijagonalno

 

Priprema:

Najpre pripremite sos tako što ćete pomešati sve sastojke, najbolje žicom za mućenje. Sos pokrijte i stavite u frižider.

U voku, ili u tučanom tiganju, u kome ste zagrejali 2 kašike ulja, na visokoj temperaturi ispržite krupnije iseckanu piletinu, koju ste natapkali papirnatim ubrusom pa natrljali solju i biberom. Pržite piletinu oko 5 minuta sa obe strane. Izvadite meso pa ga sitno iseckajte.

U tiganj, ili vok, dodajte još jednu kašiku ulja, pa na visokoj temperaturi najpre propržite iseckan đumbir, tome dodajte iseckan luk, pa na kraju beli luk. Posle pola minuta dodajte sitno iseckane pečurke, pa vodeni kesten i na kraju iseckanu piletinu. Pržite sve još par minuta uz stalno mešanje. Na kraju dodajte pomešan soja sos, smeđi šećer i sirće od pirinča. Kad je jelo gotovo pospite ga iseckanim mladim lukom.

Piletinu služite odmah u listovima zelene salate i prelivenu sosom koji ste prethodno spremili.


 

Summary
recipe image
Recipe Name
Kineska piletina uvijena u zelenu salatu
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Zavirite i u ove recepte:

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *