Prženi pirinač sa piletinom (Fried Rice)

Ne znam kako vi, ali ja nisam neki ljubitelj naručivanja kineske hrane. Razlog tome je što većina ovdašnjih kineskih restorana funkcioniše tako što prave jeftinu i ne tako kvalitetnu hranu, uglavnom za carry-out. Međutim kada se ta hrana pravi kod kuće uopšte loše ne ispadne. I nije mi važno da bude što autentičnija, ja to volim da pravim prema svom ukusu. Takvo je ovo jelo, koje se veoma lako sprema, i pri tome možete da mu dodajte razne sastoje, šta imate tog trenutka u frižideru ili špajzu. Zato je prženi pirinač sa razlogom omiljeno jelo na Dalekom istoku.

Pored toga što ga prave sa ostacima prethodno skuvanog pirinča, umesto sa piletinom možete da ga spremate sa junetinom, račićima, šta god vam je pri ruci. Pored proteina tu je i razno povrće, to može da bude luk, šargarepa, grašak, brokoli, stabljike celera, paprike, špargle, spanać, a ja sam videla da stavljaju i ananas. Možete da jelu dodate i ljutu papričicu, ako volite ljuto.

Ako volite kinesku kuhinju pogledajte recepte i za ova jela:


Prženi pirinač sa piletinom i povrćem


sastojci za skuvani pirinač (ovde pogledajte kako da ga skuvate)

300g jasmin ili basmati pirinča

1 1/2 kašika ulja

1 1/2 kašičice soli

600ml vode

ostali sastojci:

1+1+1 kašike ulja (može i puter)

1/2 kg pileća prsa ili drugi delovi piletine bez koske, natapkajte ih papirnatim ubrusom, i isecite ih na manje komade i malo posolite

1-2 jajeta, umućena

4 mlada luka, iseckana (ostavite malo za služenje)

2 čena belog luka, sitno iseckanog

2 šargarepe, oljuštene i isečene na tanke prutiće, ili kockice

1 šaka svežeg ili graška iz konzerve, opciono

1 stabljika celera, iseckana

1/2 kašičice ulja od susama

3-4 kašike sojinog sosa

So i biber prema ukusu

priprema:

Najpre skuvajte pirinač, prema ovim upustvima. Pošto je pirinač skuvan, ostavite ga u poklopljenoj u šerpi oko 5 minuta, a zatim varjačom nežno promešajte i sačekajte da se malo ohladi.

Za to vreme u voku, ili u dubljem tiganju, zagrejte 1/2 kašike susamovog ulja i 1 kašiku ulja na jačoj vatri (6/10). U tome propržite iseckanu piletinu sa obe strane, iz dva puta. Izvadite piletinu, i dodajte voku 1 kašiku ulja i u tome propržite iseckan luk, mladi i beli, šargarepu, celerove stabljike i grašak, oko 5 minuta. Dodajte malo soli, imajte na umu da ćete kasnije dodati slani soja sos. Napravite prazan prostor u voku i u tome brzo propržite umućena jaja. Na kraju dodajte skuvani pirinač, 3-4 kašike soja sosa, ulje od susama, 1 kašiku ulja, isprženu piletinu, i sve pržite na jakoj vatri uz mešanje, 3-4 minuta. Dodajte još soli ako je potrebno i mlevenog bibera.

Služite jelo odmah uz iseckani mladi luk.


Zavirite i u ove recepte:

3 Comments

  1. Mi smo se skroz navadili na jela sa soja sosom u zadnje vrijeme ali przeni pirinac jos nisam probala tako da je ovo prava prilika da isprobam i taj recept. Ima i jedna caka koju sam otkrila spremajuci ova jela sa soja sosom a to je da meso nasjeckam, pomijesam sa kasikom ili dvije soja sosa, ostavim da malo odstoji (dok nasjeckam ostale sastojke) i tek onda przim. Tako meso bude nevjerovatno meko. Pretpostavljam da soja sos nesto odradi ali je rezultat uvijek odlican.

    1. Da, soja sos se često koristi za spravljenje marinada za meso. Kiselina je dobra za meso, omekša ga, a tu je i specifičan ukus. Imam u Američkom kuvaru recept za losos u soja sosu marinadi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *