Losos u kremastom sosu sa špagetima

Pored klasičnog mediteranskog načina pripreme ribe u rerni (pogledajte Losos iz rerne sa komoračom i belim vinom), kojeg često spremam, ja se nekad baš uželim francuskog pristupa pripremi ribe – isprženi fileti ribe u tiganju sa sosom na bazi slatke pavlake i začinskim biljem. Jer niko ne zna kao Francuzi da uzdigne jelo na jedan novi nivo tako što će ga obogatiti zanosnim sosom. Ideju za ovo jelo dobila sam gledajući čuvenog francuskog kuvara Mišela Truagroa, koji sprema čuveno jelo Losos sa zeljem u čuvenom restoranu La Maison Troisgros. Dok čekam da se pojavi prvo zelje na pijaci, ili da poraste ono zasađeno u mojoj baši, bogami ovog proleća ima da se načekam, ja sam rešila da napravim jedno dosta slično jelo.

Losos je fenomenalna riba, možete da je pripremate na razne načine i kombinujete sa raznim namirnicama, otuda veliki broj recepata sa ovom ribom na mom blogu. Evo i u ovom sosu, sličan pravim sa piletinom, je neobično ukusan. Ukoliko nemate estragon koristite timijan.

Iz ovog jela možete potpuno da izostavite špagete. U tom slučaju ne cepkajte losos nego filete prelijte sosom, i takvo jelo služite uz pirinač, kus-kus, ili još bolje uz prepečen baget ili sličan kvalitetan hleb. Ovo jelo je pre svega pravljeno za moju decu, kojima inače cepkam losos zbog kostiju. Takođe, ona obožavaju brokoli, kao i špagete.

Losos u kremastom sosu sa špagetima

 

Losos u kremastom sosu sa špagetima

Losos u kremastom sosu sa špagetima


Sastojci:

500g fileta lososa

So i biber

1 kašika maslinovog ulja

 

2 kašike putera

2 ljutike, ili 1 običan luk, sitno iseckan

4 grančice estragona (ili timijana)

450ml slatke pavlake

120ml suvog belog vina

1 kašika limunovog soka

So i biber prema ukusu

1 šaka sveže samlevenog parmezana

 

Za služenje: brokoli pripremljeni na pari, limun

 

Priprema:

Najpre ispržite filete lososa u tučanom tiganju. Kako se prže fileti ribe pogledajte ovde. Kod pripreme lososa treba da znate da se meso termički obrađuje kratko na visokoj temperaturi. Dakle na dobro zagrejanom maslinovom ulju pržite ribu, u koju ste utrljali so i biber, najpre stranu sa kožom pecite 2/3 vremena, a onda drugu stranu oko 1/3 vremena. Vreme zavisi od veličine i debljine fileta, to lako možete da utvrdite, jer losos je gotov kada meso svuda posvetli.

Kada su fileti pečeni obložite ih aluminijumskom folijom. Kad se malo prohlade, viljuškom ili prstima iscepkajte meso, kožu odstranite.

U tučanom tiganju u kojem ste pržili filete lososa napravite sos. Zagrejte tiganj, dodajte mu puter, i na srednje jakoj vatri propržite luk, 2-3 minuta, tome dodajte estragon, zatim slatku pavlaku, belo vino i na kraju limunov sok. Dodajte soli i bibera prema ukusu. Kuvajte sos oko 3 minuta.

Dok spremate sos skuvajte špagete prema upustvima sa pakovanja, i skuvajte brokoli na pari.

Kada je sos gotov u njega stavite iscepkane filete lososa, izrendan parmezan i skuvanu testeninu.

Jelo služite odmah uz brokoli i kriške limuna.


 

Summary
recipe image
Recipe Name
Losos u kremastom sosu sa špagetima
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Zavirite i u ove recepte:

3 Comments

  1. Pozdrav Ivana! Često pravim tvoje slatke recepte, a sad bih se upustila i u ovaj!
    Slatka pavlaka je u ovom slučaju vrhnje za kuhanje ili baš slatko vrhnje od kojeg bi se mogao pravit šlag inače?
    Hvala puno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *