Mafini sa trešnjama i bademima

Trešnje su moje omiljeno voće u proleće. Iako su tako neodoljivo slatke i sočne, nekako retko se stavljaju u kolače i ostale poslastice, radije se jedu sveže. Suprotno važi za njihove kisele rođake – višnje. Bar je tako u našoj kuhinji. U Americi su trešnje  dosta prisutnije u kolačima, naročito pitama. Čeznući za ukusima proleća skoro sam kupila zamrznute trešnje i rešila da od njih nešto ispečem. Setila sam se da se lepo slažu sa bademima pa sam ih spojila, i tako su nastali ovi fantastični mafini, koji imaju kvalitet najfinijih kolača.

Mafini sa trešnjama i bademom

Proleće je konačno rešilo da dođe u moj grad. To se desilo pre neki dan. Nekako se poklopilo sa prvim izdancima u mojoj bašti, seme je čučalo u zemlji više od dve nedelje i onda je tek tada rešilo da proklija. Eto, toliko smo loše vreme imali poslednjih nedelja. A ja sam nestrpljiva, veoma mi se žuri za nekom promenom, pa makar to bila promena godišnjeg doba. Inače, proleće je moje omiljeno doba godine.

Prošlog vikenda smo porodično otišli do jedne biciklističke staze da se vozimo. Već sam se bila umorila od stalnih uzbrdica i nizbrdica, kad najednom poče da pada sneg. Ogromne snežne pahulje si mi se lepile za naočare za sunce dok sam vozila bicikl u povratku kući. To je bila poslednja kap u čaši, besno sam gledala u nebo to popodne postavljajući pitanje – dokle više?

Kad sam došla kući odmah sam izvadila trešnje iz zamrzivača. Rešila sam da sama kreiram proleće, pa makar to bilo u mojoj kuhinji.

Mafini sa trešnjama i bademom

Malo sam kopkala po internetu  i naišla sam na ovu interesantnu knjigu – Trešnje, višnje i marele, gde sam saznala par interesantnih detalja o trešnjama u Srbiju. Naime, trešnje su do pre sto godina bile retkost u Srbiji. Njihovo popularisanje je započeto sa dr Bogdanom Gavrilovićem koji je doneo par kvalitenih sorti iz Nemačke, koje su se lepo primile kod nas. Trešnje, kao i drugo voće, najbolje uspevaju u Podunavlju.

 

Mafini sa trešnjama i bademima

Mafini sa trešnjama i bademom


Sastojci za 12 komada mafina:

100g brašna od badema

140g brašna

1 1/2 kašičica praška za pecivo

Prstohvat soli

150g šećera

115g putera, na sobnoj temperaturi

2 jaja, na sobnoj temperaturi

1/4 kašičica ekstrakta badema

120ml jogurta

1/2 šake badema, iseckanih na listiće

150 – 200g trešanja, svežih ili zamrznutih, bez koštica i dobro oceđene

Priprema:

Zagrejte rernu na 190C (375F). Stavite korpice u kalup za mafine.

U jednoj posudi pomešajte obično i brašno od badema, so i prašak za pecivo.

U drugoj posudi mikserom umutite omekšao puter i šećer. Kad ste dobili kremastu smesu dodajte jaja, komad po komad. U to, uz pomoć, varjače umešajte jogurt, ekstrakt badema i na kraju smesu sa brašnom.

Smesu ravnomerno rasporedite u korpice za mafine. U njih ubacite po nekoliko komada trešanja. Na kraju testo pospite bademima iseckanim na listiće. Stavite mafine da se peku oko 25 minuta.

Pošto su ispečeni sačekajte da se ohlade, a onda ih služite.

 

Mafini sa trešnjama i bademom

Summary
recipe image
Recipe Name
Mafini sa trešnjama i bademima
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *