Sardinijski kolač od badema sa rikotom i pomorandžom

Kolač od badema sa rikotom i pomorandžom

Da sam znala koliko je dobar ovaj kolač davno bih ga napravila. Recept je odavno obeležen u italijanskom kuvaru koji već godinama posedujem. Zove se Torta di limone e ricotta. Sa Sardinije je. To je još jedna verzija popularnog italijanskog kolača sa rikotom. U originalu se ovaj kolač pravi sa limunom, i brašno od badema se meša sa onim od pšenice. Ja sam koristila pomorandžu, slučajan izbor, verovatno podjednako dobar kao onaj sa limunom, i stavila sam samo brašno od badema, koje mi je preostalo od pravljenja mleka od badema.

Svi sastojci ovog kolača, rikota sir, bademi i pomorandža, su veoma popularni u italijanskoj kuhinji, i to sa pravom. Kad budete probali ovaj jednostavan kolač, vrlo prefinjenog ukusa, u trenutku ćete se osetiti kao da ste preneti na obalu Mediterana.

Kolač od badema sa rikotom i pomorandžom

Ovih dana sve je u znaku Uskrsa, ubrzano se pripremamo, naročito zbog gostiju koje treba da dočekamo. Čak se prošlu noć desio jedan neobičan događaj koji smo mi doživeli kao simboličan uvod u proslavu našeg Uskrsa, koji ove godine kasni nedelju dana.

Naime uveče, u deset sati, oglasilo se zvono na nekoj od obližnjoj crkvi, i nije prestajalo celu noć. U toku prvog sata pitali smo se da nije na nekoj od pravoslavnih crkvi u našoj neposrednoj okolini. Najbliža pravoslavna crkva je američka, ali ona koristi novi kalendar, ona mala pravoslavna ukrajinska crkva nema zvonik, dok je ruska crkva prilično daleko. Posle prvih sat vremena znali smo da se dešava nešto vrlo neobično, ali nismo znali sa koje crkve zvono dolazi, ovde ih ima zaista puno, i zašto se to dešava. Malo mi je duže trebalo da zaspim tu noć, jer pored zvonjave crkvenih zvona fijuakao je neki užasan vetar pa je sve zajedno stvaralo uznemiravajuć utisak.

Sutradan kada smo se probudili zvono je i dalje zvonilo. I deca su ga čula tokom noći, jer, kasnije smo saznali, njihovi prozori gledaju na tu crkvu, toranj je baš u nivou njihove sobe, udaljen nekih sto metara. Oko devet sati ujutru zvono je prestalo da zvoni.

Morala sam da odem na Next Door, našu društvenu mrežu za komšiluk, na kojoj se nalaze lokalne vesti, upozorenja, kao i diskusije o raznim problemima. Tu sam saznala da je na mnoge komšije noćašnji bizarni događaj ostavio velike posledica, bili su neopisivno uznemireni, pogotovo oni u neposrednoj blizini zvonika. Neki su udarali o vrata crkve koja je te noći bila prazna, neki su zvali 311 da prijave problem, ali su ignorisani, a neki su koristili čak i broj 911, koji je samo za hitne slučajeve. Niko baš nije reagovao. Slutim da su mnoge komšije tu noć morale da popiju lekove za spavanje, koje ionako vole da koriste u velikoj količini.

Bilo je mnogo smešno čitati komentare na taj događaj, neki ljudi su mislili da je umro papa, drugi su verovali da je zvonjavom obeležena godišnjica smrti Martina Lutera Kinga, a bilo je i onih koji su to sve pripisali vanzemaljcima.

Na kraju smo saznali šta se zapravo dogodilo. U kataličkoj crkvi, posvećenom svetom Patriku, novi sveštenik, pri završetku mise, pritisnuo je pogrešno dugme, i otišao kući. Iskreno ta crkva, inače velika i veoma stara, je do skoro bila nekorišćena, čak su njen administrativni deo i  zgrada u kojoj je nekada davno bilo sirotište pretvoreni u objekte sa luksuznim stanovima.

Kao što vidite u mom komšiluku nikada nije dosadno.

Kolač od badema sa rikotom i pomorandžom

Da se vratim na ovaj čarobni kolač. Pošto se toliko dobro pokazao, našao se na mojoj listi jela i poslastica koje ću da pravim ovog Uskrsa. U pitanju je branč sa dosta gostiju.

Ako još uvek ne znate šta ćete da spremate za tu priliku, možda vam ovaj jelovnik pomogne.

 

Jelovnik za uskršnji branč:

Sangrija od penušavog vina sa trešnjama i pomorandžom

 

Prirodno dekorisana uskršnja jaja

Uskršnja pogača dekorisana obojenim jajima

Suhomesnato meze sa sirom (mančego, čedar, bri, koziji sir sa borovnicama) i krekerima

Jagnjeći but na provansalski način

Tzatziki sos

Graten od krompira i komorača

Grašak sa mirođijom

Zelena salata sa rotkvicama i mladim lukom

Salata od rukole

 

Princes krofne sa malinama

Sardinijski kolač od badema sa rikotom i pomorandžom (ili limunom)

Komisbrot sa suvim višnjama i pikanima


 

Evo par sličica napravljenih pre nego što su došli gosti.

Uskršnja gozba

Uskršnji hleb

Uskršnji gozba-1

Uskršnja gozba - princes krofne -1
Princes krofne punjene poslastičarskim kremom sa ukusom malina
Komisbrot
Komisbrot i Sardinijski kolač sa limunom

Uskršnja gozba - meze

Suhomesnato meso meze

 

 

Sardinijski kolač od badema sa rikotom i pomorandžom

Kolač od badema sa rikotom i pomorandžom

 

 


Sastojci:

115g putera, na sobnoj temperaturi

175g šećera

4 jaja, na sobnoj temperaturi, belanca odvojena od žumanaca

Izrendana korica jedne cele pomorandže

1/2 kašičica ekstrakta badema

1 kašičica ekstrakta vanile

200g brašna od badema (vidi recept), može sa opnom ili bez

200g rikota sir (vidi recept)

 

1/2 šake iseckanih listića od badema

2 kašike šećera u prahu

 

Priprema:

Zagrejte rernu na 175C (350F). Pripremite okrugao kalup prečnika oko 25 cm, obložite ga papirom za pečenje ili ga nauljite i pospite brašnom.

Najpre mikserom umutite omekšao puter i šećer. Kad ste dobili kremastu smesu dodajte im žumanca, jedno po jedno. Na kraju dodajte ekstrakte badema i vanile, i izrendanu koricu pomorandže. U to varjačom umešajte rikotu i brašno od badema.

U drugoj posudi mikserom umutite belanca dok ne dobijete gust sneg. Zatim ih dodajte u prethodnu smesu, iz više puta, nemojte previše da mešate varjačom, umućena belanca imaju svrhu da kolač bude nadošao i izdašan.

Stavite umućenu smesu u pleh i pecite kolač oko 45 minuta, na srednjoj rešetki. Kad je kolač ispečen, izvadite ga iz pleha. Pre služenja pospite ga šećerom u prahu i dodajte krišku pomorandže. Čuvajte kolač u frižideru.

 


 

Kolač od badema sa rikotom i pomorandžom

Kasnije ovaj kolač mi je bio inspiracija za pravljenje jedne ovakve torte, pogledajte na blogu recept.

Torta od oraha i badema 19-1

Summary
recipe image
Recipe Name
Sardinijski kolač od badema sa rikotom i pomorandžom
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 22 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

2 Comments

  1. Ovaj kolac je dosao bas kad je trebalo – napravljen juce za Uskrs i svi su bili odusevljeni. Na izgled suv, a na probanje savrseno izbalansiran kolac (tj. torta kako mi ovde kazemo). Za svaku pohvalu!

    1. Meni je ostao samo komadić od jučerašnje proslave, i sad ću da ga dokrajčim uz kafu. Sad sam ga pravila sa limunom, i čini mi se da je još ukusniji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *