Meksičko jelo koje ćete sigurno zavoleti – Fahitas (Fajitas)

Meksičko jelo

Toliko sam se puta spremala da objavim recept za fahitas na blogu, ali bih uvek odustajala, jer nije lako objasniti ovo jelo, iz naziva se teško da naslutiti šta je u pitanju, ako već niste dobro upoznati sa meksičkom kuhinjom. Opet, sigurna sam da ovo jelo ima potencijala da se primi kod nas, pre svega zbog upotrebe paprike i mesa. I nekako je lepo jelo, sveže i sa puno ukusa, idealno za leto.

Inače ovo je još jedno u nizu Tex-Mex jela, vrlo popularno u Americi. Nastalo je u prošlom veku u Teksasu, ali su ga osmislili Meksikanci koji su radili na farmama krava. Oni su od jednog posebnog komada mesa govečeta, skirt steak, pripremali ovo jelo. To je tvrđi odrezak koji se seče sa donjeg trbuha govečeta. Vremenom su fahitas počeli da prave u restoranima i popularnost ovog jela je sve više rasla. Danas se fahitas gotovo obavezno služi u svakom meksičkom restoranu. Jedan od razloga njegove privlačnosti je i način na koji se služi – često ćete ga dobiti na vrelom tiganju, na kome se meso i povrće još uvek prže, uz tortilje i mnoštvo priloga i salsi.

Mislim da je ovo jelo odlično za okupljanje prijatelja. Način na koji se služi i jede je zanimljiv i sigurna sam da će se mnogi dugo sećati ovakve gozbe.

Sve ovo možete da pripremite na grilu, ali i na šporetu, u tučanom tiganju.

To je i prilika da napravite neke od salsi, videćete i sami, to je nešto najlepše kada je u pitanju meksička kuhinja. Na blogu već odavno postoje recepti za gvakamoli, picco de gallo i salsa verde. Možete da napravite i meksički pire od pasulja kao prilog.

I tada je pravo vreme da poslužite goste koktelima kao što su Mohito i Margarita (Američki kuvar, str. 200 i 202)

Ako volite Tex-Mex kuhinju, onda pogledajte recepte i za:

  • Čili (Američki kuvar, str.70)
  • Čili verde
  • Naćos (Američki kuvar, str. 126)
  • Takose
  • Enčilada (Američki kuvar, str. 90)


Fahitas


Sastojci:

1 kg goveđih odrezaka (skirt ili flank steak, komadi sa donjeg trubuha), može i teletina kao i pileće grudi

1 1/2 kašičica krupne soli

za marinadu:

1 šaka lišća od korijandera

2 čena belog luka, sitno iseckanog

100ml maslinovog ulja

2 mlada luka, iseckana

1 kašičica soli

1/2 kašičice bibera

1/2 kašičice kumina u prahu

Manja ljuta papričica, opciono

Sok od jedne limete


1 veliki luk, iseckan na rebra

3 paprike babure, žute i crvene, iseckane na tanje trake

Kukuruzne ili pšenične tortilje

Prilozi: kisela pavlaka, gvakamoli, salsa verde, picco de galo, limeta, sveže lišće korijandera, mladi luk

Priprema:

Najpre pripremite marinadu. U multipraktiku izblendajte lišće korijandera, beli i mladi luk, ljutu papriku, so, biber, kumin, maslinovo ulje i sok od limete.

Meso natapkajte papirnatim ubrusom i u njega utrljajte krupnu so.

Stavite marinadu i meso u veliku Ziploc kesu, dobro sve rukama izmešajte, i stavite sve u frižider na bar 3 sata, da meso odmekne i poprimi ukuse.

Za to vreme iseckajte povrće i pripremite salse i ostale priloge.

Izvadite meso pola sata pre nego što ćete ga peći. Možete da ga pečete na roštilju ili na šporetu, u tom slučaju najbolje na tučanom tiganju. Pecite meso u tiganju na jakoj vatri dok ne odmekne i pobraoni, oko 5 minuta sa obe strane, zavisi koliko je komad mesa debeo. Kad je meso pečeno uvijte meso u aluminijumsku foliju.

Tiganju dodajte 3 kašike marinade, crni luk, i pržite ga na umereno jakoj temperaturi dok ne odmekne, zatim dodajte iseckane paprike, i posle kuvanja oko 6 – 10 minuta, uz povremeno mešanje, sklonite tiganj sa vatre. Dodajte soli i bibera ukoliko je potrebno.

Dok kuvate paprike zagrejte tortilje u mikrotalasnoj, ma grilu ili u rerni.

Na kraju isecite meso na trake. I služite hranu odmah zajedno sa pripremljenim prilozima.

Takose pripremite na sledeći način – na zagrejanu tortilju poređajte par komada mesa, zatim paprike i luk, salsu, pavlaku, mladi luk i lišće korijandera i preko toga iscedite limetu.


Summary
recipe image
Recipe Name
Fahitas (Fajitas)
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Zavirite i u ove recepte:

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *