Topli napitak od đumbira, meda i rakije

Početak zime ja i moja porodica nismo dočekali u najboljem zdravlju, stomačni virusi, prehlade, itd. Morala sam da mirujem, igram monopol sa decom, gledam razne emisije na YouTube – u, slažem slagalicu i družim se sa ovim toplim napitkom od đumbira, meda i rakije.

Topli napitak od đumbira, meda i rakije 3-1

Iako koristim đumbir često, nikada nisam bila toliko opsednuta ovom namirnicom kao ove zime. Otkrila sam ušećereni đumbir, koji mi već dugo stoji na kuhinjskoj polici, ali nikako nisam znala kako da mu priđem. Ove godine sam ga stavljala u božićne medenjake (ako hoćete da vidite kako to izgleda, pogledaje moj novi video), ponestalo mi đumbira u prahu, i na kraju sam bila više nego zadovoljna rezultatom. Sad shvatam otkuda tolika fascinacija đumbirom u britanskoj kuhinji, kad su u pitanju kolači.

Ušećereni đumbir je vrlo moćnog ukusa, osvežavajuć je, sladak i ljut. Često se koristi u pravljenju skonsa i mafina u kombinaciji sa kruškama.

Ušećereni đumbir
Ušećereni đumbir (Candied ginger)

Pravim ja često čaj od đumbira i meda, to je kao neki eliksir, ali ove zime sam poželela da napravim koktel sa đumbirom koji će da obeleži ove praznike. Istraživala sam i proučavala mnoge koktele, dok se nisam setila da u čaj od đumbira dodam našu rakiju. Nisam neki ljubitelj iste, mnogo mi je jaka, ali kad se pije razblažena, onda je baš kako treba. I tek sada primećujem kako je aromatična i lepog mirisa. Na kraju ovaj napitak dosta podseća na odličan topli napitak Hot Toddy, u koji ide burbon.

U ovaj osnovni napitak možete dodati i ušećereni đumbir, štapiće cimeta, malo mlevene ljute paprike, kao i grančicu timijana, lep je kao dekoracija, a i sa čim god ga kombinujete uvek se se lepo slaže.

Topli napitak od đumbira, meda i rakije 7-1

Topli napitak od đumbira, meda i rakije

Topli napitak od đumbira, meda i rakije 4-1


Sastojci za jednu čašu: 

1 komad svežeg đumbira veličine oko 1 1/2 cm, oguljenog i iseckanog na tanke štapiće

1/2 – 1 kašika meda

1-2 kašičice limunovog soka

1-2 kašike rakije

1 štapić od cimeta, opciono

Grančica svežeg timijana, opcino

Ušećereni đumbir, opciono

Prstohvat mlevene ljute paprike, opciono

Priprema:

Zagrejte vodu do ključanja. U šolju stavite iseckan đumbir, med i limunov sok, i rakiju. U to dodajte vrelu vodu, i sve izmešajte štapićem od cimeta. Na kraju dodajte grančicu timijana. Služite napitak odmah.


Topli napitak od đumbira, meda i rakije 2-1

Pre nego što pređem na stvari koje su me inspirisale ovih dana, da objavim pobedenike Nagradne igre – Američki kuvar, to su Snežana Spasenović i Renata Milić. One su već ranije obaveštene i nadam se da su dobile pakete sa nagradama. Htela sam da izvlačenje bude malo glamurnoznije, da napravim i video, ali toliko sam bila bolesna, da sam na kraju to uradila u pidžami, u krevetu. Čestitam pobednicama, a vi ipak čuvajte liflete koje ste dobili sa kuvarom, jer će biti još nagradnih igara.

Nagradna igra -Američki kuvar-1

Topli napitak od đumbira, meda i rakije 11-1

Na gornjoj slici vidite moj ovogodišnji božićni poklon od ćerke, baš me je obradovao. U pitanju je kuvar na kome je radilo celo odeljenje moje ćerke, svako je napisao recept i nacrtao sliku nekog jela ili poslastice. Ima tu malo i moje zasluge, ideju su dobili posle mog gostovanja u njihovom razredu, kada smo pričali o kuvanju. Tako je jednostavna i lepa ideja za poklon.

Topli napitak od đumbira, meda i rakije 12-1

Pre neki dan, kad smo ukrašavali jelku, naišla sam na ukras, na koji sam skroz zaboravila, i baš sam se silno obradovala kad sam ga ugledala onako lepo upakovanog. Kupili smo ga letos u Toledu. Posle sam išla na neku žurku i tu otkrijem slične ukrase na jelki, znači nije baš unikatan, svejedno veoma je lep, i osim toga ložim se na zeleni pliš.

Topli napitak od đumbira, meda i rakije 13-1

Jedan od poklona koje sam dobila bio je i ovaj set za molekularnu kuhinju. Ako se pitate šta je to, u pitanju je fensi, minimalistički stil kuvanja, pravljenje hrana u obliku perlica, pene, u sferičnim oblicima, itd, kako inače niste navikli da vidite hranu. I taman sam bila spremila sve da napravim roze šampanjac sa perlicama od kupina za doček Nove godine, kad se tu noć moj muž razboleo od stomačnog virusa, tako da sam odustala. Imam sad šansu da u subotu poslužim goste sa tim napitkom, pravim srpski božićni party samo za dame.

Topli napitak od đumbira, meda i rakije 14-1

Ja ne gledam televiziju odavno, međutim opasno sam se navukla na YouTube. Već od ranije redovno slušam podkaste, obično dok nešto radim, ali sada sam počela da otkrivam divne dokumentarne televizijske serije sa mojim omiljenim temama – hrana i vrtlarstvo.

Jedna je serija o istoriji britanske kuhinje, mada ima dosta elementa koji se javljaju u drugim evropskim kuhinjama, i vodi je jedna od učesnica popularne kulinarske emisije Two Fat Ladies.

Druge serije, posvećene  vrtlarstvu, možete da pratite i na Netfliksu. Pravio ih je Monty Don, sjajan lik, pored vrtlarstva, dosta se razume u umetnost i istoriju. Vrlo su inspirativne, toliko lepote na jednom mestu je teško naći. Totalno uživanje, pogotovu uveče posle napornog dana. Meni su se najviše dopali Italijanski vrtovi.

I pored dosadnih virusa nisam klonula duhom, svašta sam radila sa mojom porodicom i lepo mi je prošlo naše zajedničko druženje. Tradicionalno smo pravili fondu sa sirom, kao i kuću od medenjaka, samo što smo je ove godine pravili from scratch.

Kućica od medenjaka-1

Kućica od medenjaka 2-1

Dobila sam i sjajnu slagalicu od 2000 komada (Baking shop), i potrošila silne sate slagajući je. Ja sam totalno opsednuta njima, ne mogu da se smirim dok ih ne složim. I kao po pravilu uvek se zagubi jedna:)

Slagalica-1

Summary
recipe image
Recipe Name
Topli napitak od đumbira, meda i rakije
Published On
Preparation Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *