Salata od celera, jabuka i šargarepe sa prelivom od meda

Vitaminska salata

Priznajem, ima nešto u seckanju hrane što me veoma smiruje. Ta ritmična radnja, u kojoj je preciznost vrlo važno, deluje blagotvorno na moju psihu. Kad tome dodam još i činjenicu da obožavam hrskavu teksturu salata, i uopšte jela, koje se dobijaju seckanjem sastojaka, onda ne čudi što sam izabrala da se salata od celera, jabuka i šargarepe sa prelivom od meda nađe na mom blogu.

Ja ovakvu salatu mogu da jedem ceo dan, ali mislim da je idealna za večeru. Takođe, savršen je izbor za ovo doba godine, jer je moćan izvor vitamina za naš organizam koji nestrpljivo iščekuje proleće i prve plodove.

Vitaminska salata

Kod nas je ovih dana sve u znaku zimske Olimpijade. Pratimo je svi zajedno, obično uveče. To su trenuci kada je cela porodica na okupu u family room-u (koja je pored toga study, music i guest room), nedavno opremljenu novim televizorom. To se retko dešava, da gledamo televiziju svi zajedno, jer nemamo kablovsku, zato su nam to vrlo specijalni momenti.

Dok traje olimpijski program, sin sve vreme udara hokejaškim štapom tenisku lopticu, dok mi gledamo gde će da završi, ćerka izvodi piruete oponašajući klizačice na ledu, mačka se lenjo proteže na krevetu, dok ja grickam ovakve salate, i navijam.

Vitaminska salata

Američki prenosi sportskih događaja mogu da budu vrlo naporni, najpre jer su puni reklama, zatim, oni imaju sopstvenu režiju koja je uglavnom fokusirana na američke sportiste, i to ne na sve, već samo na one najpopularnije. Tu je puno napornih side stories iz života tih sportista. Međutim, deci se dopadaju te priče, već su počeli da razmišljaju koji će video da im se nađe u njihovim biografijama, kao i da smišljaju pobedničke govore. Moj sin je već naučio popularnu frazu – sve što sam postigao u životu to je zahvaljujući mojim roditeljima:)

Meni ova takmičanja dobro dođu da poentiram porukom – dosadna ponavljanja, na koje se žali moja ćerka, su deo sporta i bilo koje druge aktivnosti, samo ponavljanjem se dolazi do savršenstva. Ima tu i dosta sreće, zato je važno da budu dobri đaci, to je sigurnija opcija.

Moja ćerka je dobila projekat u školi u vezi Olimpijade. Treba da napiše tekst o omiljenom zimskom sportu kao i sportisti, takođe, treba da izabere jednu od država učesnica i da napiše par rečenica o njoj. Ja sam glasala da to bude Rusija, jer omiljeni sport moje ćerke je umetničko klizanje, a oni su najbolji u tome, a sportista neka bude fascinantna klizačica – Jevgenija Medvedjeva. Mama, ali u školi su ruske sportiste nazvali cheaters, ne želim da me diraju zbog toga. Tek tada sam saznala da je bilo problema oko dopingovanja ruskih sportista u šta je bila umešana država, ali nisam odustajala od Rusije. Na kraju, ćerka je sam izabrala državu, nacrtala njenu zastavu i napisala šta zna o njoj – u pitanju je Srbija, sa njenih četiri učesnika.

U svoj toj euforiji oko zimskih sportova, obećala sam ćerci da ću uskoro da je vodim na klizanje, a to je jedan od mojih većih strahova – šlem na glavi i štitnici su obavezni, moja ćerka je toliko sklona padanjima i povredama da ne mogu da rizikujem.

 

Salata od celera, jabuka i šargarepe sa prelivom od meda

Vitaminska salata


Sastojci za 2-3 osobe

Za preliv:

80 ml ulja

1 kašika limunovog soka

1 kašika meda

1/3 kašičica soli

 

1 manji koren celera, očišćen i iseckan na tanke štapiće

2 jabuke, oljuštene, očišćene i iseckane na tanke štapiće

1 šaka baby ili 2 srednje šargarepe, očišćene i iseckane na tanke štapiće

Sok od limuna

2-3 kašike krupno iseckanih lešnika, sirovih ili još bolje prepečenih

Suvo grožđe, opciono

 

Priprema:

Najpre napravite salatni preliv tako što ćete pomešati sve sastojke u maloj teglici, poklopite je i energično mešajte dok se sastojci ne sjedine.

Pomešajte iseckane jabuke, celer i šargarepu. Dok ih seckate ne zaboravite da ih natapkate limunom da ne bi oksidisali.

Pomešajte ove sastojke sa prelivom od meda i pospite ih sa lešnicima ili suvim grožđem.


 

Summary
recipe image
Recipe Name
Salata od celera, jabuka i šargarepe sa prelivom od meda
Published On
Preparation Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *