O avokadu (Šta sve možete da spremite od avokada)

O avokadu

Još uvek se sećam kada sam prvi put kupila avokado, u Merkatoru, isto one godine kada se otvorio. Danima smo obigravali oko njega, ne znajući ništa o njemu, ni kad je zreo, a ni kako da ga spremimo. Na kraju smo ga otvorili, bio je još uvek tvrd i nezreo, probali, i bacili u kantu. Danas nam je svakodnevna hrana, delom zato što je veoma zdrav, vrlo je dostupan, a i ima nešto prijatno u toj njegovoj kremastoj teksturi.

Avokado je zapravo voće, poreklom je iz Latinske Amerike, sada se već gaji u mnogim delovima sveta, recimo Kalifornija je veliki proizvođač. U mnogim zemljama se zaslađuje i koristi kao voće, meni se više sviđa u slanim jelima. Avokado se isključivo koristi sirov. Najpopularnija vrsta avokada na tržištu je Hass.

Ova namirnica je veoma zdrava, i zato su joj prikačili onaj popularni izraz “super-hrana”. Sadrži u sebi pregršt vitamina i minerala, veoma je bogata zdravim biljnim mastima, napakovana je proteinima, celuloznim vlaknima, kalijumom, lista zdravih sastojka je neobično duga. Avokado je must namirnica ako ste na dijeti, vrlo je zasitna, ili ako želite boljitak svom organizmu u vidu normalnog holesterola, zdravog srca i krvnih sudova.

salata sa avokadom

Ipak, postoji nešto što sreću kvari. Kad je avokado u pitanju on se ne upravlja prema vama, nego vi prema njemu, to znači da ga ne jedete kada se vama hoće, nego morate da ga sačekate da se on “smisli” i sazri. A i to zrenje traje vrlo kratko, dan-dva, a onda meso unutra počne da tamni i neupotrebljivo je. Zato je najbolje da kupujete u prodavnici komad-dva avokada. Kad ga birate, slobodno ga opipajte, ako je previše mekan nemojte da ga kupujete. Inače, avokado se nezreo bere sa drveta, a onda mu treba neko vreme da bi potpuno sazreo i bio jestiv. Kažu da mu se zrenje ubrzava ako ga stavite u papirnatu kesu sa bananama, nisam taj metod nikad probala.

Još jedna loša strana avokada je ta što da bi ga očistili i pripremili za konzumaciju morate da koristite i nož, i viljušku, i kašiku. Prvo ga nožem isečete na pola, i to dužom stranom. Uklonite košticu, od koje se inače prave veoma kvalitetno ulje za prženje. Uzmite jednu polovinu i zasecite meso unutra na kriške ili kocke, zatim kašikom to meso odvojite i izbacite iz ljuske. Na kraju, meso ispasirajte viljuškom. Obavezno ga pomešajte sa sokom od limuna ili limete, da ne bi potamneo. Evo, najbolje na ovom videu da vidite kako se to radi.

Takođe, avokado nije jeftina namirnica.

salata od lisnatog kelja

Što se tiče kombinacija sa ostalim namirnicima avokado vapi za nečim kiselim, tako da ne čudi da se najbolje slaže sa limunom ili limetom, paradajzom i grčkim Feta sirom. Od začina, pored belog luka, dobar je sa listom korijandera, kuminom i ljutim papričicama, naročito halapinjo.

Avokado, pošto se koristi sirov, najčešće se konzumira kao prilog jelima, obično ispasiran, u meksičkoj kuhinji skoro ćete ga uvek naći u buritu i takosima, zatim koristi se kao dodatak salatama (super se slaže sa običnom salatom od krastavaca i paradajza) i  veoma često se koristi kao dip. Najbolje da pogledate ovu lista jela i poslastica koje možete da nađete na blogu, kliknite na naslov da bi našli recept.

Tost sa avokadom

tost sa avokadom

To je najčešći način na koji koristim avokado. Hrskava korica hleba iz tostera se lepo slaže sa mekanom teksturom avokada. Stavite ispasirani avokado na hleb, zatim ga pospite solju i biberom, i na kraju iscedite malo limuna po njemu, i eto vam doručka. Tome možete dodati paradajz, Feta sir, koziji, pa i naš zreli sir.

Ovde pogledajte video kako da napravite po mom mišljenju 6 najukusnijih sendviča sa avokadom.

Gvakamoli

gvakamoli salsa

Gvakamoli je meksička salsa, neverovatno popularna u Americi. Pravi se od avokada, soka limete, paradajza, halapinjo papričice, lista korijendara i luka, belog i crnog. Služi se uz tortilja čips.

Pileća salata sa avokadom

Salata sa piletinom i avokadom

Ako vam je dosadila klasična pileća salata, evo kako da je učinite zanimljivijom.

Preliv za salate od avokada

Preliv sa avokadom

Ovaj preliv dobro ide uz salatu od lisnatog kelja.

Čokoladni puding sa avokadom

puding-od-cokolade-2-1-of-1

Konačno jedna poslastica koju možete da napravite od avakada. Ovaj puding toliko liči na klasičan puding od čokolade da je to neverovatno.

Smuti sa avokadom

Smuti sa avokadom 2 (1 of 1)

Ako ste ljubitelj smutija, evo vam ideje kako da obogatite svoj repertoar.

Summary
recipe image
Recipe Name
Šta sve možete da spremite od avokada
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

3 Comments

  1. This is some nice stuff. It took me some time to finally find this internet site but it was worth the time. I noticed this website was hidden in bing and not the number one spot. This web publication has a lot of enjoyable stuff and it doesnt deserve to be burried in the search engines like that. By the way I am going to add this weblog to my favorites.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *