Čorba od suvog graška (Split Pea Soup) i konfi od belog luka

Čorba od žutog graška

Nedavno sam bila u Atlantik Sitiju, američkom gradu na obali Atlantika, danas je poznat po kocki, a nekada je bio popularno mondensko odmaralište. Poseta primorskom mestu van sezone i nije baš neki poseban događaj, iako smo imali sreće da jedemo u dobrim restoranima, jedva sam dočekala da se vratimo kući i da jedemo nešto domaće. Prva mi je pala na pamet ova čorbu od suvog graška sa konfijem od belog luka, čim sam došla kući odmah sam je napravila.

Dakle, ako niste znali, pored svežeg i zamrznutog postoji i suvi grašak, koji je zelene ili žućkasto-narandžaste boje. U pitanju je grašak kome je uklonjena opna, onda podeljen na dva dela, zato se na engleskom zove split pea, a zatim je osušen.  Dosta podseća na sočivo. Proverila sam, ima da se kupi i kod nas. Veoma je bogat proteinima i celuloznim vlaknima. I veoma je jeftina namirnica.

Čorba od žutog graška

Možete je praviti sa mesom, najbolje sa domaćom šunkom. Ja najviše volim da joj dodam konfi od belog luka.

 

 

Konfi od belog luka

Konfi od belog luk

Konfi od belog luka je veoma korisna stvar,  bićete mi zahvalni što sam vas upoznala sa njom, ako još niste imali prilike da je koristite. Za mene je to bilo otkrovenje, iako neka jela završavam kratko uprženim belim lukom na maslinovom ulju. Ipak, ovo je jedan novi nivo. To je kao neka zdrava zaprška, nešto sa čime završavate spremanje jela. Konfi od belog luka daje jelu miris i ukus, ali i izvesnu punoću, jelo tako postaje zasitnije.

Beli luk tokom dugog prženja na veoma tihoj vatri postane mek i karamelizovan, i umesto da ima ljut on dobija blag slatkasti ukus.

Upotreba konfija od belog luka:

  • umesto zaprške za razne čorbe (posebno potaž)
  • idealan preliv za razno kuvano povrće kao što su brokoli, karfiol, boranija, špargle, itd.
  • preliv za grilovano povrće kao što su tikvice i plavi patlidžan
  • namaz za tost hleb, u tom slučaju ga višljuškom ispasirajte
  • ulje od konfija može da se koristi za pravljenje salatnog preliva
  • savršen dodatak pireu od krompira
  • odličan dodatak raznim sosevima i dipovima

Za konfi od belog luka treba vam beli luk, ekstra devičansko maslinovo ulje, so i biber.

Očistite 1 glavicu belog luka, i čenove kuvajte u maslinovom ulju (1 manja šolja), ali na najslabijojj mogućoj vatri. Tokom kuvanja dodajte so i biber, a tek na kraju slatku mlevenu papriku, ukoliko planirate da je je koristite. Ukoliko luk kuvate na višoj temperaturi on će brzo da se preprži i postane gorak. Posle 30-45 minuta kuvanja beli luk treba da potpuno omekša, a njegov ukus postane slatkast.

Kad se luk ohladi sipajte ga u manju teglicu i čuvajte u frižidere, tako može dugo da traje.


 

Čorba od suvog graška i konfi od belog luka

Čorba od graška


Sastojci:

1/2kg sušenog graška, zelenog ili naradžastog

1 kašika maslinovog ulja

1 luk, sitno iseckan

1 veća šargarepa, očišćena i iseckana

2 stabla celera, iseckana

2l pileće supe ili vode

2 lovorova lista

So i biber

 

Priprema:

U većoj šerpi na maslinovom ulju propržite iseckan luk na srednje jakoj vatri. Zatim dodajte iseckanu šargarepu i stabljike celera. Dinstajte ih 5-7 minuta sa poklopcem na šerpi. Zatim dodajte opran suvi grašak, supu ili vodu, lovorov list i so i biber prema ukusu. Pojačajte temperaturu, i kad čorba počne da ključa, smanjite je na tihu. Kuvajte čorbu oko 1 sat dok se grašak ne raskuva.

Služite čorbu uz prethodno pripremljen konfi od belog luka.

 


 

A sad par slika iz sunčanog, ali hladnog, Atlantik Sitija. Čudno mesto. Osiromašen grad kome su mislili da pomognu tako što će tu otvoriti kazina. Porušeni su stari hoteli, otvoreni novi sa kockarnicama i kičastom arhitekturom. U njima food celebrities imaju svoje restorane, zapravo oni samo nose njihova imena, ali ljudi trče tamo, vole poznate kuvare sa televizijskih ekrana. Godišnje ovaj grad poseti oko 37 miliona ljudi, ali ni to nije dovoljno.

Iza visokih nabudženih i šljaštećih zgrada uz samu obalu Atlantik Siti je jedan propao i umoran grad, sa najvećom stopom kriminala i nezaposlenosti u Nju Džersiju. Nekada davno je bio veoma popularno odmaralište, mesto gde je započeto takmičenje za izbor Mis Amerike, tu su nastale popularne karamele sa slanom morskom vodom (Salt water taffy), sagrađen je prvi boardwalk u Americi po uzoru na one u Britaniji, a tu je svojevremo bilo i okupljanje mafijaških porodica iz cele Amerike, na čelu sa Laki Lučanom.

Atlantik Siti 2-1

Atlantik Siti-1

Atlantik Siti 12-1

Atlantik Siti 6-1

Atlantik Siti 4-1

Atlantik Siti 7-1

Atlantik Siti 8-1

Atlantik Siti 11-1

Atlantik Siti 13-1

Atlantik Siti 3-1

Summary
recipe image
Recipe Name
Čorba od suvog graška (Split Pea Soup) i konfi od belog luka
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

2 Comments

  1. Kakve predivne fotografije! Konfi od belog luka nisam do sada probala, ali posto obozavamo beli luk sigurno uskoro stize na nas meni! Suvi grasak je baza jedne od najpopularnijih holandskih supa, koristi se ovde cesto. Evo ideje za nesto drugaciju corbu!

    1. Suvi grašak se dosta koristi u raznim delovima sveta. Mislim da kod nas nije baš zastupljen, što je velika šteta, jer je veoma zdrav i jeftin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *