Krompir čorba (tajne dobrog recepta)

Većina čorbi koje pravim su potaž čorbe, jer ih volim kremaste i guste, i kad ih spremam često ih kombinujem sa krompirom. I tako krompir uvek bude u epizodnoj ulozi, ali ovog puta on je zvezda ovog jela.

Priznaćete, krompir čorba nije previše uzbudljivo jelo, međutim ukoliko primenite par trikova, napravićete od nje nesvakidašnje ukusnu čorbu.

  • krompir, zajedno sa lukom, mora da se proprži dok se ne stvori fina korica na njemu tj. zapeče se, to će doprineti sjajnom ukusu. Pazite samo da vam ne zagori.
  • četvrtinu čorbe izvadite iz lonca i izblendajte je, tako ćete dobiti gušću čorbu, i to pravi veliku razliku, videćete i sami. To je trik koji možete da koristite za razne druge čorbe, recimo čorbasti pasulj. Naravno, možete i trećinu čorbe da ispasirate, ako želite da vam bude još gušća. Nema potrebe da pravite zapršku sa brašnom. Jedino što možete da dodate jeste mleko, ili slatka (neutralna) pavlaka, ako volite da vam čorba bude još kremastija.
  • dimljene kobasice se odlično slažu sa krompirom, ali možete umesto njih da stavite i slaninu. Uz kobasice dobijete ceo obrok.
  • ne morate da ga koristite, ali izrendani čedar sir (koji će se otopiti u čorbi), vlašac ili mladi luk, su odlična ideja za služenje.
  • služite čorbu uz kupus salatu ili kisele krastavce


Krompir čorba


sastojci:

1 kašika maslinovog ulja, ili putera

1/2 kg kobasica, iseckanih na režnjeve

6 srednja krompira, oljuštena i iseckana na kocke

1 srednji luk, sitno iseckan

1 šargarepa, iseckana

1 stabljika celera, iseckana

1 1/2 l vode

2 lovorova lista

So i biber prema ukusu

za služenje: izrendan čedar sir, iseckan vlašac ili mladi luk

priprema:

Zagrejte ulje, ili puter, u šerpi na srednje jakoj vatri. U tome propržite kobasice, i kad one malo pobraone izvadite ih iz šerpe.

Zatim u šerpi propržite iseckan luk, šargarepu i stabljiku celera, i posle par minuta dodajte iseckan krompir. Pržite krompir 7-10 minuta uz povremeno mešanje. Važno je da se stvori fina braon korica po krompiru, ali pazite da vam ne zagori.

Sipajte vodu i sasrtužite varjačom dno šerpe. Dodajte isprženu kobasicu, lovorov list, i kuvajte čorbu dok ne počne da ključa. Zatim smanjite temperaturu, poklopite čorbu, i kuvajte je dok krompir ne omekša, oko 20 minuta. U međuvremenu dodajte so i biber prema ukusu.

Kad je krompir omekšao kutlačom izvadite oko četvrtinu čorbe, bez kobasica, i to blendajte dok ne dobijete potaž. Zatim taj potaž vratite u šerpu, promešajte sve, i posle par minuta kuvanja čorba je gotova i spremna za služenje.

Služite čorbu uz rendani sir i iseckani vlašac ili mladi luk.


Summary
recipe image
Recipe Name
Krompir čorba
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *