Tikka Masala piletina na indijski način

Piletina na indijski način

Jedno od mojih omiljenih indijskih jela. Piletina u mirisnom i začinjenom kremastom sosu je idealna za ove januarske dane, taman da vas fino zagreje i da vas vrati u život posle duge praznične sezone.

Ja sam prvi put čula za ovo jelo u pesmi Little Miss Can’t Be Wrong, u nekoj koncertnoj verzji koju sam imala u jednoj staroj kompilaciji pesama, u originalu se ne pominje. Inače sjajna pesma iz 90-ih, to je bila poslednja decenija kada se pravila dobra muzika. I tada nisam ni znala da je u pitanju indijsko jelo, ali svejedno zvučalo mi je tako egzotično i prijatno, baš isti osećaj sam imala kada sam ga prvi put probala.

Kada smo kod indijske hrane, skoro smo bili u nekom indijskom restoranu, na putu, i super smo se proveli, atmosfera je bila pa skoro nadrealna. Hrana je bila odlična, mnogo bolja i raznovrsnija nego kod nas u gradu, i jeftinija. Ipak, veselom raspoloženju su doprineli muzički videi iz bolivudskih filmova koje su puštali na televizoru koji je bio tik pored nas. Bili smo potpuno paralisani gledajući eksploziju boja, raskošne kostime, neobične koreografije i specijalne efekate. Sve je bilo vrlo komično, tako da nismo prestajali da se smejemo. Jedino malo pokvarili utisak klipovi moderne muzike koji zvuče baš isto kao današnja popularna muzika u Americi, Srbiji ili bilo gde drugde. Loša muzika i neukus su definitivno zavladali svetom. Neobično je i to kako sve glavne glumice/pevačice imaju plave oči, i svetlog su tena, one tamnijeg su u pozadini. Onda pomislim kako se mi zlopatimo na suncu, leti na plaži, da bi izgledali tamnije, izgleda da svako voli ono što nema.

Apropo toga imam jednu pričicu iz Indije, u pitanju je porodica moje prijateljice. Njen vremešni otac rešio je da, pre nego što ode na onaj svet, po svaku cenu oženi svog sina, koji je razveden, zašao u četrdesete, pilot je ali nekako se ne snalazi najbolje sa ženama. I tražio on po sajtovima za upoznavanje sinu ženu, i konačno je našao, iz odgovarajuće kaste, doduše iz provincije je, a i zašla je u tridesetu, ali ono što je najvažnije – ima svetao ten.


Piletina Tikka Masala


Možda nije loše da se bolje upoznate sa začinima koji se stavljaju u ovo jelo, to možete da učinite ovde.

Sastojci:

1 kg pilećeg mesa sa karabataka, iseckanog na manje komade, veličine oko 3-4 cm

za marinadu:

1 kašičica soli

2 kašičice garam masale

1 kašičica kumina

1 kašičica kurkume

1/2 kašičice ljute mlevene paprike

3 čena belog luka, sitno iseckanog

1 kašika svežeg đumbira, sitno iseckanog ili izrendanog

250ml jogurta

za prženje: 2 kašike ulja

za sos:

2 kašike putera

1 luk, ili 2 ljutike (shallot), iseckanog

1 kašika svežeg đumbira, sitno iseckanog ili izrendanog

2 čena belog luka, sitno iseckanog

2 kašičice garam masale

1 kašičica kumina

1 kašičica kurkume

1 kašičica korijandera u prahu

1/2 kašičice ljute mlevene paprike

500ml pirea od paradajza

300ml slatke (neutralne) pavlake

2 kašičice šećera

1 kašičica soli

Crnog bibera prema ukusu

Za služenje: skuvani pirinač (najboje basmati), pogledajte ovde kako da ga dobro pripremite, i sveže lišće korijandera

Priprema:

Najpre napravite marinadu tako što ćete pomešati so, garam masalu, kumin, ljutu papriku, kurkumu sa iseckanim đumbirom, belim lukom i jogurtom. U to stavite iseckane komade piletine, dobro promešajte, pokrijte i stavite u frižider da odleži najmanje sat vremena, a može i da prenoći.

Izvadite meso i pržite ga najbolje u tučanom saču (Dutch oven), u ulju, na srednje jakoj temeraturi iz više tura, dok ne pobraoni, oko 3 minuta po strani. Meso ne treba da bude potpuno isprženo, kasnije će se još kuvati u sosu.

Kad ste ispržili meso ostavite ga sa strane i u istoj onoj šerpi u kojoj ste ga pržili spremite sos. Smanjite malo vatru, otopite puter a zatim dodajte iseckani crni luk i đumbir, pa garam masalu, kumin i korijander, kurkumu, i ljutu papriku, posle pola minuta prženja dodajte iseckani beli luk. Ubrzo sipajte paradajz pire. Gledajte da varjačom sastružete sve ono što se nahvatalo na dno suda. Kuvajte sos oko 10 minuta. Dodajte mu so i biber prema ukusu. Sklonite sos sa vatre i izblendajte ga ručnim blenderom, ali i ne morate. Vratite šerpu na vatru i dodajte joj pavlaku i šećer. Ako je sos gust dodajte mu malo vode. U to sad stavite pržene komade piletine i sve kuvajte oko 15 minuta na umerenoj vatri.

Služite piletinu u sosu zajedno sa pirinčem i iseckanim lišćem korijandera.

Summary
recipe image
Recipe Name
Tikka Masala, piletina na indijski način
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

4 Comments

  1. Interesantno da se i mom sinu od deset godina jelo bas svidelo. Potpuno se slazem sa tvojim uvodom da je ovo jelo koje greje dusu i dok ga jedete stalno mislis, zelim jos i jos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *