Muhammara, namaz od pečenih paprika i mlevenih oraha

Pošto je aktuelna sezona kada vazduh ume često da zamiriše na pečene paprike, nisam odolela a da ne spremim nešto od prvih crvenih paprika iz moje bašte, izbor je pao na ovaj fantastičan namaz – muhammara. To je vrlo popularan namaz poreklom iz Sirije, ali možete ga sresti svuda po Levantu (istočnom Mediteranu). Pravi se kao i ajvar od pečenih crvenih paprika, ali sa dodatkom mlevenih oraha, i ne kuva se.

Muhammara namaz 10-1

U ovom namazu se nalazi i jedan vrlo interesantan sastojak – molasa od nara. To je koncentrovan sirup soka od nara, ima kiselkasto – sladak ukus, vrlo kompleksan, i zaista daje nešto posebno muhammari.

Skoro sam prvi put otišla u bliskoistočnu radnju nedaleko od mene,  i svašta sam našla tamo, kao da sam bila na nekom putovanju, imala sam osećaj da mi je puno toga poznato, a u isto vreme novo i egzotično. Nemam takav utisak kada recimo odem u neku meksičku radnju. To je valjda zato što naša kuhinja ima puno uticaja iz bliskoistočne kuhinje. Opet, i u toj kuhinji se osećaju evropski uticaji.

Pored svežeg mesa, gde dominira jagnjetina, u toj neobičnoj radnji našla sam zamrnute zečeve, golubove i patke, bezbroj vrsta bliskoistočnih hlebova, kao i kvalitetne kore za pite (jupi!), razne začine koje sam dugo tražila, leblebije, bulgar, kus-kus, pistaće, ćeten-alvu, kafu i čajeve, baklave i ostale bliskoistočne slatkiše i neverovatnu količinu urmi. Na slikama možete videti interesantne bliskoistočne krokete – kibbeh, koje sam takođe tamo nabavila.

Muhammara namaz 9-1

Inače ovo jelo je odlično kao predjelo služeno uz pita hleb. Takođe muhammaru možete jesti kao dip uz sveže povrće, ili je namažite na prepečen hleb, recimo u kombinaciji sa krem sirom, a može i da bude super prilog za pljeskavice i ćevapčiće. Lepo se slaže i sa gibanicom.

Muhammara namaz 1-1

Muhammara, namaz od pečenih paprika i mlevenih oraha

Muhammara namaz 5-1


Sastojci:

2 veće crvene babure, ili 3 naše crvene paprike

2 šake prepečnih oraha

40g hlebnih mrvica

1 čen belog luka, iseckan

1/2 kašičice kumina

1/2 kašičice slatke mlevene, ili ljute tucane paprike (u zavisnosti od toga da li volite ljuto)

1/2 kašičice soli

1-2 kašike limunovog soka

2-3 kašike molase od nara

4 kašike maslinovog ulja

Za dekoraciju: sumak, krupno iseckani orasi i iseckani sveži peršun

Priprema:

U rerni, ili najbolje na ringli, preko koje ste stavili aluminijumsku foliju, ispecite dobro paprike. Stavite ih u sud koji ćete pokriti poklopcem. Posle pola sata “parenja” izvadite paprike, oljuštite ih, i uklonite semenke i peteljke.

Za to vreme blago prepecite orahe u tiganju. Kad su se prohladili, u multipraktiku ih sameljite. Dodajte hlebne mrvice, iseckan beli luk, oljuštene paprike, i to takođe sameljite. Na kraju dodajte kumin, slatku ili ljutu tucanu papriku, molasu od nara, sok od limuna, maslinovo ulje i so. Probajte namaz i dodajte još začina ukoliko mislite da fale.

Muhammaru stavite u sud za služenje, pospite je molasom od nara, zatim sumakom i svežim peršunom. Služite je uz bliskoistočni pita hleb, kao i domaći roštilj, ili je namažite na prepečen hleb.


Muhammara namaz 3-1

Summary
recipe image
Recipe Name
Muhammara, namaz od pečenih paprika
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Zavirite i u ove recepte:

4 Comments

  1. Ivana a šta da radim tj.čime da zamenim molasu od nara u ovom namazu,pošto u Beogradu to zasigurno ne mogu da pronađem,srdačan pozdrav Jadranka Ašanin.

    1. Jadranka, stavite malo šećera. Inače, sami možete da napravite molasu, tako što ćete kuvati sok od nara, evo ovde recepta -https://www.foodnetwork.com/recipes/alton-brown/pomegranate-syrup-or-molasses-recipe-1947699

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *