Kolačići od kestena

Obožavam kesten. Svaki put ka gad ugledam u prodavnici, što nije često, moram da ga kupim, bez obzira na cenu. Kako sam ga skoro nakupovala u većoj količini, ali one već ispečene i očišćene, morala sam ponovo da napravim ove kolačiće jer su mi se veoma svideli.

Prvi put sam probala ove kolačiće od kestena kod moje prijateljice koja ih je spremala za slavu. Tražila sam joj odmah recept i ona me je uputila na kulinarski blog Smitten Kitchen, koji inače volim da pogledam jer je jedan od najboljih američkig blogova.

Recept je vrlo jednostavan, jedva sam se kontrolisala da mu ne dodam još nešto. Srećom ništa nisam dirala pa sam na kraju dobila vrlo kvalitetne kolačiće. Kad ih probate imate osećaj kao da jedete kesten pire, ali sa drugačijom teksturom. Baš su zanimljivi, i zaslužuju da se nađu u mojoj kolekciji sitnih prazničnih kolača.

saveti:

  • kestenje možete da pečete ili da kuvate, prvo je uskusnije, drugo se lakše čisti.
  • ovo je dobar bazični recept sa kojim možete da se igrate: recimo možete da kolačiće umačete u topljenu čokoladu umesto da ih valjate u šećer; ili recimo da im dodate jaje, itd.
  • umesto vanile možete da dodate tamni rum, koji se veoma lepo slaže sa kestenom.
  • što se tiče oblika, kolačići mogu da budu loptastog ili blago spljoštenog oblika, kao što možete da vidite na slikama.

Ako ste ljubitelj kestena probajte i ove stvari:


Kolačići od kestena


sastojci za oko 34 komada:

300g kestena (ispečenog, očišćenog i iseckanog) – ovde možete da vidite kako da skuvate i oljuštite kesten

225g putera, na sobnoj temperaturi

120g šećera u prahu

250g brašna

1/2 kašičice soli

2 kašičice ekstrakta vanile

za posip:

120g šećera u prahu

1/4 kašičice cimeta u prahu

1/8 kašičice izrendanog muskatnog oraščića

priprema:

U multipraktiku sameljite kesten. Tome dodajte 120g šećera u prahu i omekšao puter i pulsirajte par puta. Zatim dodajte brašno, kome ste dodali so, i na kraju ekstrakt vanile. Trebalo bi da dobijete ujednačenu smesu.

Dobijenu smesu stavite u frižider na pola sata da se malo učvrsti.

Zagrejte rernu na 175C (350F). Pripremite veliki plitki pleh kojeg ste obložili papirom za pečenje.

Rukama oblikuje loptice veličine oraha i ređajte ih po plehu. Ako želite da kolačići budu pljosnatiji pritisnite ih dnom od čaše. Pecite ih u rerni 14-16 minuta, dok im dno ne počne da braoni.

Izvadite kolačiće iz rerne i ostavite ih u plehu oko 5 minuta. Zatim ih valjajte u šećer u prahu kome ste dodali cimet i oraščić. Služite kolačiće kad se ohlade, najbolje uz čaj ili kafu.


Summary
recipe image
Recipe Name
Kolačići od kestena
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

6 Comments

    1. Sigurno da može, ali moraš da smanjiš količinu šećera i povećaš količinu brašna. Sve zavisi koliko je pire gust. Treba da se dobije smesa koja nije retka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *