Krmenadle u sosu sa jabukama i dunjama

Ako ste ljubitelj kombinacija mesa i voća, onda ćete uživati u ovom jelu. Svinjetina generalno dobro ide uz voće, valjda zato što je masnije meso, pa kiselo voće daje fini balans. Pored jabuka i dunja, uz svinjetinu dobro ide ananas, mango, breskve, kajsije, šljive i ribizle. Na blogu već postoji recept za pečenicu sa jabukama i dunjama, ovoga puta ovo voće sam kombinovala sa krmenadlama. Možete ovo jelo da spremate za neke svečane prilike, ali i za nedeljni porodični ručak. Sigurna sam da će izazvati veliko uzbuđenje, kako zbog svog izgleda tako i zbog divnog mirisa i ukusa.

Ako volite kombinaciju mesa sa voćem pogledajte i ove recepte:


Krmenadle u sosu sa jabukama i dunjama


sastojci:

4 krmenadle sa kostima ( mogu i bez kostiju, ali ih u tom slučaju pržite kraće)

1 kašičica soli

1/2 kašičice crnog bibera

1 kašika maslinovog ulja

2 kisele jabuke (Greni Smit), oprane, očišćene iznutra, i isečene na kriške

1 dunja, oprana, očišćene iznutra, i isečena na kriške

2 kašike putera

1 crveni luk, ili 3 ljutike, isecakan na veće komade

4-5 grančica timijana (majčine dušice)

2 kašike senfa

2 čena belog luka, sitno iseckanog

1 kašika brašna

350 ml vode, ili pileće supe

2 kašike sirćeta od jabuke

So i biber prema ukusu

za služenje: pire krompir (pogledajte ovde recept)

priprema:

Najpre ispržite krmenadle. Krmenadle izvadite iz frižidera pola sata pre prženja, pa ih dobro natapkajte papirnatim ubrusom da izvučete tečnost. Dobro utrljajte so i biber u meso.

Zagrejte dobro najbolje veći tučani tiganj na srednje jakoj vatri. Sipajte kašiku maslinovog ulja, i kad se zagreje stavite krmenadle da se prže. Pecite ih oko 8 minuta ukupno i sa jedne i sa druge strane. Ja volim da ih prevrćem više puta tokom prženja. To je tehnika koju sam već odavno usvojila prilikom prženja krmenadli, više o tome pogledajte ovde. Zatim krmenadle izbacite iz tiganja, stavite in na tanjir, kasnije ćete ih vratiti u pripremljen sos.

U istom tiganju propržite iseckane jabuke i dunje sa obe strane dok ne odmeknu i ne dobiju zlatnu koricu. Zatim i njih izvadite iz tiganja i stavite na tanjir sa krmenadlama.

U tiganju zagrejte puter i propržite iseckan luk, zajedno sa timijanom, 2-3 minuta, dodajte senf i iseckani beli luk, pa umešajte brašno i posle pola minuta sipajte vodu ili supu i dodajte kašiku sirćeta. Sastružite varjačom dno tiganja i sve dobro promešajte. Dodajte so i biber ako je potrebno. Kuvajte sos oko 5 minuta dok se ne zgusne. Dodajte sosu krmenadle i voće i kad počne da ključa smanjite temperaturu, poklopite tiganj i kuvajte sve još oko 7 minuta.

Služite jelo odmah, najbolje uz pire krompir.


Summary
recipe image
Recipe Name
Krmenadle u sosu sa jabukama i dunjama
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *