Kolač od blata – Mississippi Mud Cake

Upoznajte kolač koji je dobio svoje neobično ime zato što podseća na plavno i blatno priobilje američke reke Misisipi, to je zbog velike količine čokolade. Orasi i maršmelo u njemu verovatno predstavljaju kamenčiće.

Američki kolači imaju tu neku dopadljivost, naročito im se deca raduju, zato što nema komplikovanih tehnika, ne moraju da izgledaju savršeno, umeju da se šarene, sve je over the top, i naravno veoma su slatki. Ako ste pravili američke kolače sa moga bloga, ili iz kuvara, samo da znate da je tu količina šećera znatno umanjena, prilagođena je našem ukusu, ako vam to izgleda veoma slatko, zamislite koliko je zapravo slatko u originalu.

Videćete i sami, deca će vam obožavati ovaj kolač, a i vi ćete krišom da se sladite istim, otkrićete ponovo dete u sebi:)

Za ljubitelje čokolade, naročito tamne, ovo je savršena poslastica. Osim toga, vrlo je interesantan kolač, jer ima nekoliko slojeva:

  • donji sloj je ništa drugo do brauni, koji je poznat po svojoj suvoj, mrvičastoj teksturi (vidi recepte za brauni sa suvim trešnjama u rakiji, klasični brauni, Američki kuvar, str. 142)
  • zatim sledi kremasti sloj pudinga od čokolade (vidi recept za domaći puding od čokolade)
  • onda ide red tostiranih oraha, ili pekana
  • i na kraju, gornji sloj čini zapečen maršmelo, koji kolaču zaista daje posebna kvalitet. To vam je onaj beli penušavi deo Mančmeloa, koji dobije finu aromu i penušavu teksturu kada se malo zapeče (vidi recept za domaći maršmelo, Američki kuvar, str. 186). Maršmelo je veoma popularan u Americi, da pomenem čuveni slatki sendvič s’mores, koji se pravi uz logorsku vatru. Interesantno je da istorija upotrebe maršmeloa vrlo duga, originalno se pravio od belog sleza, otuda i ime, i imao je lekovito svojstvo. Da se ne ponavljam, više o maršmelou pročitajte u Američkom kuvaru.

Ovaj kolač je nastao u Americi sedamdesetih godina prošlog veka, pored kolača često se pravi i kao slatka pita. Postoje razne varijacije, ali meni je ova najbolja. Inače recept je preuzet iz knjige Big American Cookbook poznatog kuvara Maria Batalia, nedavno sam je nabavila, ali sa izvesnim izmenama, i naravno, sa manjom količinom šećera.

Kolač možete da isečete na kocke, ali ja vam to ne bih preporučila, kao što vidite na slikama, ništa lepše nego da ga kašikom zahvatite. I, probajte da ga malo zagrejete pre služenje, tako je neuporedivo ukusniji. U Americi vam uvek služe zagrejani brauni (u tu svrhu koriste mikrotalasnu, za parče 15 sekundi je sasvim dovoljno). I nije loše da kolaču dodate i par komada svežih malina ili jagoda, to se voće uvek lepo slaže sa čokoladom.


Kolač od blata

(Mississippi Mud Cake)


Sastojci za brauni koru:

225g putera, otopljenog

200g tamne čokolade, iseckane na manje komade

100g šećera

1 kašičica ekstrakta vanile

4 krupna jajeta

180g brašna

3 kašike kakaa

1 kašičica praška za pecivo

1/4 kašičice soli


Sastoji za čokoladni puding:

750ml mleka

120g tamne čokolade

100g šećera

60g kakaa

2 kašike gustina

1 kašičica ekstrakta vanile

1 kašičica instant (Nes) kafe

3 žumanceta

100g putera

130g oraha ili pekana, tostiranih i krupno iseckanih

1/2 pakovanja omanjih komada maršmeloa

Za serviranje: maline ili jagode


Priprema:

Najpre pripremite puding od čokolade. Uputstvo za njegovu pripremu pogledajte ovde. Ohladite ga.

Za pečenje brauni kore pripremite pravougaoni pleh dimenzija 32x23cm. Zagrejte rernu na 175C (350F).

U jednoj posudi pomešajte brašno, prosejani kakao, so i prašak za pecivo.

U manjoj šerpici otopite puter i tome dodajte komadiće čokolade. Kad se dobili otopljenu i ujednačenu smesu, sklonite je sa vatre. Izručite smesu u veći sud i počnite da dodajete šećer, i jaje po jaje uz mešanje mikserom. Dodaje ekstrakt vanile i u sve to umešajte smesu sa brašnom. Smesu lepo rasporedite po plehu i stavite da se peče u rerni na srednjoj rešetki oko 20 minuta. Kad je kolač gotov ohladite ga.

Preko ohlađene brauni kore stavite sloj pudinga od čokolade, preko njega tostirane orahe, ili pekane, i na kraju stavite maršmelo.

Stavite pleh ponovo u rernu, ali na krajnje gornju rešetku, uključite opciju broil, ako je imate, ili na najjaču temperaturu, i pecite par minuta da se maršmelo zapeče. Služite kolač dok je još topao, sa malinama ili jagodama.


Zavirite i u ove recepte:

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *