Lava kolač sa pomorandžom ili Bejlisom

Ono što je krem brule bio osamdesetih godina to je lava kolač bio devedesetih godina prošlog veka u Americi – dominirao je restoranima, od Njujorka pa sve do zapadne obale, tačnije Los Anđelesa. Vremenom je to postao omiljeni dezert za romantične trenutke, pa su ga ljubavni parovi u restoranima rado naručivali i delili. U jednom trenutku ovaj kolač je izgubio nekadašnju ekskluzivnost, postao je dostupan svima. Iako više nije dovoljno cool, lava kolač je i dalje omiljena poslastica širom Amerike, i to sa razlogom. Ko ga je probao zna koliko je dobar.

Lava kolač

U Americi je prvi lava kolač napravio Žan Žorž Fongerihten, služio ga je u svom restoranu Lafajet. Navodno nije ispekao dobro čokoladnu tortu, sličnu ovoj, pa kad je pojurio tečni deo, shvatio je da je dobio novi kolač. U Francuskoj je kreiran isti kolač par godina ranije od strane Mišela Bara. Kako se pojavio, bio je trenutni hit.

Ovom kolaču su dodavani brojni sastojci, voće i sosevi. Ja sam izabrala da mu dam ukus pomorandže i Bejlisa, odvojeno, i oba sastojaka su se odlično pokazala.

Lava kolač je vrlo jednostavan za pravljenje, jedino na šta morate da obratite pažnju jeste tajming – ako preterate sa pečenjem dobićete kolač bez tečne teksture. Odličan je izbor za goste, jer možete da ga čuvate u frižideru neispečenog. Mi smo bili u gostima gde su domaćini koristili kupovni zamrznuti lava kolač, i opet je dobro ispao posle pečenja.

Lava kolač

Lava kolač sa pomorandžom ili Bejlisom

Lava kolač

Ovo je nešto malo izmenjen recept onog originalnog od kuvara Žan Žorž Fongerihtena koji ga je  izmislio.


Sastojci za 8 osoba:

220g putera + za mazanje posudica za pečenje

340g tamne (60% kakaa) ili poluslatke čokolade

100g šećera

4 jajeta

4 žumanca

4 kašike brašna

2 kašičice ekstrakta vanile

1/2 kašičice soli

 

1 kašika izrendane pomorandžine kore

1 kašika Grand Marniera (liker od pomorandže)

 

2 kašike Bejlisa (Baileys)

 

8 malih keramičkih vatrostalnih posudica

 

Priprema:

Zagrejte rernu na 215C (425F).

Svaku činijicu iznutra premažite puterom i pospite sa malo brašna. Poređajte ih po plitkom plehu.

Stavite čokoladu da se otopi u duplom sudu (stavite vatrostalnu posudu na šerpu sa zagrejanom vodom, ali da je ne dodiruje). Njoj dodajte iseckan puter da se i on otopi.

Za to vreme mikerom umutite cela jaja i žumanca sa šećerom. Kad se smesa utrostručila postepeno joj dodavajte otopljenu čokoladu i puter, mešajući varjačom. Na kraju dodajte brašno, so i ekstrakt vanile. Podelite smesu na dva jednaka dela, i u jednu stavite Grand Marnier i izrendanu koru pomorandže, a u drugu dve kašike Bejlisa. Smesu na kraju ravnomerno rasporedite u male posudice koje ste poređali po plitkom plehu.

Pecite lava kolač oko 10 minuta. Najbolje je da proverite pre tog vremena da li je sredina kolača mekana tj. tečna, ne bi trebalo da je kolač ceo pečen i suv, već samo po obodu. 

Kada je kolač pečen nožem pređite uz ivice posuda da bi se lakše izvadio, onda ga prevrnite na tanjir.

Kolač služite odmah uz sladoled od vanile, voće, šećer u prahu, itd.


 

Lava kolač 4-1

Summary
recipe image
Recipe Name
Lava kolač sa pomorandžom ili Bejlisom
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *