Skonsi sa šljivama, orasima i čokoladom

Da li možete da zamislite lepše pecivo u ovo doba godine – izdašno i slojevito testo sa mirisom cimeta u koje su umetnuti sočni komadi šljive, tamne čokolade i hrskavi orasi. Pitaćete se kako je moguće da ranije niste pomislili da napravite ovakve skonse sa šljivama.

Obavestila sam skoro mog muža da sam se poželela žive muzike, na šta mi je on rekao da Guns n’ Roses dolaze u grad, pa možemo na njihov koncert. Što da ne, sigurno će biti zanimljivo iskustvo. Iskreno, nisam ih nešto slušala kada su bili u svom prajmu, više sam volela grandž, ali ko je uopšte mogao da izbegne njihovu muziku, i da ne zna većinu njihovih stvari. Sada pak iz današnje perspektive sva muzika iz prve polovine 90-ih mi izgleda kao vrhunska. Da ne bude zabune, ja volim da otkrivam i čujem nešto novo, ali mora da bude originalno i vredno, nije lako slušati stalno jednu te istu staru muziku, ali današnja popularna muzika je očajna.

Onda pomislim, skoro isto godina je prošlo od te čuvene 1991. godine do danas kao od pojave Bitlsa pa do te iste godine, ništa drugo mi nije preostalo nego da priznam da je rok mrtav.

Ali izgledao je vrlo živ u skoro punoj koncertnoj hali sa veoma uzbuđenom publikom, i još uvek energičnim članovima benda, iako već vremešnim. Ostarilo se, a vala nisu se ni previše čuvali, i ne samo oni već i publika koja je došla da ih gleda. Ono što je bilo posebno interesantno je to što je puno ljudi došlo porodično na koncert, bilo je i onih sa vrlo malom decom. Volim kad vidim ljude kada pevaju iz sveg glasa, bez blama, kada ih nosi muzika, konačno da se malo opuste posle toliko vremena.

Nažalost, otišli smo sa koncerta pre kraja, zbog dece koja su sutra morala u školu, koncert je trajao duže od tri sata. Potpuno smo bili impresionirani energijom benda, trebalo je odsvirati i odpevati trideset pesama u njihovim godinama, a i Baltimor je bio na samom kraju američke turneje.

Ono po čemu je ova američka turneja bila posebna je to što je bend nastupao sa tri glavna i originalna člana, ponovo su bila na okupu, ko zna kada će se tako nešto desiti sledeći put. Sleš je i dalje moćan na sceni, odsvirao je fantastično jednu bluz numeru. Eksel se dosta fizički promenio, čak se i smirio, još uvek fura one njegovo njihanje iz kuka. Daf se nekako najbolje fizički drži, otpevao je sam jednu pesmu Igija Popa.

Pre neki dan su objavili novu stvar, i svidela mi se, stara škola, slušala sam je ko zna koliko puta, na koncertu su je premijerno izveli. Stvarno sam počela da ih mnogo više cenim.

Iako i dalje pomalo patim što kada sam odrastala nije bilo prilike da budem na koncertu nijedne prave velike zvezde, pošto smo bili odsečeni od sveta, ipak, i u ovom zrelom dobu, posle mnogo godina, vredelo je posetiti koncert Gansa.


Skonsi sa šljivama, orasima i čokoladom


Recept koji sledi je prerađeni stari recept sa bloga za skonse sa borovnicama i limunom.

Sastojci:

520g brašna + rad sa testom

2 kašičice praška za pecivo

1/2 kašičice soli

2 kašičice cimeta

100g šećera

170g hladnog putera, iseckanog na kocke

100g oraha, iseckanih

4 jajeta, umućena

120ml jogurta

200 – 250g iseckanih šljiva

100g tamne čokolade, u komadićima

Priprema:

Zagrejte rernu na 200C (400F). Obložite plitki pleh papirom za pečenje.

U velikoj vangli pomešajte brašno, prašak za pecivo, cimet i so.

Tome dodajte iseckani hladni puter, i prstima, viljuškom, ili posebnom alatkom umešajte puter u brašno.

U to dodajte umućena jaja i jogurt i velikom kašikom sve to pomešajte, dok ne dobijete koliko-toliku ujednačenu smesu.

U to umešajte 2/3 oraha.

Izvadite testo i stavite ga na radnu površinu koju ste posuli brašnom. Rukama razvucite testo u pravougaonik pa ga presavijte kao pismo, pa ponovo razvucite, i onda počnite da na testo nanosite oko 1/4 šljiva i čokolade, ponovo presavijte, i to ponovite još 3 puta. Sačuvajte malo šljiva i čokolade zajedno sa orasima koje ćete staviti na površinu skonsa, ali i ne morate.

Na kraju oblikujte testo u krug i onda nožem isecite na 12 komada kao na slici. Razvucite komade testa po plehu i stavite da se peku. Pecite skonse sa šljivama 20-24 minuta.

Služite pecivo kad se malo prohladi. Može i uz šećer u prahu, ali mislim da su dovoljno slatki.


Summary
recipe image
Recipe Name
Skonsi sa šljivama, orasima i čokoladom
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

6 Comments

  1. Hvala! Jedva cekam da probam da ih napravim. Mnogi recepti sa bloga su postali stalni akteri nase trpeze, pa se nadam da ce i ovaj 🙂 Veliki pozdrav!

  2. Wow, Guns’n’Roses! Ni ja nisam nesto bila njihov veliki obozaalac, ali za ovu danasnju muziku – tri note, pa kompjuter miksa – oni dodju kao klasika. Zao mi je sto pre 6 godina nismo otisli da gledamo Michael Buble-a, drugo nista u poslednjih 10 godina.
    Skonsi se kod nas vrlo rado jedu, bas dobra ideja ovako sa sljivama. Po meni su sljiva i cokolada dobitna kombinacija.

    1. Ja sam juče bila na koncertu grupe Spin Doctors, bio neki festival kod nas u kraju, znači još jedna grupa sa hitovima sa početka 90-ih, i bilo je baš blast from the past. Sad bi mi lepo legao neki džez koncert:) Smorila me ova korona pa sam kao puštena sa lanca. Treba čovek da ide na koncerte, ipak je to poseban događaj. Bublea čekamo oko Božića:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *