Biftek Velington, juneći file urolan u pečurke i lisnato testo

biftek

Ovo je pravi projekat za mesoljubce i one koji vole izazove u kuhinji! Zamislite najmekši i najlepši deo junetine, od kojeg se dobija biftek, urolan u sloj sitno iseckanih i dinstanih pečurki pomešanih sa mlevenim orasima, pa pršutom i sve to obavijeno lisnatim testom, i zapečeno u rerni. Savršenstvo! Biftek Velington traži da obratite pažnju na detalje, i ima puno faza, ali ovakvo jelo se ne pravi svaki dan, već samo u specijalnim prilikama. Ja sam ga juče pravila za Dan zahvalnosti, to je bila ideja mog sina, koji mnogo voli da gleda kako ga Gordon Ramsey sprema. I njegov recept je zlatno pravilo za pripremu Beef Wellingtona, tako da sam ga koristila sa manjim izmenama

Ja sam inače jednom prilikom pravila vegeterijanski Velington, verovali ili ne, pošto sam imala goste koji poste. Koristila sam velike pečurke, portobelo, umesto mesa, i super je ispalo osim lisnatog testa, koje je bilo spremljeno sa nekom biljnim puterom. Taj recept možete da nađete ovde.

Ako ste ljubitelj bifteka, pogledajte i ove recepte:

Ako niste znali, ovo jelo je dobilo naziv po grofu Velingtonu, koji je potukao Napoleonovu vojsku u čuvenoj bici kod Vaterloa. Nekoliko dana smo razmišljali da li da idemo sa decom da gledamo film Napoleon, koji je nedavno počeo da se prikazuje u bioskopima, i pošto sam čula par loših prikaza, a i sa predubeđenjem da ti veliki holovudski studiji više ne mogu ništa dobro da naprave u poslednje vreme, odustala sam od toga. Umesto Napoleona, gledala sam na YT čuveni film Waterloo, iz 1970. Taj film je snimljen kao sovjetsko-italijanska koporodukcija, na engleskom jeziku, i režirao ga je Sergej Bondarčuk, režiser remek dela od filma, Rat i mir.

Par saveta oko priprema bifteka Velington:

  • umesto junećeg filea možete da koristite svinjski file
  • braon šampinjoni su bolji izbor u odnosu na bele
  • originalni recept traži kestenje, ali meni se više dopadaju mleveni orasi
  • vrlo je važno da dobro zategnete urolovane sastajke i za to koristite plastičnu foliju. Ako u tome uspete, dobićete lepi presek.

Biftek Velington

sastojci:

1 kg junećeg filea (karea)

1 1/2 kašičica soli

1/2 kašičice bibera

2 kašike dižonskog senfa

450g tamnih ili belih šampinjona, sitno iseckanih

1 1/2 kašike maslinovog ulja + 1 1/2 kašika za prženje mesa

1/3 kašičice soli

1/3 kašičice bibera

4 grančice timijana (majčine dušice)

200g tostiranih mlevenih oraha

8 tankih režnjeva pršute

1 pakovanje (400g) zamrznutog lisnatog testa, dimenzija 23×38 cm, ili ga sami spremite, pogledajte ovde kako

za premaz: umućeno žumance, i krupne soli za posip

priprema:

Dan ranije pripremite fil sa pečurkama i orasima.

Tostirajte orahe pa ih sameljite. Pečurke očistite pa ih sitno iseckajte u multipraktiku.

Iseckane pečurke pržite u 1 1/2 kašike ulja na srednje jakoj vatri dok ne ispari tečnost koja je u njima. Dodajte im soli i bibera prema ukusu, kao i grančice timijana. Kada su pečurke gotovo izvadite timijan, i umešajte mlevene orahe. Fil čuvajte u frižideru.

Takođe, istog dana posolite i pobiberite meso, i preko njega stavite dižonski senf. Pokrijte meso folijom i čuvajte ga u frižideru.

Sutradan, izvadite meso iz frižidera, i neka odstoji pola sata pre prženja.

Zagrejte tučani tiganj na jakoj vatri i dodajte 1 1/2 kašiku maslinovog ulja. Pržite svaku stranu mesa oko 2-3 minuta po strani. Ako ne volite da vam meso bude previše živo unutra, pržite duže od 12 minuta.

Isprženo meso pokrijte folijom.

Na radnoj površini stavite 2 dugačka parčeta plastične folije da se preklapaju. Poređajte 8 tankih režnjeva pršute da se preklapaju, kao na slici. Preko pršute stavite jednaki sloj pečuraka i oraha.

Dodajte meso i sve zajedno zarolajte uz pomoć folije. Sve dobro zategnite i ostavite nekih 15 minuta u frižideru.

Opet na radnoj površini postavite 2 parčeta plastične folije i preko njih stavite odmrznuto lisnato testo koje je još uvek vrlo hladno. Najbolje da testo prebacite iz zamrzivača u frižider da tu odstoji 3 sata, pre upotrebe.

Preko testa stavite zarolano meso sa koga ste skinuli plastičnu foliju. Zatim opet sve zarolajte zahvaljujući plastičnoj foliji. Gledajte da sve bude dobro zategnuto, da bi se dobio lep presak, kad se meso bude seklo.

Stavite sve ponovo u frižider na 15 minuta. Zagrejte rernu na 200C (400F). Pre nego što jelo ode u rernu premažite testo umućenim žumancetom i dekorišite ga tupom stranom noža. Na kraju testo pospite krupnom solju.

Pecite jelo 35 minuta.

Kada je jelo ispečeno ostavite ga 15 minuta da miruje, a zatim ga isecite na kriške oštrim nožem.

Servirajte ga uz pire krompir i zelenu salatu.

Summary
recipe image
Recipe Name
Biftek Velington
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Zavirite i u ove recepte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *