Biftek na roštilju (u marinadi od balzamiko sirćeta)

Iako sam žensko mogu da osetim isto ono zadovoljstvo koje muškarci imaju kada jedu meso sa roštilja. Možda sam izuzetak, ali ja pak mislim da i među ženama postoji dosta ljubiteljki dobrog komada mesa, kao što su stejkovi. Teško mi je da opišem zadovoljstvo koje sam imala nedavno konzumirajući ovaj biftek spremljen u marinadi od balzamiko sirćeta, sve sa rukolom uz gutljaje čileanskog Cabernet Sauvignona. Nekad je najbolje da jedete ovakvu hranu u potpunom miru, samo tako možete da osetite savršenu lepotu ukusa. Zaista neverovatno iskustvo.

koktel Mimoza 4-1
Levo je T-bone stejk, desno biftek

Stejkovi su jedan poseban svet, ko ih upozna, sigurno će znati da ih voli i ceni. Nisu samo popularani u Americi, već širom sveta. U Američkom kuvaru sam već pisala o tome zašto kod nas junetina i stejkovi nisu tako popularni, jedan od razloga je vrsta govečeta koja se kod nas uzgaja, i drugačije se seče meso, kao i tome koje sve vrste popularnih stejkova u Americi postoje, pa se ne bih ponavljala. Imate na blogu recept za pripremu T-bone stejka na grilu, to je jedan od najcenjenijeg stejkova u Americi. Upravo na njemu su nalazi omanji deo bifteka, i veći deo ramsteka, koji su podeljeni koskom u obliku slova T, otuda naziv.

Biftek na roštilju-1
Nemojte da pečete meso na otvorenoj vatri, ovo je bilo za slikanje.

Za biftek, iliti file minjon, sam sigurna da je omiljeni stejk među ženskom populacijom. To je zato što je najmekši komad mesa, i najmanje masan, što ga nažalost čini manje ukusnim. Kod nas postoji zazor prema masti u mesu, međutim mast je veoma važna, ona daje sočnost i ukus mesu. Evo, pogledajte koliko je prošaran mašću ovaj čuveni preskupi japanski stejk – wagyu.

Zato ja ne skidam masne komadiće oko bifteka, a i stavljam ga u marinadu, što više ne činim sa drugim komadima stejka. Sad sam ubeđena da stejk treba pripremiti na što jednostavniji način, kao i priloge. Međutim, ja ne mogu da odolim čarobnom trojstvu – biftek – sirće od balzamika – rukola. Pre par godina postavila sam recept na blogu sa ovim sastojcima, ali biftek je bio pečen u tiganju, najpre na ringli pa u rerni, to je zimska varijanta, leti obavezno pecite stejkove na roštilju. Ovo što vidite na slici je poslednja rukola iz moje bašte. Ostao mi je još pesto od rukole u frižideru i to je sve što se tiče ove sezone.

Biftek na roštilju 2-1

Popularnost veganske ishrane, kao i zabrinutost za održivost sredine, mogu dosta da zavaraju nekog sa strane, ali ako živite u Americi, vidite da je poslednjih godina meso ponovo ulazi na velika vrata, verovatno kao reakcija na pomenute trendove. Keto dijeta je neverovatno popularna u Americi poslednjih godina, a tu je i ekstremna karnivorska dijeta, koja se bazira samo na konzumiranju mesa, i kod muške populacije je rado prihvaćena. Naime, kažu da karnivorska dijeta utiče na veliki gubitak težine, odsustvo problema sa alergijama i autoimunim bolestima, bolje mentalno zdravlje, nestanak kožnih problema, sve u suprotnosti od onoga što nam se svakodnevno servira preko medija o štetnosti ishrane mesom. Našla sam jedna prilično izbalansiran i detaljan članak o karnivorskoj dijeti, možete da ga pogledate ovde.

Ako ćemo iskreno, ti trendovi su vrlo promenljivi, pa se često zapitate da li je bolje da verujete istraživanjima čiji rezultati su nekada u potpunoj suprotnosti, neka su čak bila provereno naručena, ili sami da krenete da upoznajete hranu kao i kuvanje i vidite šta vama najviše odgovara. Ja nikada nisam bila na dijeti, trudim se da se kontrolišem kada je ishrana u pitanju, jedem sve ali umereno, meni tako najviše odgovara, i više sam za prihvatanje celokupnog zdravog načina života nego za kratkotrajne i iscrpljujuće dijete.

Ako bi mene pitali o idealnoj dijeti koja će vam pomoći da smršate, onda bi to bili obroci sa mesom i salatom sa interesantnim prelivima, uz naravno fizičku aktivnost. Salate možete da pravite na bezbroj načina, ne mora to da bude samo zelena salata ili salata od krastavca i paradajza. Pogledajte na mom blogu ideje za njihovo pravljenje.

Biftek na roštilju 3-1

Zaboravila sam da kažem da je kod pripreme stejkova, posebno bifteka, veoma važno da ga ne prepečete, odnosno meso je ukusnije kada je u sredini pomalo živo. Recimo, u preseku, meso na ivici debljine oko 5 cm bi trebalo da bude potpuno pečeno, braon-sive boje, ali u središtu treba da bude prigušene crvene boje. To se ovde zove medium-rare pečeno. Žao mi je što nisam mogla da fotografišem presek bifteka, je sam odmah navalila na njega.

Kao prilog za stejkove koristite jednostavne stvari, pored salate od rukole, pečeni kukuruz je sjajan, uz puter, so i limetu, kao i puter sa začinskim biljem, ili samo sa biberom, ili koristite čuveni francuski bearnez sos.

Biftek na roštilju 8-1

Biftek na roštilju (u marinadi od balzamiko sirćeta)

Biftek na roštilju 7-1


Sastojci za marinadu:

200ml maslinovog ulja

70ml sirćeta od balzamika

2 kašičice dižonskog senfa

1/4 kašičice soli

1/4 kašičice bibera

1/2 ljutike, sitno iseckane

* ovu marinadu možete da koristite kao preliv za salatu

4 komada bifteka

2 kašičice krupne soli

1/2 kašičica krupno mlevenog crnog bibera

Za prilog:

rukola + preliv

Priprema:

Najpre napravite marinadu tako što ćete u većoj kesi za zamrzivač pomešati sledeće sastojke: maslinovo ulje, sirće od balzamika, 2 kašičice senfa, iseckanu ljutiku, so i biber. Ostavite 3-4 kašike marinade za preliv salate od rukole.

Izvadite meso iz frižidera i u njega utrljajte so sa svih strana kao i biber. Stavite meso u kesu sa marinadom, dobro ga promašajte, zatvorite kesu i stavite u frižider, oko 3 sata, ili da prenoći.

U međuvremenu zapalite roštilj sa ćumurom. Meso mora da bude minimalno 30 minuta na sobnoj temperaturi pre pečenja. Kada ste dobili visoku temperaturu vatre, kada počne da se formira pepeo oko ćumura, stavite meso da se peče, na delu rešetke gde je najjača vatra.

Pecite biftek ukupno 9-10 minuta, najpre 6 minuta sa jedne, i 4 minuta sa druge strane. Ako hoćete da imate efekat utisnute rešetke kao na slikama, dok pečete biftek sa jedne strane na pola vremena ga zarotirajte za oko 45 stepeni, isto to ponovite sa druge strane. Pri kraju pečenja zatvorite roštilj.

Pošto je teško utvrditi dužinu pečenja, jer ona zavisi od debljine bifteka kao i jačine vatre, možda nije loše da koristite termometar,  pogledajte unutrašnju temperaturu mesa prema fazi pečenosti:

  • slabo ispečeno meso (rare) 52 – 54C
  • srednje slabo ispečeno meso (medium rare)  54 – 60C
  • srednje ispečeno meso (medium) 60 – 66 C
  • dobro ispečeno meso (well done) preko 70C

Pošto je stejk ispečen, uvijte ga u aluminijumsku foliju i neka tu odmori oko 5 minuta. Biftek služite tako što ćete ga oštrim nožem seći na poprečne tanje komade.


Biftek na roštilju 6-1

Summary
recipe image
Recipe Name
Biftek na roštilju (u marinadi od balzamiko sirćeta)
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Zavirite i u ove recepte:

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *