Brioš, slatki francuski hleb

Volim da pravim ovakve hlebove. Skoro mi je dovoljno samo da ih gledam i mirišem. Kao da su umetnička dela, teško mi je da u njih zabodem nož. Srećom, ovaj brioš je ovekovečen na fotografijama, njegovu lepotu videće dosta ljudi.

Posle prve faze zadivljenosti njegovim izgledom, sledi sledeća faza degustacije. Ah, kakav je to ukus, pa lagana tekstura, ne morate ništa da mažete na njega, ja sam ga jela samo uz kafu, sve ostalo narušava njegovu veličanstvenost.

Ako ste čitali moj Američki kuvar (str. 116), upoznati ste sa brioš zemičkama, kako sam ih probala, ne jedem više hamburgere ako nisu sa njima, srećom, danas se često tako služe u restoranima. Postoje različite vrste brioša sa različitim oblicima, ovaj se zove brioche de Nanterre – hleb se sastoji od obično 8 loptastih komada testa, koji se tokom pečenja spoje, karakteriše ga prepoznatljiv presek. Na slici ispod je takođe popularni oblik, brioche à tête, peče se u posebnom kalupu sa loptom testa na vrhu. Pravi ga obližnja francuska poslastičarnica u kojoj je glavni poslastičar iz Bosne.

Brioš

Ako volite ovakve obogaćene hlebe, pogledajte recepte i za ove:

Hala, jevrejski praznični hleb

Panetone

Babka-hala sa cimetom i čokoladom

  • tajna dobrog brioša je u dugom mešenju testa i dugom narastanju
  • da, bolje je da ga pravite dva dana, jer to utiče na ukus hleba
  • najbolje je da testo mesite mikserom za testo, jer traje baš dugo
  • preporučujem vam da napravite dva komada, jer ne verujem da će vam išta preostati za pravljenje francuskog tosta.

Brioš


Sastojci:

530g brašna + za rad sa testom

2 kašičice suvog kvasca

2 kašičice soli

125ml toplog mleka

3 kašike šećera

4 jaja

200g putera, omekšalog

Za premaz: umućeno jaje


Priprema

Prvi dan

U posudi, u kojoj ćete mešati testo, pomešajte brašno i so.

U drugoj manjoj posudici, pomešajte toplo mleko šećer i kvasac. Kad kvasac počne da bubri, posle desetak minuta, u to umešajte 4 jaja.

Ovu smesu dodajte brašnu, i zamesite testo ručno, u multipraktiku, ili najbolje mikserom za testom. Posle pet minuta mešanja, počnite da dodajete omekšao puter u manjim komadima. Kad je jedan komad potpuno umešan, dodajte sledeći, i tim redom, to bi trebalo da traje oko 10 minuta. Zatim, nastavite sa mešanjem još oko 5 minuta. Izvadite testo, stavite na radnu površinu koju ste malo posuli brašnom, oblikujte ga u loptu, stavite u vanglu i pokrijte. Posle dva sata narastanja na sobnoj temperaturi stavite ga u frižider da tamo odleži celu noć.

Drugi dan

Sutradan izvadite testo, i ostavite ga nekih sat vremena da se zagreje. Zatim ga podelite na osam delova, ne moraju da budu jednaki, napravite od njih lopte dok povlačite rukom testo nadole, da se napregne, i onda ih poređajte u dva reda po izduženom plehu, dimenzija 23 x 11. Namažite pleh puterom. Pokrijte testo plastičnom folijom i čekajte oko 2 sata da ono naraste.

Zagrejte rernu na 180C (355F).

Pre nego što stavite hleb da se peče, premažite ga umućenim jajetom.

Pecite hleb na srednjoj pregradi oko 45 minuta. Ako počne da gori korica, pokrijte je aluminijumskom folijom.

Pošto je hleb gotov izvadite ga iz rerne, a posle par minuta iz pleha. Kad se ohladi služite ga, uz džem i puter, i uz obaveznu kafu.


Summary
recipe image
Recipe Name
Brioš
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

8 Comments

  1. Ovo izgleda divno 🙂 Pritom sastojci su kvalitetni i što je još važnije (i zdravije) koristili ste sasvim malu kolučinu kvasca + obavljena je fermentacija.

    Razmišljam da ga samo umesim i stavim u pleh od rerne. Ne znam da li bih se snašla da kao Vi stavljam testo u kalup. Ili barem da ga podelim na dva dela.

    Šta mislite da li bi moglo od ovog testa da se naprave kiflice? Samo ne znam kako se bezglutensko brašno ponaša sa kvascem, nisam još probala. 🙂

    1. Ne znam, iskreno, kakve bi ispale kiflice od ovog testa, ali ipak napravite ovaj hleb u kalupu, može i kružni, i podelite testo na više delova, tako je interesantnije.

  2. Ja ovako pravim Slavski kolač samo od pet loptica i u okrugloj šerpi . Naravno Slavski kolač se ukrašava na naš Srpski način a ovaj bi mogao da se ukrasi sa testom sličnih dimezija kao naš Slavski figuricama u obliku petla ili ajfelove kule .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *