Zanimljivi mali projekti u doba korone, i preporuke šta da gledate i čitate

Već treći dan me smara neki virus, ali ne verujem da je korona, bar nemam tipične simptome, kod kuće sam po ceo dan sa celom porodicom, otkazali smo put za Nju Orleans, a tako mi se išlo, sa svih strana stižu uznemiravajuće vesti, ali ja sam prestala da ih slušam, zalihe smo spremili na vreme, još pre tri nedelje, znala sam da će biti haos u prodavnicama, ne paničim, prilično sam smirena, i to sve zahvaljujući projektima kojima se trenutno bavim. Nemam vremena da mislim o lošim stvarima.

Zato sam napravila ovu listu predloga za male projekte kod kuće koje će vas okupirati i relaksirati, da na najbolji način provedete ovaj čudan period, u karantinu. A tu su i ideje šta da pogledate, ili pročitate, da fino sebi ispunite vreme dok čekate povratak u normalu.


Napravite kombuhu from scratch

Priznajem, fasciniraju me nevidljivi organizmi, ne virusi, već bakterije i gljive. Umeju da budu vrlo opasni, ali opet ima ih i dobrih. Pre desetak dana sam počela da pravim kombuhu, zapravo još uvek čekam da se formira sloj gljivica i bakterija, scoby, ranije sam mislila da je to gljiva koja pluta, pa ću onda da pravim kombuha napitak. Kažu da je veoma zdrav, i ukus mu je dobar.

Recept – napravite crni ili zeleni čaj, u 1650ml vode stavite 4 kesice čaja ili jednu kašiku listića, dodajte 100g šećera, i kad se čaj malko ohladi dodajte 250ml kombuha napitka, koji možete da kupite u prodavnici. Čuvajte tečnost u velikoj tegli, dobro pokrivenoj krpom, na tamnom i toplom mestu. Za par nedelja dobićete scoby, od koga možete kasnije da napravite kombuha napitak.

Deseti dan.

Napravite hleb od domaćeg kvasca

Sličan eksperiment, kako da od brašna i vode dobijete nešto živo, što raste, i zahvaljujući čemu možete da dobijete divan hleb, kiselkastog, punog, i na kraju “prirodnog ukusa”. Vidi recept ovde.

Prvi dan.

Spremite kroasane (lisnato testo)

Projekat koji traži vreme i strpljenje, idealan za kućni karantin. Ume da donese ogromnu satisfakciju. Kad savladate pravljenje lisnatog testa, mogućnosti za dobijanje neodoljivih vrsta peciva su bezbrojne. Vidi recept na blogu.


Napravite sami bar deset vrsta hleba

Brioš

To je baš super izazov, priznajte, oduvek ste maštali o tome. Evo ideja – pored hleba sa prirodnim kvascem tu su Ćabata, Francuski baget, Hleb koji se ne mesi, Bliskoistočni pita hleb, Fokača, Integralni hleb Miche, Hala i ražani jevrejski hleb, Starinski hleb, i Brioš (uskoro će biti na blogu).


Posadite baštu

Ne postoji moćniji osećaj od onoga kad vidite da ste nešto sami uzgajali, i da ako bude neka katastrofa, ipak nećete umreti od gladi, jer imate baštu. Naravno da preterujem, posedujem vrlo mali komad zemlje, ali svejedno to ne umanjuje osećaj da sam resourceful. Vidi baštovanstvo u gradu.


Posadite začinsko bilje

Ako pak živite u stanu, onda probajte da uzgajate začinsko bilje, na terasi ili na prozoru. Vidi začinsko bilje za početnike.


Posvetite se uzgajanju cveća

Nisam sigurna da postoji išta lepše od cveća, dovoljan je pogled na malu zelenu oazu pa da vam se momentalno popravi raspoloženje. Ako cveće iznosite ovih dana napolje, nemojte da ih stavljate na direktno sunce, bar nedelju dana.


Naučite da štrikate

Iako dolazi toplo vreme, preporučujem vam da počnete da štrikate, pogotovo ako vas sadašnja atmosfera veoma uznemirava. Ne možete da verujete koliko štrikanje smiruje. A tu je i ogromna satisfakcija kad nešto sami lepo napravite. Tutorijale za štrikanje nađite na YouTube.


Gledajte obrazovne YouTube kanale

Toliko pronalazim lepog sadržaja na YouTube da ne znam šta bih pre pogledala, evo par videa koji su mi se baš dopali. Najbolje je da ih gledate sa decom, pogotovo kratke edukativne forme na podkastu TedEd, mojoj deci baš drže pažnju.

Odličan podkast sa prilozima iz popularne filozofije.

Ako ste ljubitelj istorije antičkog doba, ta sam, uživaćete u programu koji vodi neobična Mary Beard.


Bindžujte putovanja Rika Stivsa po Evropi

Ako ne možete da putujete, ono bar možete da uživate gledajući lepote na ekranu, i da planirate gde ćete sve otići kad se završi ova pošast.


Vežbajte jogu kod kuće (Yoga camp)

Ako ste zaluđenik za jogu, i želite da je upražnjavate svaki dan, ali svaki put sa drugačijim vežbama, onda morate da probate ovaj yoga camp od 30 dana. Ja sam ga pre neki dan završila, imate još 2-3 na istom podkastu. Vežbe su umerenog intenziteta, i pomažu vam da budete fit i relaksirani.


Gledajte dobre detektivske serije

  • Šerlok Holms, sve sezone

Kad vidim ovu uvodnu scenu, bukvalno se naježim. Skoro sam ponovo gledala sve epizode ove serije, i stekla sam utisak da je nemoguće napraviti novu seriju Šerlok Holms koja neće izgledati kao loša kopija ove, ovo je vrh vrhova, da ne pominjem maestralnog Džeremi Breta. Naći ćete je na BritBox striming kanalu.

  • Inspektor Mors, sve sezone

Posle Šerloka Holmsa ovo mi je najomiljeniji detektiv. Serija se takođe prikazuje na BritBox striming kanalu. Inspektor Mors je fenomenalan karakter, pored toga što je obdaren inteligencijom i dobrim zapažanjem, ume da bude malo nezgodan i namćorast, nije tolerantan prema banalnostima i sentimentalizmu, ima vrlo istančan ukus kada je muzika u pitanju, uopšte veoma voli umetnost, i slab je na pametne i lepe žene, iako je veliki džentlmen, nema sreće sa njima.

Obratite pažnju na čarobnu muziku iz trejlera – Vivaldijeva Gloria in excelsis Deo.

  • Endeavour, šesta sezona

Ovo je novija serija, koja opisuje život inspektora Morsa na početku njegove karijere. Postoji još jedan spin off originalne serije, Inspektor Luis, ali meni se nije dopala. Posle loše pete sezone, sve ranije su bile dosta dobre, u šestoj sezoni serija ponovo dobija svoj prepoznatljiv kvalitet. Rekonstrukcija 70-ih, muzika, gluma, priče, baš sve je na visokom nivou. Prikazuje se na Amazon Prime.

  • Mindhunter, druga sezona

Kad smo kod 70-ih, na Netfliksu možete da vidite novu sezonu serije Mindhunter, baziranoj na stvarnim događajima u Americi iz tog perioda. Ja neko vreme nisam imala Netfliks, dosadio mi je, pa možda ovo nekima neće izgledati kao novitet, svejedno, ovo je visokokvalitetna serija koju morate da pogledate.



Čitajte dobre knjige

  • Čarobni breg – Tomas Man

Ovo je vreme da se prihvatite čitanja debelih knjižurina, pogotovu ako su u pitanju klasici, već sam ovde pisala o njoj. Baš je u duhu novonastale pandemije u svetu, samo što se bavi tuberkulozom.

  • A tale of Love and Darkness (Priča o ljubavi i tami) – Amos Oz

Kad sam pročitala tj. odslušala ovu knjigu, danima nisam mogla da dođem sebi, totalno me je razbila. Zamislite samo knjigu koja počinje sa rečenicom – moj komšiluk je bio kao iz neke Čehovljeve pripovetke. U pitanju je saga o jevrejskoj porodici koja je došla u sadašnji Izrael iz Istočne Evrope, prožeta je raznim pričama iz “stare” i “nove” zemlje, sa vrlo interesantnim likovima, i dosta istorijskih detalja. Pored toga roman opisuje autorovu ličnu dramu.

  • Olive Kitteridge/ Olive, Again – Elizabeth Trout

Jedan od retkih novijih popularnih američkih romana koji mi se baš dopao. Skoro sam čitala nastavak istog, Olive, Again, iako je bio nepotreban opet sam uživala u njemu. Obožavam glavni lik romana, namćorastu Oliv, pomalo je autistična, a u isto vreme autentična osoba, iako ne najprijatnija, to je žena sa srcem na pravom mestu. Imate na HBO mini-seriju snimljenu po ovoj knjizi, koja je odlična. Glavni glumci su savršeni u svojim ulogama.

  • The Goldfinch (Češljugar) / Secret History (Tajna istorija) – Donna Tartt

Tu su i još dve zanimljive knjižurine Done Tart, obe sam slušala, poslednju je čitala sama spisateljica, što i vama preporučujem.

  • Eleanor Oliphant is Completely Fine – Gail Honeyman

Jedna od onih laganijih knjiga, koja je bar interesantna i zabavna, za razliku od većine današnjih popularnih knjiga.

  • Ties – Domenico Starnone

Stil i tematika ovog kratkog romana dosta podseća na knjige Elene Ferante, što i ne čudi, jer su u pitanju muž i žena. Ako nemate uspešan brak ili vezu, bolje da ne čitate ovu knjigu.

Estoril – Dejan Tijago Stanković

Ovu knjigu sam već odavno pročitala, nego čitam sada piščevu drugu knjigu priča, Odakle sam bila, više nisam, pa sam je se setila. Vrlo interesantna priča o gostima, većina u izgnanstvu, smeštenim u hotelu Estoril na obali Atlantskog okeana u Portugalu, za vreme drugog svetskog rata. Jedan od gostiju je i Duško Popov, špijun, po čijem je liku navodno nastao fiktivni lik – Džems Bond.


Zavirite i u ove recepte:

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *