Čorbica od zelja

Zelje se na engleskom zove sorrel. Kad pomenete ovu biljku Amerikancima, oni misle da je to neka super fensi hrana, nešto što se samo nalazi i služi u vrlo sofisticiranim restoranima. Nikada nisam videla da se ovde prodaje u prodavnici ili na pijaci. Oni ne znaju da je zelje samonikla biljka koja raste svuda oko njih, pa i u gradskim parkovima. Tako smo ja i moja prijateljica iz Srbije ugledali zelje koje raste u obližnjem parku, neko vreme razmišljale da li je glupo da ga tako tek tako iščupamo i odnesemo kući, i na kraju zaključile da bi to drugima izgledalo kao prilično nenormalan čin.

orba od zelja-1

Pripremanje zelja je za mene bio nedostižan san sve do prošle godine, kada sam našla seme za zelje i posadila ga u svojoj baštici. Čim su listovi bili dovoljno veliki, odmah sam napravila moje omiljene sarmice od zelja.  Zatim je na red došlo čuveno francusko jelo Losos sa zeljem, recept će biti uskoro na blogu.

Naravno tu je i zeljanica, moja omiljena pita, koju sam takođe pravila.

Zelje-1
Zelje u mojoj bašti

I par puta sam pravila ovu divnu čorbicu od zelja koja je idealana za ovo doba godine – jednostavna, osvežavajuća i miriše na proleće. 

Losos sa zeljem-1
Losos sa zeljem
Musaka od zelja
Sarmice od zelja 9-1
Sarmice sa zeljem

Zelje dosta podseća na spanać, vrlo je nežan i delikatan za razliku od blitve ili lisnatog kelja. Ima kiselkastu aromu koja lepo oživi jela. Tokom kuvanja dobija neku problematičnu boju pa je zato bolje da napravite potaž čorbu.

Inače zelje se dosta koristi u francuskoj kuhinji, kao i u kuhinji Istočne Evrope.

orba od zelja 11-1

Čorbica od zelja

orba od zelja 9-1


Sastojci:

2 kašike putera

1 kašika maslinovog ulja

1 veća ljutika, ili srednje veličine crni luk, sitno oseckan

3 mlada luka, sitno oseckana

3 srednja krompira, oljuštena i isekana na kocke

2 veze zelja, iseckanog na trake

1l pileće supe ili vode

1 kašičica soli

1/4 kašičice sveže samlevenog bibera

1-2 kašike kisele pavlake

Za služenje: kuvana jaja i iseckan vlašac

Priprema:

U dubljoj šerpi zagrejte puter i maslinovog ulja na umerenoj vatri, dodajte iseckani luk i dinstajte ga oko 10 minuta, u poklopljenom loncu.

Dodajte iseckani krompir i dinstajte ga još 10 minuta uz 2-3 mešanja. Fora je da se krompir malo zapeče, tako je čorba ukusnija. Sipajtu supu, ili vodu, so i biber, i na kraju dodajte iseckano zelje. Kuvajte čorbu oko 30 minuta na srednje jakoj vatri, dok krompir ne omekša. Na kraju čorbu izblendajte štapnim mikserom i dodajte kiselu pavlaku. Dodajte još soli i bibera ako je potrebno, ponovo zagrejte čorbu i služite je uz kuvana jaja i iseckani vlašac.


orba od zelja 7-1

Summary
recipe image
Recipe Name
Čorbica od zelja
Published On
Preparation Time
Cook Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

4 Comments

  1. Inspirisana tvojim iskustvima sa zeljem, proguglala sam malo po holandskim sajtovima kako se ovde upotrebljava ova biljka. Neverovatno, ali ovde spada u kategoriju korova! Ko zna, mozda imam i zelje u svojoj basti 🙂 Medjutim, kazu da je jako zdrava i daju savete kako da se gaji. Uglavnom koriste zelje za sosove, salate, supe i kao prilog uz ribu. Jegulja sa pireom od zelja je specijalitet.
    PS. Zeljanica se u Sarajevu pravi sa spanacem. Zivele lingvisticke zagonetke!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *