Lopte od sira sa tri ukusa, idealne za meze (Party cheese balls)

cheese balls

Ako ste osoba koja voli da organizuje partije, uživate u pripremi mezetluka za goste, i uvek ste u potrazi za interesantnim idejama, onda su ove lopte od sira pravi izbor za vas. Pogotovo ako pravite razna peciva, jer ona baš traže neki interesantni sirni namaz.

Ja sam inače htela ovaj recept da objavim u Američkom kuvaru, ali na kraju sam odustala, samo zato što mi ove lopte od sira nisu izgledale dovoljno tradicionalno, skorijeg su datuma. Pravila sam ih više puta, ali na kraju sam došla do ovog univerzalnog recepta, kome po potrebi dodajem razne sastojke, zavisi šta tog trenutka imam kod kuće. Lopte od sira su veoma zahvalne za pravljenje, plus možete da budete veoma kreativni sa kombinovanjem sastojaka, a ako ste posebno ambiciozni napravite male individualne loptice, možete da vidite ovde kako to izgleda.

Izdvojila sam ovde tri ukusa, najtraženija je bila urnebes lopta od sira. Mada se meni sviđa i slatko-slani ukus lopte sa brusnicama i orasima, i volim onu sa začinskim biljem, posebno zbog suptilnog ukusa estragona kojeg sam ovom prilikom koristila.

Samo da znate da možete da koristite i druge vrste sireva, recimo koziji, domaći sir ili Fetu, ipak neka krem sir bude osnova, Filadelifija je za to najbolja, zato što je gusta.

Što se tiče posipa, tu isto možete da budete kreativni, po pravilu su najbolji iseckani tostirani koštunjavi plodovi, posebno orasi/pikani, ili mak i susam.

Ove lopte se po pravilu serviraju uz krekere, ali možete da koristitie i razna druga tvrđa peciva, kao što su ovi sjajni domaćini grisini ili perece.


Lopte od sira (Party cheese balls)


sastojci:

450g krem sira Filadelfija, na sobnoj temperaturi

300g belog čedar sira, fino izrendanog

100g putera, na sobnoj temperaturi

3 kašike sirćeta od belog vina

1/2 kašičice soli

1 kašika Vorčester sosa, opciono

za služenje: razni krekeri, domaćini grisini, kao i sveže povrće (mini šargarepe, krastavci, stabla celera, čeri paradajz) i voće (grožđe, jabuke)

sastojci za urnebes loptu:

1 kašičica slatke mlevene paprike

1/4 kašičice ljute mlevene paprike, opciono

1 manji čen belog luka, vrlo sitno iseckan

3 mlada luka, sitno iseckana (može i vlašac)

za posip: prepečeni bademi ili orasi, ili susam

sastojci za loptu sa brusnicama i orasima/pikanima:

4-5 kašike sitno iseckanih suvih brusnica

1 šaka tostiranih iseckanih oraha/pikana

Pola brusnica i oraha stavite u smesu sa sirom, sa preostalom polovinom obložite loptu

sastojci za loptu sa začinskim biljem:

4 kašike sitno iseckanog začinskog bilja (peršun, timijan, estragon, matičnjak ili vlašac), polovinu stavite u smesu sa sirom, a sa drugom polovinom obložite loptu.

1/2 kašičice krupno samlevenog crnog bibera

izrendana korica jednog limuna, opciono

priprema:

U velikoj posudi dobro pomešajte odmekao krem sir, puter, izrenadni čedar sir, so, sirće i vorčester sos.

Podeliti smesu na tri jednaka dela.

U svaki dodajte sastojke koji su gore navedeni.

Ako je smesa suviše mekana ostavite je u frižideru da se malo stvrdne. Svaku loptu oblikujte rukama, i uvaljajte u odgovarajući posip.

Čuvajte lopte od sira u frižideru uvijene u plastičnu foliju. Pre služenje ostavite ih neko vreme na sobnoj temperaturi da odmeknu. Služite ih uz krekere, grisine, povrće i grožđe.


Summary
recipe image
Recipe Name
Lopte od sira sa tri ukusa, idealne za meze (Party cheese balls)
Published On
Preparation Time
Total Time

Zavirite i u ove recepte:

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *